Vatikan, Parthenon kalıntılarını Yunanistan’a iade ediyor

Vatikan, Parthenon kalıntılarını Yunanistan’a iade ediyor

Vatikan, Parthenon kalıntılarını Yunanistan’... British Museum ile görüşmeler sürüyor

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, Vatikan Müzeleri’ndeki antik Parthenon kalıntılarını Yunanistan'a iade etme kararı aldı. Bu kararla, Atina’daki Akropolis’te bulunan Parthenon tapınağına ait 3 parça kalıntı Yunanistan’a iade edilecek.

Vatikan tarafından bugün yapılan açıklamada Papa Francesco’nun bu kararı, “ekümenik yolda ilerleme arzusunun somut bir göstergesi” olarak aldığı belirtildi.

Vatikan, Parthenon kalıntılarının Atina ve tüm Yunanistan Başpiskoposu 2. Ieronimos’a verileceğini açıkladı. Dünyanın en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer alan Vatikan Müzeleri’nde Parthenon’dan gelen 3 parça kalıntı bulunuyordu.

Müzenin internet sitesinde yer alan bilgilere göre bu parçalar bir at başı ile iki insan heykelinin kalıntıları. Parthenon’dan gelen bu heykellerin 19. yüzyılda Vatikan koleksiyonuna dahil edildiği belirtiliyor.

Yunanistan Parthenon heykellerinin kalıntılarını diğer ülkelerden alabilmek için uzun süredir mücadele yürütüyor. İtalya da bu yıl, Palermo’da sergilenen bir Parthenon heykeli parçasını Yunanistan’a iade etmişti. Söz konusu heykel parçasının bir İngiltere konsolosu tarafından 19. yüzyıl başlarında Sicilya’ya getirildiği belirtiliyordu.

Yunanistan, İngiliz diplomat Lord Elgin tarafından İngiltere’ye kaçırılan ve halen British Museum’da sergilenen Elgin Mermerleri’nin de iadesini istiyor. Vatikan’ın iade kararında ise Ortodoks kilisesi ile dini yakınlaşma mesajı verilmesi dikkat çekiyor. Uzmanlar Vatikan’ın kullandığı dilin, bu kararın müzedeki diğer eserler için emsal teşkil etmesini önleyecek şekilde seçildiğini belirtiyor.

Papa Francesco daha önce de benzer bir mesajla, İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos’a Aziz Peter’in kemikleri olduğuna inanılan kalıntıları hediye etmiş ve bunu ‘’Kiliselerimizin yakınlaşmak için yaptığı yolculuğun teyidi’’ olarak nitelemişti.

British Museum ile görüşmeler sürüyor

Yunanistan’da yayın yapan Ta Nea gazetesi Aralık ayı başında geçtiği haberde, İngiltere’nin başkenti Londra’daki British Museum’da bulunan Parthenon heykellerinin Atina’ya iadesi konusunda yapılacak anlaşmada “fazlaca yol kat edildiğini” bildirdi.

Gazete, müze müdürü George Osborne’un Yunan Başbakan Kiriakos Miçotakis ile gizli görüşmeler yaptığını aktardı. Müze, işbirliği için "Yunan hükümeti dahil herkesle konuşacağını" söyledi.

Parthenon Heykelleri, 19. yüzyılın başlarında İngiliz askeri ve diplomat Lord Elgin tarafından Atina'daki Parthenon tapınağından çıkarıldı. Bu yüzden heykellere "Elgin Mermerleri" de deniyor.

Heykeller daha sonra 1816'da İngiliz hükümeti tarafından satın alındı ​​​​ve British Museum'a yerleştirildi. Mermer figürler, heykeltıraş Phidias tarafından yapılmış, 2500 yıllık tapınağı süsleyen frizlerin bir parçası.

Yunanistan’da Akropolis Müzesi'ndeki Parthenon Galerisi, heykelleri barındırmak adına on yıldan uzun bir süre önce inşa edildi. Sergide, orijinal mermer heykeller, British Museum’dakiler ve diğer bazı yabancı müzelerde yer alan parçaların alçı kopyaları ile birleştirildi.

Ta Nea gazetesinin aktardığına göre, Yunan Başbakan ile yapılan toplantıların ilki Kasım 2021’de gerçekleştirildi. Yunan Büyükelçi’nin Londra’daki konutunda gerçekleştirilen toplantıda Osborne ile Miçotakis, heykellerin kaderini masaya yatırdı.

Osborne ayrıca o toplantının ardından Yunan Dışişleri ve Devlet Bakanları ile değerlendirmelerde bulundu. Gazeteye haber için görüş bildiren bir kaynak, “Anlaşmanın yüzde 90’ı tamam. Ama kritik yüzde 10’luk kısmı henüz çözüme ulaşmadı. Oraya ulaşmak zor lakin imkansız değil. Önemli bir ilerleme kaydedildi” dedi.

Haziran ayında LBC’ye konuşan Osborne, hem İngiltere’nin hem de Yunanistan’ın “koşulsuz yaklaşması" durumunda Parthenon Heykelleri üzerinde "yapılacak bir anlaşma olacağını" söyledi. Bir British Mussum sözcüsü, daha önce Yunanistan ile Parthenon Heykelleri için kamuoyuna açık bir işbirliği çağrısı yapıldığını söyledi:

“Dünyadaki ülkeler ve topluluklarla yeni pozitif, uzun vadeli iş birlikler arıyoruz ve buna elbette Yunanistan da dahildir". British Museum’daki eserlerin koleksiyondan devredilmesi kanunen yasak. Bu koleksiyonun içerisinde 900 Benin Bronzu ile Parhenon Heykelleri de bulunuyor.

 

"Vatikan, Parthenon kalıntılarını Yunanistan’a iade ediyor" haberi, 16 Aralık 2022 tarihinde yazılmıştır. 17 Aralık 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Vatikan, Parthenon kalıntılarını Yunanistan’a iade ediyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Vatikan, Parthenon kalıntılarını Yunanistan’a iade ediyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 06 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:10 Okan Buruk Transfer Bombası! "Gelecek Sene Bizimle Olacak!"
  2. 01:54 Anneler Gününde Sevginizi Gösterin: Annenize Alınabilecek En Güzel Hediyeler
  3. 01:41 Şenol Güneş Yeşil Sahalara Geri Dönüyor: Yeni Durağı Belli Oldu!
  4. 01:37 Elle Yapılıyor, 25 Dakika Bekletiliyor: Taleplere Yetişemiyor!
  5. 01:32 Eski Galatasaray Hocası Beklenmedik Kararla Gündemde: Torrent Meksika'da!
  6. 01:29 İkinci el telefonda dünyadaki 1 trilyon dolarlık pazara açılacağız!
  7. 01:24 Bir insan sürekli yumurta yerse ne olur?
  8. 01:22 Bu içecek şeker hastalarının kan şekerini anında düşürüyor!
  9. 01:19 Meteoroloji'den açıklama: Salıdan itibaren sıcaklıklar artacak
  10. 01:17 Türkiye’nin kuruyemiş devi iflas bayrağını çekti! Çalışanlar maaş alamadı: Şubeleri kapatıldı
  11. 01:15 Altyapı bulut hizmetleri 300 milyar dolara koşuyor!
  12. 01:14 Ayakkabıda kepenkler iniyor!
  13. 01:11 Türkiye için yatırım defteri kapanmadı!
  14. 01:10 Yatırım olsun diye otomobil alanlara kötü haber: Sektörün kalbi galericiler açıkladı!
  15. 01:05 Çikolatadaki kriz onu da vurdu: Sıvı altında kıtlık alarmı!
  16. 01:01 Hamas: Ateşkes ve Esir Takası Görüşmeleri Tamamlandı!
  17. 00:54 Beşiktaş'tan Yeni Teknik Direktörden Sonra 116 Milyon Euroluk Golcü Transferi!
  18. 00:47 Endonezya Sarsıldı: 6,2 Büyüklüğünde Deprem!
  19. 00:42 Otomobil alarak yatırım yapmayı düşünenlere kötü haber! Sektör temsilcileri açıkladı
  20. 00:38 2024 Miami GP: McLaren Pilotu Lando Noris, F1'deki ilk zaferini kazandı
Dünya Haberleri