Vergi Kaçakçılığına Büyük Darbe: Milyon Dolarlık İsimler Listede: 5 Milyar Liralık Usulsüzlük!

Vergi Kaçakçılığına Büyük Darbe: Milyon Dolarlık İsimler Listede: 5 Milyar Liralık Usulsüzlük!

Vergi Kaçakçılığına Büyük Darbe: Milyon Dola... Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi hızlandıran Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu kez sporculara yönelik geniş çaplı bir inceleme başlattı. Vergi kaçakçılığıyla ilgili çapraz kontroller yapan bakanlık, ünlü sporcuların da dahil olduğu binlerce kişinin gelirlerini mercek altına aldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında çeşitli sektör ve meslek gruplarını mercek altına almaya devam ediyor. Bu kapsamda, sporcu ücretlerine yönelik başlatılan denetimler hız kazanmış durumda. Özellikle futbol, basketbol ve voleybol gibi yüksek gelirli branşlarda, profesyonel sporculara kulüplerce yapılan ödemelerin tam olarak beyan edilip edilmediği detaylı bir şekilde inceleniyor. Gelir İdaresi, 2021-2023 yılları arasında bu branşlarda yer alan sporcuların gelirlerini mercek altına aldı ve bazı ödemelerin beyan dışı bırakıldığını ortaya çıkardı.

1900 SPORCU İNCELEME ALTINDA

Gelir Vergisi Kanunu gereğince kulüplerin sporculara yaptığı ödemelerden vergi kesintisi yapması zorunlu. Ancak sporcuların kazançları gelir vergisinin dördüncü dilimini aştığında, kendilerinin de beyanname vermesi ve bu kazanç üzerinden artan oranlı vergi ödemesi gerekiyor. Yapılan kapsamlı çalışmada, 1900 sporcunun gelirleri analiz edildi. Gelir İdaresi, kulüplerin beyanları, sözleşme bilgileri, ulusal ve uluslararası medyada yer alan haberler ile Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) bildirilen transfer bilgilerini çapraz kontrol etti.

Bu incelemeler sonucunda, 2021-2023 yılları arasında elde edilen gelirlerde ciddi vergi kayıpları tespit edildi. Aralarında milyon dolarlık kontratlara imza atan ünlü sporcuların da bulunduğu 400 sporcunun toplamda 5 milyar lira tutarındaki gelirini beyan dışı bıraktığı, ayrıca 100 sporcunun beyanname vermesine rağmen gelirlerini eksik bildirdiği belirlendi.

İZAHA DAVET EDILECEKLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu tespitler sonrasında Gelir İdaresi Başkanlığı'nın söz konusu sporcuları izaha davet edeceğini ve beyan dışı bırakılan kazançların açıklanmasını talep edeceğini ifade etti. Şimşek, "İzaha davet kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmeyen sporculardan, ödenmeyen vergiler cezalı şekilde tahsil edilecek." şeklinde açıklamalarda bulundu.

BAKAN ŞIMŞEK'TEN KARARLILIK MESAJI

Vergi adaleti ve verimliliği sağlama amacıyla kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin süreceğini vurgulayan Bakan Şimşek, denetim çalışmalarının daha da sıkılaşacağını belirtti. "Maliye olarak, çok kazanıp düşük gelir beyan edenlerin kapısını çalmaya devam edeceğiz. Yüksek gelir elde eden ve bunu gizleyenlere karşı mücadelemiz kararlılıkla sürecek. Kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız." ifadelerini kullandı.

 

"Vergi Kaçakçılığına Büyük Darbe: Milyon Dolarlık İsimler Listede: 5 Milyar Liralık Usulsüzlük!" haberi, 08 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 08 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Vergi Kaçakçılığına Büyük Darbe: Milyon Dolarlık İsimler Listede: 5 Milyar Liralık Usulsüzlük! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Vergi Kaçakçılığına Büyük Darbe: Milyon Dolarlık İsimler Listede: 5 Milyar Liralık Usulsüzlük! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 08 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:51 Alanyaspor'dan hakem tepkisi: 'Her stadyumda adalet dağıtarak maçınızı yönetin'
  2. 17:46 Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, yüzde 90'dan fazla oyla tekrar seçildi!
  3. 17:43 AKP'li Ensarioğlu'ndan "Selahattin Demirtaş" açıklaması
  4. 17:39 Çin, Türkiye'nin otomotivdeki ek gümrük vergilerini Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet etti
  5. 17:36 Tesla'nın Türkiye fiyatlarına zam yapıldı!
  6. 17:32 Bakan Şimşek'ten sporculara vergi uyarısı!
  7. 17:16 TBF başkanlığına Hidayet Türkoğlu yeniden seçildi
  8. 17:11 Kızı Eda'nın vefatıyla sarsılan Mazhar Alanson'dan teşekkür paylaşımı!
  9. 17:08 Hakan Fidan, Güneydoğu Avrupa Zirvesi'nin üçüncü toplantısına katılacak
  10. 17:05 Recai Kutan son yolculuğuna uğurlandı
  11. 17:00 Hizbullah meydan okudu: "Ağlamayacağız, ağlatacağız"
  12. 16:53 Dursun Özbek'ten Acun Ilıcalı'nın açıklamalarına yanıt!
  13. 16:26 Ancelotti’nin Arda Güler hakkında söyledikleri: Gerçekler ne?
  14. 16:14 EPDK Başkanı Yılmaz: "Siber güvenlik ulusal bir öncelik hali aldı"
  15. 16:11 Emre Apartmanı davasında gergin anlar! Sanığın salondan çıkarılması ne anlama geliyor?
  16. 16:02 Hukuk Sistemi Çöküyor: Emrah Safa Gürkan’dan Şok Açıklamalar!
  17. 15:59 Fatih Altaylı: Burger King'in açılışını yapan belediye başkanına 'gık' diyemiyorsunuz
  18. 15:58 Ecrin Su Çoban'ın discord olayı nedir?: Ecrin Su Çoban kimdir?
  19. 15:56 Ecrin Su Çoban, "Discord dolandırıcılığı" iddialarını yalanladı
  20. 15:52 Yeniden Refah ve Gelecek'in liderleri görüştü!: İttifak mı kuruluyor?
Ekonomi Haberleri