Vergi ve SGK prim borcu yapılandırmasında hangi borçlar taksitlendirilecek? İşte detaylar
Vergi ve SGK prim borcu yapılandırmasında ha... Ekonomik durgunluk yüzünden vergi tahsilatlarının azalması ve bütçe açığının kontrol edilememesi sebebiyle hükümet yeni bir vergi ve SGK prim barışı düzenlemesini gündemine aldı. Peki hangi borçlar yeniden yapılandırılacak?
AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, vergi ve SGK prim borçlarının tekrar yapılandırılması için çalışma başlatıldığını duyurdu.
VERGİ BORCU VE SGK PRİM BORCU YAPILANDIRMASI NASIL OLACAK?
Düzenlemenin tamamlanmasından sonra TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nun gündemine getirileceğini belirten Muş, şunları söyledi:
* “Vergi affı demeyelim de vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırma çalışmamız şu an var.
*Teknik kısımlarını tamamlamaya çalışıyoruz.
* Kanun teklifimizin görüşmeleri esnasında Plan bütçe Komisyonumuza bunu sunacağız. Geçmişte yaptıklarımız var. Onlara benzer olacak.
* Teknik kısımlar devam ettiği için, onları komisyon aşamasına bu tekliflerimizi vereceğimiz zaman sizinle paylaşacağız.”
HANGİ BORÇLAR YENİDEN YAPILANDIRILACAK?
Vergi borcu yapılandırmasını değerlendiren Sözcü gazetesi yazarı Nedim Türkmen, konuyu kaleme aldı. Yapılandırma hakkında bilgi veren Türkmen, ayrıca neleri içermesi hakkında da görüş bildirdi.
– Gelir Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, ÖTV, Damga ve Emlak Vergisi gibi Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergiler ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları (usulsüzlük, özel usulsüzlük).
– Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı tahsil daireleri tarafından 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri, gecikme zammı alacakları.
– Sosyal güvenlik primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, SGDP, isteğe bağlı sigorta primleri ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zamları,
– Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Karayolu Taşıma Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ve Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereğince verilen idari para cezaları,
– Belediyelerin idari para cezaları ile su, atık su, katı atık ücreti alacakları, büyükşehir belediyelerinin katı atık ücreti alacakları ile büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları ile bu alacaklara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacaklar.
Yapılandırmaya konu olacak alacakların esas itibarıyla 30.09.2020 tarihi dikkate alınarak belirleneceğini tahmin ediyorum. Pandemi nedeniyle mücbir sebep halinde sayılıp, nisan, mayıs ve haziran aylarında vermeleri gereken beyannamelerini 27 Temmuz’da veren 400.000’in üzerinde mükellefin; ekim, kasım ve aralık aylarının sonlarında üç taksit halinde yapacakları ödemelerin de yapılandırma kapsamına alınacağını düşünüyorum.
"Vergi ve SGK prim borcu yapılandırmasında hangi borçlar taksitlendirilecek? İşte detaylar" haberi, 19 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 19 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Vergi ve SGK prim borcu yapılandırmasında hangi borçlar taksitlendirilecek? İşte detaylar haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Vergi ve SGK prim borcu yapılandırmasında hangi borçlar taksitlendirilecek? İşte detaylar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.