Vergisiz lüks hayata son: AK Parti kaynakları vergi paketinin detaylarını anlattı

Vergisiz lüks hayata son: AK Parti kaynakları vergi paketinin detaylarını anlattı

Vergisiz lüks hayata son: AK Parti kaynaklar... AK Parti tarafından hazırlanan yeni vergi paketinin taslağı tamamlandı. Parti kaynakları paketin detaylarını anlattı.

AKP ile Hazine ve Maliye Bakanlığının bir süredir üzerinde çalıştığı vergi paketi taslağı tamamlandı. Bayramdan sonra Meclis Başkanlığına sunulacak teklifin ortalama 60 madde olması bekleniyor. Teklifin 15 maddesi yeni getirilecek asgari kurumlar vergisi düzenlemesi ve bu düzenleme sebebiyle diğer kanunlara yapılacak atıflardan oluşacak.

Türkiye Gazetesi'nin AKP kaynaklarının verdiği bilgiye dayandırdığı haberine göre, daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in duyurduğu "asgari kurumlar vergisi" uygulaması da vergi paketinde yer alacak. Buna göre Türkiye’de etkinlik gösteren her şirketin, vergi teşviki, istisnalar ve muafiyetlerden yararlansa bile asgari yüzde 15 oranında kurumlar vergisi ödemesi öngörüldü. AKP kaynakları düzenlemeyi "Bu uygulama hem Türkiye’deki küresel şirketler hem de Türk firmalarını kapsayacak. Muafiyet ve istisnalar sebebiyle elde ettikleri gelir veya verdikleri hizmetleri vergiden düşüp; hiç vergi ödenmediği durumlar var. Şimdi, bu muafiyetler veya istisnalar olsa bile en az yüzde 15 vergi ödeyecekler. Bazı stratejik yatırımlara ilişkin vergi avantajları ise devam edecek" şeklinde söyledi.

VERGİSİZ KAZANÇ OLMAYACAK

Vergi paketindeki ikinci yeni uygulama ise ‘asgari gelir vergisi’ sistemi olacak. Vergi mevzuatına yeni eklenecek bu düzenleme, doktorluk, mühendislik gibi bazı meslek gruplarının senelik kazançları üstünden peşin vergi alınmasını öngörüyor.

AKP kaynakları "Özellikle, doktor, diş hekimi, mali müşavir vs. gibi meslekleri yapıp da senelerdir vergi ödemeyenler söz konusu. Hatta 20 senedir faaliyetteler fakat maalesef devamlı zarar beyan edenler var. Zarardaysan bir işletme 20 yıl niye çalışsın? Vergisiz kazanç olmaz. Bunları tevkifata tabi tutacağız. Yani peşin vergi gibi olacak. Bir alt sınır belirlenecek. Her hâlükârda belli bir oranda asgari bir gelir vergisi ödeyecek. Yıl sonunda ‘Ben zarar ettim’ deyip bunu belgelendirirse bir mahsuplaşma olacak. Ancak alt sınırdaki vergiyi gene de ödeyecek. Çünkü bu alanda bir vergi kaçağı var. Bunu önlemeye dönük bir adım olacak" diye konuştu.

Vergi Paketi’nde ayrıca kripto varlıklardan işlem vergisi alınması, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve gayrimenkul yatırım fonlarının bünyelerindeki gayrimenkullerden elde edilen gelirler üstünden yüzde 15 oranında asgari kurumlar vergisi ödenmesine yönelik düzenlemeler yer alacak. Yine Kamu Özel İşbirliği projelerinden elde edilen gelirlerden alınan verginin de artırılması öngörülüyor. Bazı maden aramalarında uygulanan KDV istisnasının kaldırılması da pakette yer ayacak.

TASARRUF YASASI GELİYOR

AKP’nin hazırladığı ikinci torba teklif ise bazı tasarruf tedbirlerinin uygulanmasına dair kanuni düzenlemelerden oluşacak. Teklife göre Hazine ve Maliye Bakanlığına kamudaki ekonomik ömrünü tamamlamış araçların satışına ilişkin yetki verilecek. Ayrıca tasarruf tedbirleri paketinde yer alan kamudaki bazı mükerrer kurumların kapatılması kapsamında, vergi daireleri ile defterdarlıkların tek çatı altında toplanması, tüm illerde vergi dairelerinin kapatılarak, defterdarlık adı altında teşkilatlanmaları ve vergi dairelerinin hizmetlerinin defterdarlıklar tarafınca verilmesi öngörülüyor.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARÇLARI 10 KAT ARTIRILACAK

Vergi paketinde yurt dışı çıkış harçlarına zam yapılması da bekleniyor. Buna göre mevcutta 150 lira olan yurt dışı çıkış harcının 1.000 lira ile 1.750 lira aralığında artması öngörülüyor. Eğer harç 1.000 lira olarak belirlenirse artış oranı yüzde 566, 1.750 lira belirlenirse yüzde 1.066 olacak.

Yeni vergi paketiyle Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 0,7’sine denk ek gelir sağlanması hedefleniyor. Bu da en az 226 milyar TL’lik bir kaynak anlamına geliyor.

"Vergisiz lüks hayata son: AK Parti kaynakları vergi paketinin detaylarını anlattı" haberi, 15 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Vergisiz lüks hayata son: AK Parti kaynakları vergi paketinin detaylarını anlattı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Vergisiz lüks hayata son: AK Parti kaynakları vergi paketinin detaylarını anlattı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 21 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Türkiye gazetesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:50 Güngören betona gömüldü: Belediye, ilçede boş arazi kalmadığını itiraf etti
  2. 08:46 Yeni plajlar halka değil yine ranta açılıyor
  3. 08:43 Benzin ve motorin zammı ertelendi
  4. 08:38 Yıldız Tilbe mezarın üzerine çıkmak isteyince uyarıldı
  5. 08:34 Cihangir Ceyhan’dan yeni dizi geliyor
  6. 08:31 Bodrum'da iş insanı Kaya Sabancı darbedildi
  7. 08:27 Ferdi Kadıoğlu: En büyük silahımız gençliğimiz
  8. 08:23 Ayşe Ateş: Cumhurbaşkanımızın şahsına meydan okuyorlar
  9. 08:18 Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan olmak için çalışmalara başladı
  10. 08:11 Timur Cihantimur ikinci kez hakim karşısına çıktı
  11. 08:06 Aytunç Erkin yazdı: CENTCOM eski generali “PKK/YPG’nin özerk yönetim hakkı var” dedi
  12. 08:03 Bu illerde yaşayanlar dikkat: Meteoroloji'den sağanak yağış uyarısı
  13. 03:40 PlayStation yıl ortası fırsatları başladı! Oyunlarda yüzde 80'e varan indirimler sunuluyor!
  14. 03:40 Anthropic, yeni yapay zeka modeli olan "Claude 3.5 Sonnet"i duyurdu!
  15. 03:35 1 Milyon kişinin 5 yıl önce emekli olabilmesi için gereken şartlar belirlendi!
  16. 03:05 Yargıtay'ın kararıyla su faturalarında yer alan o bedel artık ödenmeyecek!
  17. 03:01 14 Senelik büyük cam fabrikası iflasın eşiğinde!
  18. 02:57 Bu bitkiyi üreten çiftçi yaşadı! Üreticiye 100 litre mazot hediye edildi!
  19. 02:49 Otomobil bayileri müşteri bulmak için çaba harcıyor! İndirimlerin son tarihi 7 Temmuz
  20. 02:43 Diyarbakır’da anız yangını çıktı: 3 ölü, 9 yaralı!
Ekonomi Haberleri