Virüsü izole eden profesör konuştu, koronanın gen haritası çıkarıldı

Virüsü izole eden profesör konuştu, koronanın gen haritası çıkarıldı

Virüsü izole eden profesör konuştu, koronanı... Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi, koronavirüsün gen haritasını çıkarmayı başardı. Gen haritası koronavirüse karşı etkili olacak aşının üretilmesi için

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi, koronavirüsün gen haritasını çıkarmayı başardı. Gen haritası koronavirüse karşı etkili olacak aşının üretilmesi için virüsü izole etmekten sonra en önemli adım olarak görülüyor.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, izole edilen koronavirüsün tam büyüklükteki genomunun yeni nesil sistemle dizinlenerek gen haritasının elde edildiğini açıkladı.

ERÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kovid-19 salgınına karşı yürütülen bilimsel çalışmalarda görev yapan ve Türkiye'de virüsü izole etmeyi başaran iki bilim insanından biri olan Özdarendeli, gen haritasını dünyadaki SARS-CoV-2 virüsü gen dizilimlerinin paylaşıldığı platformunda "EPI_ISL_424366" kodu ile yayınladıklarını ve gen veri bankası olan GenBank'a elde ettikleri tüm virüs genomunun "#2333526" numarasıyla da kayıt edildiğini belirtti.

MUTASYON TESPİT EDİLDİ

Yapılan soy ağacı analizleri sonucunda, Kayseri Şehir Hastanesinde yatan bir hastadan izole edilen virüsün genetik olarak Avustralya, Kanada, İngiltere ve Kuveyt'den bildirilen virüs suşlarına yakın olduğunun ortaya çıkarıldığını belirten Özdarendeli, şunları kaydetti:

"Çin'de ilk olarak izole edilen Wuhan suşuyla karşılaştırıldığında ise toplam 6 mutasyon belirlenmiştir. Ayrıca, ERAGEM'de yapılan çalışmalar kapsamında izole edilen virüsün gen diziliminde GISAID platformunda 13 Nisan 2020 tarihi itibariyle yayınlanan 3592 adet SARS-CoV-2 virüsü gen dizilimlerinde bulunmayan bir mutasyon tespit edilmiştir. Aynı mutasyonun Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanlığı tarafından GISAID platformunda paylaşılan gen diziliminde de mevcut olduğu görülmüştür. GISAID platformunda yayınlanan diğer ülkelere ait gen dizilimlerinde bulunmayan bu mutasyonun ülkemizde dolaşımda olan SARS-CoV-2 virüsüne özgü olup olmadığının ortaya konulması için daha fazla gen dizilimlerinin taranmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bütün dünyayı etkileyen bu pandemide ülkemizde dolaşımda olan virüsün izole edilmesi ve gen haritasının çıkarılması, aşı çalışmalarının başlatılabilmesi ve ileri çalışmaların yapılabilmesi için oldukça önemlidir. Bu süreçlerin kısa zaman içerisinde başarılı bir şekilde tamamlanması ile aşı geliştirme çalışmalarına başlamak için hazır hale gelindi."

AŞI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Özdarendeli, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan proje daveti üzerine Kovid-19'a karşı aşı geliştirilmesiyle ilgili çalışmalara hızla başladıklarını, davet kapsamında proje önerilerini hazırlayarak 3 Nisan 2020 tarihinde Sağlık Bakanlığına bağlı TUSEB'e sunduklarını, değerlendirme aşamasında bulunan proje önerilerinin desteklenmesi durumunda Kovid-19'a karşı aşı geliştirme çalışmalarını hızla yürüteceklerini kaydetti.

"Virüsü izole eden profesör konuştu, koronanın gen haritası çıkarıldı" haberi, 14 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Virüsü izole eden profesör konuştu, koronanın gen haritası çıkarıldı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Virüsü izole eden profesör konuştu, koronanın gen haritası çıkarıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  2. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  3. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  4. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  5. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  6. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  7. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  8. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  9. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  10. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  11. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  12. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  13. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  14. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  15. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  16. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  17. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  18. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  19. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  20. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
Haberleri