Vuhan’da koronayla savaşan profesörden Türklere tavsiye: Bunları yemeyin
Vuhan’da koronayla savaşan profesörden Türkl... Koronavirüsle mücadelede en ön safta yer alan Prof. Yuguang'dan Türk halkına önerilerde bulundu. Vuhan'da koronayla savaşan profesör,
Koronavirüsle mücadelede en ön safta yer alan Prof. Yuguang'dan Türk halkına önerilerde bulundu. Vuhan'da koronayla savaşan profesör, "Dana ve koyun eti ile zor sindirilen yağlı yemek yemeyin" dedi
Koronavirüsle mücadelede erken teşhis ve erken tedavinin ölüm oranlarını düşürdüğüne dikkat çeken Prof. Wang Yuguang, “Erken teşhis ve tedavi ölüm oranlarını düşük tutuyor. Dengeli beslenme, iyi dinlenme, iyi uyku ve paniğe kapılmamak önemli. Dana ve koyun eti ile zor sindirilen yağlı yemek yemeyin” uyarısı yaptı.
Wuhan’daki koronavirüs salgınınde en ön safta yer alan Beijing Çin Tıbbı Hastanesi Solunum Bölümü Başkanı ve hastanenin Akciğer Hastalıkları Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Wang, Yuguang Milliyet’e konuştu. Çin Medya Grubu Türkiye muhabirlerinden Ma Yuyao, Milliyet adına Prof. Dr. Yuguang ile bir söyleşi yaptı.
Yeni tip koronavirüs salgınını araştırmak üzere Çin Ulusal Geleneksel Çin Tıbbı İdaresi tarafından görevlendirilen özel ekibin üyesi olan Yuguang, aynı zamanda virüse karşı çok etkili bir geleneksel Çin tıbbı ilacı Jin Hua Qing Gan’ı geliştirenlerden biri. SARS ile mücadelenin kahramanlarından olan Wang, H1N1 ve kuş gribi gibi önemli salgınlarla mücadelenin ön cephelerinde yer aldı. Vuhan’da yaklaşık iki ay kalan ve çok sayıda hastayı tedavi eden Wang, edindiği tecrübeleri, yaşadıklarını ve Türkiye’ye mesajını paylaştı.
Tecrübenize göre SARS ile Covid-19 arasındaki farklar neler? Kovid-19 ile yaklaşık iki ay mücadele ettiniz, sizde derin izi bırakan nedir?
Wuhan’dayken Covid-19’un SARS’a göre bulaşma gücünün daha kuvvetli, yayılma hızının daha yüksek ve bulaşma yollarının daha çeşitli olduğunu gördüm. İlk dönemde tespit edilmesi kolay değil, salgını kontrol altına almak da SARS’tan daha zor. Wuhan’da salgınla mücadelede beni en çok etkileyen Wuhan’a destek için Çin’in farklı bölgelerinden gelen sağlık personeli oldu. Gece gündüz demeden çalıştılar. Tedavi odasında giyilen koruyucu giysi bir saat sonra bunaltıcı oluyor, şişiyor ve çok terletiyor, bu halde dört saatten fazla aralıksız çalıştılar, çok yorgun ve halsiz kaldılar, fakat hiç kimse şikayet etmedi. Herkesin amacı aynıydı: Hastayı iyileştirmek. Bunun yanı sıra Zhong Nanshan, Zhang Boli gibi 70-80 yaşlarındaki uzmanların salgınla mücadelenin ön cephesinden hiç ayrılmamaları beni çok duygulandırdı. Örneğin salgınla mücadele için görevlendirilen Çin tıbbı uzman ekibi başkanı Prof. Dr. Zhang Boli, akut kolesistite oldu, acil safra kesesi alındıktan hemen sonra geri döndü ve hastaları tedaviye devam etti. Çok duygulandım.
Dünya genelinde salgın ne zaman tamamen kontrol altına alınabilir? Yaz aylarında biter mi?
Bu soruya şu an için kesin bir yanıt vermek çok zor. Salgının merkezi artık ABD ve Avrupa oldu, ne zaman sona ereceği belli değil.
Salgına karşı Türk halkına öneriniz var mı? Günlük yaşamda nelere dikkat edebilir?
En önemlisi, etkili önlem. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenme, iyi dinlenme, iyi uyku ve paniğe kapılmamak önemli. Çin tıbbına göre Covid-19 virüsünün özelliği “nemli patojen”, bu nedenle beslenme konusunda dana eti, koyun eti ve zor sindirilen yağlı yemekleri daha az yemelisiniz. Bu yemekler nemli patojene yol açıyor. Son olarak şu an salgınla mücadele eden tüm Türk meslektaşlarıma kendilerini korumaya özen göstermelerini önemle tavsiye ediyorum. Tedaviden sonra çoğu vakaların durumları iyi. Erken teşhis ve erken tedavi ölüm oranını düşük tutuyor. Çinli sağlık personeli ve tıp uzmanları her zaman sizinle; salgınla mücadele ve tedavi deneyimlerini paylaşmaya, Türk halkının en kısa zamanda salgını yenmesine yardımcı olmaya hazırız. Beraber başaracağız!
"Vuhan’da koronayla savaşan profesörden Türklere tavsiye: Bunları yemeyin" haberi, 01 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Vuhan’da koronayla savaşan profesörden Türklere tavsiye: Bunları yemeyin haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Vuhan’da koronayla savaşan profesörden Türklere tavsiye: Bunları yemeyin 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.