Yapay Gündem: Seçmenleri Dezenformasyondan Koruma Çalışması

Yapay Gündem: Seçmenleri Dezenformasyondan Koruma Çalışması

Yapay Gündem: Seçmenleri Dezenformasyondan K... 2024'te dünya çapında 3 milyar seçmen sandık başına giderken, Yapay Gündem, yapay zeka destekli dezenformasyonla mücadele için kuruldu. Mart 2024 seçimlerine odaklanan platform, seçmenleri bilinçlendirerek etik kullanım ve medya okuryazarlığı konularında destek sağlayacak.

2024, dünya genelinde ortalama üç milyar seçmenin sandık başına gideceği bir yıl olacak ve bu durum dezenformasyon ve yanlış bilgi sorununu ön plana çıkarıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2024 Küresel Riskler Raporu, önümüzdeki iki yıl içinde dezenformasyonun küresel riskler arasında ilk sırada yer aldığını belirtiyor. Yapay zekanın üretkenliği ve deepfake gibi tekniklerin, bu sorunu daha da derinleştirdiği gözlemleniyor. Türkiye'nin mart ayındaki yerel seçimlere hazırlandığı bu dönemde, Yapay Gündem adlı bir platform oluşturuldu. Bu platform, Teyit'in Eş Kurucusu Gülin Çavuş ve Uppsala Üniversitesi araştırma mühendisi Mert Can Yılmaz tarafından kuruldu.

ABD ve Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırma, beş kişiden üçünün yapay zeka tarafından üretilen yanlış bilgiden endişe duyduğunu ortaya koydu. Geçtiğimiz haftalarda, ABD'de yapay zeka tarafından üretilen sahte bir mesajın, New Hampshire'daki Demokrat seçmenleri ABD Başkanı Joe Biden'ın sesiyle "oy vermemeye" çağırdığı biliniyor. Yapay Gündem Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Gülin Çavuş, yapay zeka tekniklerinin tehlikelerini hatırlatarak, "İnsanlık 21. yüzyılın ilk çeyreğinin sonlarına doğru ilerlerken yapay zeka teknolojilerinin kazandığı muazzam bir ivmeye tanıklık ediyoruz." dedi.

Yapay Gündem, Mart 2024'teki yerel seçimlere özel bir bültenle yayına başlayacak. Mert Can Yılmaz, e-posta bültenleri aracılığıyla yapay zeka destekli dezenformasyonun seçimlere potansiyel etkisini analiz edeceklerini ve seçmenlere bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olacak bilgiler sunacaklarını belirtti. Ayrıca, yapay zeka teknolojilerinin toplumsal yansımalarına odaklanacakları özel bir e-posta bülteni hazırladıklarını söyledi. Platform, ulusal ve uluslararası alanda uzman akademisyenler, gazeteciler ve hukukçuların görüşlerine de yer verecek.

Yapay Gündem aynı zamanda yapay zekanın etik kullanımına da odaklanacak. Gülin Çavuş, "Otoritelerin ve kamuoyunun gelişen teknolojilerin kullanım çerçevelerini belirleme hızları, çoğunlukla bu teknolojilerin gelişme hızlarının arkasında kalıyor." diyerek yapay zeka uygulamalarının etik kullanımı konusunda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini belirtti. YapayGundem.com adresinde yayın hayatına başlayacak olan platform, yapay zeka teknolojilerinin seçim süreçleri ve demokrasiye potansiyel etkileri konusunda Türkçe eğitsel materyaller sunacak.

"Yapay Gündem: Seçmenleri Dezenformasyondan Koruma Çalışması" haberi, 14 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 14 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yapay Gündem: Seçmenleri Dezenformasyondan Koruma Çalışması haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yapay Gündem: Seçmenleri Dezenformasyondan Koruma Çalışması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 10 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Emine Engür Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:45 Gelinim Mutfakta altın heyecanı sürüyor: İşte 10 Mayıs puan durumu!
  2. 21:44 Banyonuz kanalizasyon mu kokuyor? İşte o kokudan nasıl kurtulacağınız!
  3. 21:44 Süper Lig'de Lider Galatasaray, Şampiyonluk İçin Kritik Haftalara Giriyor!
  4. 21:37 Amerikan Ajansı: Şiddetli Jeomanyetik Fırtına Alarmı!
  5. 21:31 Kiev Yetkilileri: Rus Saldırı Girişimi Püskürtüldü, Siviller Tahliye Ediliyor
  6. 21:28 BM, Filistin'in Tam Üyelik Başvurusunu Yeniden Değerlendirecek
  7. 21:28 Elektronik cihazlara dikkat: Son 19 yılın en güçlü güneş patlaması gerçekleşti!
  8. 21:24 Mbappe, PSG'den ayrılacağını duyurdu
  9. 21:23 Türkiye'de Alkol Fiyatlarındaki Artış Devam Ediyor: Bira ve Viskiye Yeni Zam Beklentisi
  10. 21:20 Bu ince detayı kimse bilmiyor! Sıfır otomobil almak yerine bunu yapmak daha ucuza geliyor
  11. 21:20 Josep Borrell, AB ülkelerinin 21 Mayıs'ta Filistin devletini tanımaya hazırlandığını açıkladı
  12. 21:18 La Diva Turca'nın İzinde: Leyla Gencer, Vefatının 16. Yılında 'Don Giovanni' Operası ile Anıldı
  13. 21:17 Bu hafta hangi maçlar var? İşte bu haftanın programı!
  14. 21:13 Gazze'nin güneyinden atılan roketler İsrail'in Beerşeba şehrine isabet etti
  15. 21:13 Arda Güler, U14 Milli Takımı'nı Motive Ediyor: Madrid'de Özel Ziyaret
  16. 21:12 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin'in tam üyeliği tasarısını onayladı
  17. 21:08 Avrupa Ülkelerinden Filistin Tanıma Planı: İsrail Karşı Çıkıyor, BM Kararı Bekleniyor
  18. 21:05 Azerbaycan-Ermenistan dış işleri bakanları Kazakistan'da: Barış süreci ilerliyor
  19. 21:03 Telefon Rehberlik Hizmetleri Sektöründe Büyüme: Gelir 63 Milyon TL'yi Aştı
  20. 21:00 Gazze'de insanlık dramı sürüyor: Can kaybı 34 bin 943’e yükseldi
Gündem Haberleri