Yargıtay’dan ‘korona’ kararı! Domuz gribinden ölen TIR şoförü emsal gösterildi

Yargıtay’dan ‘korona’ kararı! Domuz gribinden ölen TIR şoförü emsal gösterildi

Yargıtay’dan ‘korona’ kararı! Domuz gribinde... Avukat Bilgehan Utku, koronavirüsten yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının “vazife malülü” ya da “iş kazası” kapsamında değerlendirilebileceğini belirterek, Yargıtay’ın 2019’da domuz gribinden ölen bir TIR şöförü...

Avukat Bilgehan Utku, koronavirüsten yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının “vazife malülü” ya da “iş kazası” kapsamında değerlendirilebileceğini belirterek, Yargıtay’ın 2019’da domuz gribinden ölen bir TIR şöförü hakkındaki kararını emsal gösterdi.

Koronavirüsle mücadelede ön safta yer alan sağlık çalışanları aynı zamanda en büyük riski taşıyan meslek grubu.

Daha şimdiden 500’ü aşkın sağlık çalışanı koronavirüse yakalandı. Aralarında Prof.Dr. Cemil Taşçıoğlu gibi önemli isimlerin olduğu sağlık çalışanları hayatlarını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının şehit kabul edilmesi hakkında "Gönül hiçbir sağlık çalışanımızın kaybedilmesinden asla yana değil. Benim de gönlümden en az şehit olarak geçmeleri yatar. Bu önümüzdeki günlerde gündeme gelebilecek bir konu" demişti.

Peki hukuk bu konuda ne diyor? Sağlık çalışanlarının koronavirüsten yaşamlarını yitirmeleri veya tedavi olsalar dahi kalıcı vücutlarında kalıcı hasar kalması durumunda hukuki durumları ne olacak?

KAMUDA ÇALIŞAN SAĞLIK GÖREVLİLERİ VAZİFE MALÜLÜ SAYILIR

Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'in haberine göre; Tüketici Sorunları Derneği Hukuk Komisyonu Üyesi ve İş Hukuku Uzmanı Bilgehan Utku, vazife malüllüğünün 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 47. maddesinde tanımlandığını belirterek, en önemli noktanın malüliyete sebebiyet veren hususun hem vazifenin yapılması sırasında hem de vazifenin neden ve etkisiyle ortaya çıkması olduğunu söyledi.

Bu nedenle Utku, hem kamu da hem de üniversite hastanelerinde çalışan sağlık personelinin koronavirüs sebebiyle hayatlarını kaybetmeleri ya da hastalık nedeni ile kalıcı bir sağlık sorunu ile karşılaşmaları durumunda 'vazife malüllüğü' kararı verilebileceğini söyledi.

Kişinin “vazife malülü” sayılması durumunda kendisine, vefatı halindeyse ailesine malüllük aylığı bağlanıyor.

ÖZEL HASTANE ÇALIŞANLARININ DURUMU NE OLACAK?

“Koronavirüse yakalanan ve hayatını kaybeden sağlık çalışanı özel hastane personeli ise bu durum iş kazası olarak değerlendirilebilir mi” sorusuna Bilgehan şöyle cevap verdi:

İster x virüsü olsun, ister y virüsü, ister a salgını, ister b salgını olsun, burada bilinmesi gereken bu hususların bir mücbir (elde olmayan) sebep yarattığıdır. Gözden kaçırılmaması gereken iş yerinde ya da işveren tarafından gönderildiği yurt içi ya da yurt dışı görev sırasında bulaşıcı bir hastalığa yakalanan çalışanın durumunun iş kazası olarak nitelendirilip nitelendirilmeyeceği husudur. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi’nin 2019/2931K sayılı kararında bir TIR şöförünün H1N1 domuz gribi nedeniyle vefatını iş kazası olarak tespit etmiştir.

YARGITAY’DAN EMSAL OLACAK KARAR

Söz konusu kararda, hasta olan şöföre üst solunum enfeksiyonu tanısı konulduğu, buna rağmen işveren tarafından iki gün sonra işveren Trabzon’dan Ukrayna’ya gönderildiği anlatıldı. Yolda rahatsızlan şöföre Trabzon’a döndüğünde domuz gribi teşhisi konulduğu belirtilen kararda, şöfrün ölümü 'iş kazası' olarak değerlendirildi.

VEFAT DURUMUNDA MİRASÇILARI İŞ KAZASI TAZMİNATI ALABİLECEKLER

Bilgehan, Yargıtay’ın domuz gribine yakalanan ve hayatını kaybeden işçinin ölümünü 'iş kazası' olarak değerlendirmesinden yola çıkarak şu sonuçların ortaya çıkabileceğini söyledi:

Burdan yapılacak hukuki çıkarım neticesinde koronavirüs sebebiyle hayatını kaybeden özel hastane çalışanlarının bu vefatları da iş kazası olarak sayılabilecek ve özel hastane tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle iş yerinde ya da işverence yurt içi ya da yurt dışı görevlendirmeleri sırasında bulaşıcı bir hastalığa yakalanan kişinin bu durumu iş kazası olabilecektir. Bu durumda koronavirüse ya da herhangi bir salgına iş yerinde yakalanan özel hastane çalışanları iş kazası tazminatı alabilecektir. Vefat durumunda mirasçıları hak sahibi olur.

"Yargıtay’dan ‘korona’ kararı! Domuz gribinden ölen TIR şoförü emsal gösterildi" haberi, 07 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Yargıtay’dan ‘korona’ kararı! Domuz gribinden ölen TIR şoförü emsal gösterildi haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yargıtay’dan ‘korona’ kararı! Domuz gribinden ölen TIR şoförü emsal gösterildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 14 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:41 Otomobil satışlarında faiz oranları sıfırlandı! Markalar tek tek duyurdu: Son 22 gün!
  2. 03:36 Faiz gelirlerinde düşüş başladı: Bankada parası olanlar dikkat!
  3. 03:31 830 binlik teknoloji harikası BYD model araba yolda! Rakiplerinden ucuz ve uzun menzilli
  4. 03:28 MG'nin en ucuz versiyonu yolda! Elektrikli otomobillerde bomba yenilikler: Piyasayı sarsacaklar!
  5. 03:17 Aselsan temettü 2024 ne zaman ve ödeme hangi tarihte yapılacak?
  6. 03:14 Japon deprem uzmanı uyardı: İstanbul, Balıkesir, Bursa tehlikede!
  7. 03:11 Matlaşmış bardakları kireçten arındıran yöntem
  8. 03:10 Yanmış tencereyi pırıl pırıl yapacak temizlik yöntemi
  9. 03:06 Sözleşmeli öğretmen mülakat puanında değişiklik!
  10. 02:57 Sözleşmeli öğretmen istihdamına yönelik karar Resmi Gazete'de!
  11. 02:38 Planlı üretim modeli çiftçiye nefes aldıracak!
  12. 02:36 Cunda’ya gitmeye gerek yok: İşte Cunda ezmesi tarifi!
  13. 01:38 Altın ve doların yerine hisse senetlerini tercih edenler kazanacak! Tarihi rekora hazırlanın
  14. 01:35 OpenAI duyurdu: ChatGPT'nin yeni yapay zeka modeli geliyor!
  15. 01:32 Adana Demirspor taraftarlarından Murat Sancak'a büyük tepki!
  16. 01:27 Leonardo Dalessandri'nin Türkiye videosu! Gündemden Düşmeyen Video!
  17. 01:19 Özel, Arapça tabela konusunda başka bir açıklama daha yaptı
  18. 01:16 Ödüllü aşçıların her zaman denediği yöntem: Mercimek çorbasına lezzet katan 10 teknik!
  19. 01:14 Tek damlası yaşlılık izlerini siliyor: Botoksun dışındaki en güçtü yöntem!
  20. 01:12 İşitme testi sonuçları e-Nabız sistemine entegre edilecek
Yaşam Haberleri