Yaşadığınız yerde deprem riski var mı? İşte Türkiye'nin fay hattı haritası
Yaşadığınız yerde deprem riski var mı? İşte ... Dün Manisa, Ankara ve Aydın'da yaşanan depremler nedeniyle geniş bir bölgedeki vatandaşlar endişelendi. Yurdun önemli bir bölümü fay haftlarıyla...
Dün Manisa, Ankara ve Aydın'da yaşanan depremler nedeniyle geniş bir bölgedeki vatandaşlar endişelendi. Yurdun önemli bir bölümü fay hatlarıyla çevrilmiş durumda. Peki Türkiye deprem haritasına göre hangi bölgeler riskli? İşte deprem haritası...
Türkiye’de özellikle Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği noktalar önemli deprem riski altında kabul ediliyor. AFAD tarafından hazırlanan aşağıdaki haritadan Türkiye’nin deprem tehlikesi altında olan noktalarını görebilirsiniz. Haritadaki renklerin koyuluk oranlarına göre tehlike oranı da artıyor.
Manisa’da korkutan bir deprem daha!
TÜRKİYE DEPREM HARİTASI
Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Türkiye genelindeki tüm fay hatları haritada kırmızı bölümde gösterilmektedir.
FAY NEDİR
Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha yada levhacık arasındaki ara yüzey) FAY olarak adlandırılır.
Diri Fay: Son Tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylar diri fay olarak isimlendirilir. Bu fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir. Genç kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu – denizel sekiller, basınç sırtı yada çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.
FAY TÜRLERİ
Dogrultu Atımlı Fay
Bu tür fay düzlemleri, yeryüzünde 90 dereceye yakın dik bir konumda olan ve yerin içine doğru hafifçe eğimlenen yalnızca yatay atımın oluşturduğu yanal atımlı faylardır. Bu faylar, atımlarina öre sağ ya da sol yönlü olabilirler. Kuzey Anadolu Fayı, sağ; Doğu Anadolu Fayi ise sol yönlü doğrultu atımlı faylardir.
Normal Atımlı Fay
Bu tür faylarda fay düzleminin bir tarafindaki blok yükselirken diger tarafındaki düşerek uzaklaşır. Burada hareket yine göreceli olarak gelişmektedir. Bir başka değişle, bir blok yükselirken diğeri yerinde durabilir yada bir taraf yerinde dururken diğer taraf düşebilir. Örneğin; 1970 Gediz ve 1995 Dinar depremi ile ilgili faylar bu türden normal atımlı faylardır.
Ters Atımlı Fay
Bu tür faylar da düşey atımlı faylar olup, yalnizca fay düzlemi boyunca hareket eğim yönüne göre ters yönde olmakta ve bloklar birbirine göre yaklaşmaktadır. Örneğin; 1975 Lice depremi ile ilgili faylar ters atımlı faylardır.
Verev (Oblik) Atımlı Fay
Fay düzlemi boyunca ortaya çıkan hareketin hem düşey hem de yatay yönde olduğu faylardır.
"Yaşadığınız yerde deprem riski var mı? İşte Türkiye'nin fay hattı haritası" haberi, 23 Ocak 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Yaşadığınız yerde deprem riski var mı? İşte Türkiye'nin fay hattı haritası haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yaşadığınız yerde deprem riski var mı? İşte Türkiye'nin fay hattı haritası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.