Ali Haydar Nergis
Ali Haydar Nergis - At tökezlemekle ayağı kesilmezmiş

At tökezlemekle ayağı kesilmezmiş

Halk dilindeki deyimler ve atasözleri boşuna söylenmemiştir. Yüzyıllardan süzülüp gelen deneyimlerin, birikimlerin ürünleridir.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun,  ..mış gibi istifasıyla ortaya çıkan siyasi  görünüm bana bu atasözlerimizden ikisini anımsattı.

Birincisi: At tökezlemekle ayağı kesilmez.

Yapılan hataların tolore edilmesini ve hoşgörülü olmayı anlatır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süleyman Soylu’nun istifasını  kabul etmeyerek bu hoşgörüsünü sergilemiş oldu. Hükümetin ‘şahin’ kanadını temsil  eden Soylu’nun, PYD/PKK/ Suriye konularındaki radikal tutumu biliniyor. Erdoğan’ın formüle ettiği politikaları sahada uygulayan  kişidir. Damat Berat’la arasındaki kargaşaya karşın, Erdoğan tarafından feda edilmedi.

Geçtiğimiz Cuma günü sokağa çıkma yasağının açıklanmasından sonra, meydana gelen sokak görüntüleri  nedeniyle Süleyman Soylu hedef tahtasına oturtuldu.  Sokağa çıkma yasağı kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan’la eşgüdüm halinde aldıklarını söylemesine karşın eleştiri oklarından kurtulamadı. Muhalefet tarafından giderek yükselen bir sesle istifası istendi. Gazetelerde ve sosyal medyada, sokağa çıkma yasağı ile ilgili görüntülerden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da rahatsız olduğu haberleri yer almaya başladı. Yasağın kalkmasından sonra, Süleyman Soylu üzerindeki istifa baskının artarak sürmesi bekleniyordu. İstifa baskılarıyla karşılaşmakla kalmayacak, kişisel olarak da yıpratılacaktı.  İstifa, belki de bütün bunların önüne geçmeyi amaçlayan danışıklı bir plandı.

Benzer bir istifayı geçen seçimlerden önce de anımsıyoruz. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, milletvekili adayı olmak için istifa etmiş, ancak onun istifası da kabul  görmemiş ve göreve devam etmesi sağlanmıştı. AKP’yi dışarıdan izleyenler bile, partideki işleyişi Erdoğan’ın onayı olmadan partide, hükumette , devlet yönetiminde  yaprağın bile kımıldamayacağını bilir. Süleyman Soylu gibi  deneyimli bir politikacının bunu bilmemesi mümkün mü?

Belki de sorun, ‘’zevahiri kurtarmaya çalışmaktan’’ ibaretti. Sokağa çıkma yasağının kalkmasından sonra tepkilerden korunmak için  Süleyman Soylu … MIŞ gibi yaptı. Cumhurbaşkanı da  istifayı kabul etme…MİŞ oldu. Böylece, Süleyman Soylu’ya yöneltilen eleştiriler, ‘’Adam, sorumluluğunu kabul edip, istifa etti; ancak Cumhurbaşkanı istifayı kabul etmedi.’’ denilerek geçiştirilmiş oldu.

İkinci atasözümüz: ‘’Dere geçerken at değiştirilmez.’’  Bu atasözünü, partisinin amblemi at olan Süleyman Demirel çok kullanırdı. ‘’Çoban Sülü’’, olağanüstü zamanlarda, sarsıntı yaratacak  değişiklikler yapması söz konusu olduğunda böyle söylerdi. Türkiye’nin  oalağanüstü zamanları hiç bitmediğinden, bu atasözü de her dönemde geçerliliğini koruyor.

Koronavirüsü her geçen gün daha fazla can alıyor. Salgın nedeniyle, küçük esnafa ait  270  bin işyeri kapanmış, işsizler ordusuna 2 milyon kişi daha eklenmiş. Bu defa ‘ teğet’  geçmeyeceğe benzer büyük bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. İç güvenlik ve Suriye konusu ortada bekliyor. Bu durumda güvenlikten sorumlu bir bakanın istifa ederek görevden ayrılması veya görevden alınması beklenemezdi. Kol kırılıp yen içinde kalacak; hatalar, yanlışlar yapılmış olsa da, dere geçerken at değiştirilmeyecekti.

Toplam 2880 defa okunmuştur.

Ali Haydar Nergis diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.