Hüseyin İrfan Fırat
Hüseyin İrfan Fırat - Hizmet tespiti davalarında zaman aşımı

Hizmet tespiti davalarında zaman aşımı

Merhaba Hüseyin Bey kolay gelsin

Ben 10.06.1967 doğumluyum 01.01.1993 sigorta girişliyim. 3679 gün ödenmiş primim var. Çocuklarım sigorta girişi öncesi doğdu. Biri 32.01.1988 diğeri 23.06.1989 doğumlu birde 1996 ve 2000 yıllarında doğdu. Doğum borçlanması yapabilir miyim? Ayrıca bir hazır giyim şirketinde çalıştım. Ancak 5 yılda sadece 1,5 yıl prim ödenmiş. Acaba dava açsam kazanır mıyım?

Çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz,
Sizin sorunuz özelinde pek çok çalışanın ortak problemi olan sigortasız çalıştırılmak konusuna değinmiş olacağım. Sigortasız çalıştırılmanın da kendi içinde türleri var. Kimi işverenlerin işçilik maliyetlerini düşürmek adına yaptıkları bu usulsüz uygulamalar ne şekilde olursa olsun çalışanların aleyhinde sonuçlar doğuruyor. Bu usulsüzlükler

* Prim gün sayısını eksik göstermek
* Ücreti gerçek değerinden düşük göstermek
* Sigorta girişini hiç yapmamak (ücreti elden ödemek)
* Sigorta girişini yapıp çalışmaları bildirmemek

Şeklinde karşımıza çıkıyor ve her koşulda sigortalının aleyhinde sonuçlar doğuruyor. Kişi emekli olamayabiliyor, hak ettiğinden daha uzun sürelerde çalışmak zorunda emekli olup düşük emekli aylığı bağlanabiliyor.

Sigortasız çalıştırılan dönem için hizmet tespiti davası açmak gerekiyor

Sigortasız çalıştırıldığınız dönemle ilgili olarak hizmet tespiti davası açabilirsiniz. Hizmet tespit davalarında 5 yıllık bir zaman aşımı söz konusu olmakla birlikte sizin sigorta girişiniz yapıldığı için zaman aşımı söz konusu değil. Yargıtayın bu konuda vermiş olduğu pek çok karar var. Bunlardan birinin özetini aşağıda sunuyorum;

işe giriş bildirgesinin Kuruma verilmesi halinde hak düşürücü süreden söz edilemeyecektir. Zira işe giriş bildirgesi verilmekle sigortalının çalışmasından kurum haberdar olduğundan, artık gerekli denetimleri yapmak sigortalının sigortalı hizmetlerinin eksiksiz bildirilmesini sağlamak Kurum sorumluluğundadır. Denetim görevini yapmayan Kurumun kendi kusurundan yararlanması düşünülemez. (Y.10.H.D.  E: 2016/4101 K: 2016/4832 T: 04.04.2016)

Yukarıdaki karardan da anlaşılabileceği gibi sizin sigorta girişiniz yapılıp primleriniz eksik bildirilmiş dolayısı ile dava açma şansınız sürüyor bu davayı kazanırsanız 3,5 yıl sigortasız çalıştırıldığınız dönemi de geri kazanmış olursunuz. Böylece prim ödeme gün sayısı yönünden emekliliğiniz daha yakın tarihe çekilecektir.

Diğer sorularınıza gelecek olursak ;

Emeklilik şartlarınız 49 yaş, 20 yıl ve 5600 prim günüdür. Gerekli sigortalılık süreniz olan 20 yılı ve 49 yaş şartlarını doldurmuşsunuz. Bu durumda sadece kalan prim ödeme gün şartınız olan 5600 gündür. Bu şartı tamamlamanız için gereken gün sayısı ise 1921.

Doğum borçlanması için çocukların sigortalı olduktan sonra doğmuş olmaları gerekiyor

2 çocuk için doğum borçlanması ile 1440 gün kazanılabilir ancak sigorta başlangıcından önce doğum yaptığınız için doğum borçlanmasından ne yazık ki yararlanamazsınız.

İyi günler

Toplam 1067 defa okunmuştur.

Hüseyin İrfan Fırat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.