Hüseyin İrfan Fırat
Hüseyin İrfan Fırat - Hükümetin emekliyle promosyon oyunu

Hükümetin emekliyle promosyon oyunu

Merhaba sevgili okuyucularımız,

Bu gün sizlere şu yılan hikayesine dönen, hükümetin bankalarla yaptığı anlaşma çerçevesinde emeklilere ödenecek promosyon konusundan söz etmek istiyorum.

Aslında çok sıkıldım bu konudan. Haftalık program yaptığım Tele1 televizyonundaki çalışma yaşamı programımda da son dönemde sıkça işlediğimiz ve izleyicilerden sorular aldığımız bir konu bu.

Bankaların ileri sürdüğü koşullar emeklileri çileden çıkarttı

İnsanlarımızda konudan rahatsız ve tepkilerini dile getiriyorlar. Nasıl olmasınlar ki yıllardan beri hükümetin dillendirdiği ve bankaların emeklilere 3 yıl müşterileri olmaları karşılığında verecekleri 300 ile 450 TL için ileri sürdükleri koşullar emeklilerimizi çileden çıkarttı.

Ben bu tepkileri aldığım elektronik postalardan ve programa canlı bağlanıp bu promosyonu almayacağım diyerek tepkilerini dile getiren emeklilerimizden dolayı gayet iyi biliyorum.

Gerçekten de emeklilere zorla kredi kartı, kredili mevduat hesabı, otomatik fatura ödeme talimatı gibi dayatmalar birçok emeklinin tepkisine neden oldu. Emekli aylıklarını zaten bir bankadan almakta olan emekliler 3 yıl için kendilerine verilecek yılda 100 TL uğruna bankalarını değiştirmeye ve saydığımız bankacılık ürünlerini tüketmeye zorlandılar.

Hükümet ihale yapmadı

Aslında hükümetin bu konuda yapması gereken konuyu ihaleye açıp emekliye en yüksek promosyonu koşulsuz olarak verecek bankalarla protokol yapmasıydı. Böylece emekli daha yüksek bir promosyon elde edebilecekti. Üstelik Devlet kendi memuruna maaş ödeyeceği bankayı seçerken bu yöntemi kullanıyordu. Örneğin SGK bu yöntemle memurlarına en yüksek promosyonu veren bankayla anlaşıp 1.600 TL almalarını sağlamıştı.

Hükümet ve bankalardan geri adım

Emeklilere size yukarıda belirttiğim koşullar çerçevesinde promosyon ödemesi kesinleşmiş ve tarihte açıklanmıştı, ödemelere Mart ayında başlanacaktı, ama tepkiler de sürüyordu. Pek çok emekli kendilerine şartlı olarak bir lütufmuş gibi sunulan bu promosyonu almak istemiyorlardı.

Bu tepkiler karşısında önümüzdeki referandum sürecini de hatırlayan hükümet geçtiğimiz Cuma günü son bir açıklama yaparak bankalara talimat verildiğini ve hiçbir koşul ileri sürülmeksizin sadece 3 yıl aynı bankada kalmak suretiyle promosyondan tüm emeklilerin yararlanacağını belirten bir açıklama yaptı.

Oy devşirme bonusları

Bütün bu yaşanılanlar aslında nasıl bir oyun içinde olduğumuzu gösteriyor. Vatandaşı yıllardan beri sağladıkları küçük menfaatlere muhtaç eden ve onların oylarını bu yolla elde tutmaya çalışan bir siyasi zihniyetle karşı karşıyayız. Tıpkı bu olayda olduğu gibi önce emekliyi bankalara peşkeş çekip ardından gelen tepkilerin ardından bakın şartları da kaldırdık diyerek puan toplama derdinde oldukları son derece açık.

Netice itibarı ile bu konuda gelinen son nokta şudur;

Emekli hangi bankadan aylığını alıyorsa o bankaya gidip 3 yıl daha sizinleyim diyerek bir imza atacak ve böylece kendisine sağlanan o yıllık 100 TL yi alabilecek. Eğer daha yüksek bir teklifle karşılaşırsa bankasını değiştirip 3 yıl için o bankayla anlaşma yapması elbette ki mümkündür.   

Hoşçakalınız

Toplam 924 defa okunmuştur.

Hüseyin İrfan Fırat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.