Hüseyin İrfan Fırat
Hüseyin İrfan Fırat - Müjdeler saçan yandaş basın

Müjdeler saçan yandaş basın

Ülkemizde basının durumu gerçekten içler acısı. Mevcut durumda sayıları son derece sınırlı ve çok güç koşullar altında yayın hayatını sürdürmeye çalışan bağımsız basın kuruluşları bir yana diğer yandaşları İki guruba ayırıyorum ben.


Bunlar varlık sebebi mevcut iktidar olan ve adeta hükümetin resmi gazetesi gibi yayın yapan bir kısım yandaş basın kuruluşu ile arkasında güçlü sermaye gurupları olmasına karşın iktidarın yarattığı korku imparatorluğuna teslim olmuş, diğer sektörlerdeki işlerinin başına bir şey gelmesi kaygısıyla artık diğer guruba katılmış yani yandaşlaşmış basın kuruluşlarıdır.


Bunların gazetecilik mesleğinin asli görevinin halkın doğru haber alma hakkı olduğunu hiçe sayarak sürekli iktidarın hoşuna gidecek haber üretme konusunda inanılmaz bir yarışları var. Aslında bunu hayatın her alanında yapıyorlar ama Bu durumun yarattığı olumsuzluklar en çokta bizim ilgi alanımıza giren çalışma yaşamına yansıyor.
Gün geçmiyor ki bir yandaş yayın organı emekliye, memura, ev kadınına, taşeron işçisine, engelliye, dula yetime müjdeli haber yaymasın.


Konuyu Oda tv ve Birgün internet siteleri de işledi ve uzun süredir tepkimi çeken ve Tele1 televizyonundaki çalışma yaşamı programında zaman zaman dile getirdiğim bu konuya değinmek artık kaçınılmaz bir hal aldı.
Bu sorumsuz habercilik anlayışının şüphesiz ki en olumsuz yanı insanlarımızda boş beklentiler ve hayal kırıklıkları oluşturmasıdır. Kimilerinin tirajı yüksek olan bu gazeteleri ve internet sitelerini her eğitim düzeyinden ve sosyal guruptan insanımız okuyor. Ve ne yazık ki manşet oyunları ile ilgi çekmeye çalışan bu sorumsuz yandaşlara inanıyorlar.


Size somut bir örnek vermek isterim;


Yakın bir geçmişte bol tirajlı bir gazete Dul yetime 5 yıllık maaş sür manşeti ile çıktı. Haberin tuhaf bir yanı olduğu aslında işin biraz içinde olanlar için son derece anlaşılabilirdi. İçeriğe baktığımızda şu ortaya çıkıyordu. Bu başlıkla anlatılmak istenilen meğer eşini ya da babasını kaybeden dul ya da yetimin aylık için zamanında kuruma başvurmaması koşulunda 5 yıllık zaman aşımından söz edilmek isteniliyormuş. Yani dul ya da yetim aylığından haberi olmayan insanlarımız varmış (nasıl oluyorsa) bunlar 5 yıl sonra bile başvursalar 5 yıllık toptan ödeme alabileceklerinden böyle bir başlık öngörülmüş.


Bu örnekler o kadar çok ki daha bu gün çalışma hayatı haberlerini tararken kıdem tazminatına zam başlıklı haberler gördüm ki doğru olması mümkün değildi. Haber kaynağı ile temasa geçtiğimde Temmuz ayına ait bir haber olduğunu öğrendim bilindiği üzere kıdem tazminatı tavanı 2 periyotta artar ( bu arada kıdem tazminatı değil tavan yükselir) en Yüksek Devlet memuru maaş katsayısına bağlanan bu artış Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleşir. Oysa pek çok haber sitesi SGKlı çalışanlara müjde kıdem tazminatına zam başlığı ile bu bayatlamış haberi yanlış ve yeni gibi yayınladılar. 


Böyle olması da çok doğal çünkü birbirlerini izleyip kopyala yapıştır yöntemiyle iş üretmeye çalışıyorlar. Araştırmacılığa emeğe dayanmayan masa başı gazeteciliğin tezahürü bütün bunlar. İşin asıl üzücü yanı da bu sorumsuz yandaş, eyyamcı sözüm ona haberciliğin önüne geçebilmek mevcut iktidar döneminde pek mümkün görünmüyor. Çünkü mevcut muktedirlerin tam da istedikleri formata uygun gazeteci bunlar.
Ve biz her şeye karşın biliyoruz ki mevcudiyetlerini borçlu olduklarıyla birlikte günü geldiğinde balon haberleriyle birlikte yok olup gidecekler işte halkımız için asıl müjdeli haberde bu olacak.    

Toplam 1002 defa okunmuştur.

Hüseyin İrfan Fırat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.