Mehmet Tanlı
Mehmet Tanlı - Almanyada koalisyon hükümeti yolda

Almanyada koalisyon hükümeti yolda

24 Eylülde Almanyada yapılan genel seçimler sonrası çıkan politik tablo partileri koalisyon yapmaya zorlamaktadır.
Almanyada ufukta üçlü bir Jamaika Koalisyonu görünüyor. Koalisyonu kuracak olan CDU, FDP ve Yeşiller Partilerinin renkleriyle Jamaikanın ulusal bayrağının renklerinin aynı olması nedeniyle bu ifade kullanılıyor.
Koalisyon görüşmeleri hayli zor geçse de Almanlar rasyonel, akılcı, mantıklı  düşünen insanlar. Onlar için ülkenin, toplumlarının menfaatleri kişisel hesapların, parti menfaatinin önüne geçer ve her şeyin önünde gelir.
Taviz vermeyi, uzlaşmayı bilen, fedakarlık yapan insanlar Alman ve burda yetişen seçilmiş  göçmen kökenli politikacılar. 
Her ne kadar Türkiyenin parlamenter cumhuriyet sistemi tarihinde Koalisyonlar fazla olmasa ya da sevilmese de burda durum farklı.
Almanya yıllardır koalisyon hükümetleri tarafından yönetiliyor.
Aldığımız duyumlara göre bu koalisyon kurma aşamasında Başbakan Merkelin kardeş partisi CSU yani Hristiyan Sosyal Birliği ile Yeşiller Partisi arasında Türkiye-AB görüşmelerinin geleceği konusunda büyük görüş ayrılığı varmış.
CSU görüşmeler bitsin derken Yeşller bunun yanlış sinyal olacağını söyleyip karşı çıkıyorlarmış.
Evet herkes Türkiyenin AKP ve Sayın Erdoğandan ibaret olmadığını bilmesi gerekir. 
Erdoğan ve AKP bugün var yarın yok.
Türkiyede demokrasinin , adaletin, hukukun tesisi ve güçlü bir Türkiyenin ABye alınması tüm Ortadoğu haklarına ve devletlerine yollanacak en önemli ve tarihi bir sinyal olabilir.
Güçlü, demokratik seküler bir Türkiye bölgede abi, bir deniz feneri olabilir.
Örnek alınacak bir Türkiye dünyanın stratejik önemi büyük  bir kriz bölgesi olan Ortadoğuya barışın, huzurun, refahın gelmesine müthiş katkı sunabilir.  
Bu nedenle burdan, Almanyadan, Avrupadan Türkiyeye uygulanacak her türlü ambargo ve  red suçsuz, batı yanlısı, çağdaş, seküler kesime ceza sayılır. 
Burdan istikrar yollanmalı, oralardaki demokrasi güçleri desteklenmeli. Yoksa ordan buraya hep kriz ithal edersiniz ve Fatura Türkiyedeki Avrupa yanlılarına çıkar. 
Olası bir Alman koalisyon hükümetinde Birlik 90, Yeşller Partisinin yer alması biz göçmenler ve Türkiyeden gelen insanlar için son derece sevindiricidir ve bir şans sayılır.
Koalisyonun muhtemel diğer ortağı Hür Demokratlar yani  FDP  ve Hristiyan Demokratlar CDU göçmenlere hep mesafelilerdi ve öyle de kalacaklar.
Ama Yeşiller çok farklı. Parti Eşbaşkanı Cem Özdemir bizden birisi, ilerici, çağdaş ve yenilikçi. Ayrıca Göçmenleri ve sorunlarını çok yakından tanıyor.
Umarız Yeşillerin Eşbaşkanı Cem Özdemir koalisyon hükümetinde önemli bir bakanlık alır. 
Almanya güçlü ve organize bir ülke ama birikmiş sorunları da var.
Yeni gelen Mülteciler ile Güneydoğu Avrupadan ( Bulgaristan, Romanya) gelenlerin ülkeye sosyal uyumu, eğitimi, iş piyasasına kazanımı yıllar alacak.
Yeni Hükümeti yine Avrupa Birliğinin güçlendirilmesi, Türkiye ile ilişkiler, Çevre sağlığı, doğanın korunması, yenilenebilen , çevre dostu enerjinin yaygınlaştırılması gibi görevler bekliyor. 
Bu süreci artık vatan olan gurbette, Almanyadaki tüm demokratlar, medya temsilcileri ve kitle örgütleri dikkatle izlemeli, şu anda bile taleplerini anlaşılır ve kararlı bir dille siyasi partilere iletmeliler. 
Umarız, Almanyada umut verecek , ırkçılığa, ayrımcılığa karşı tavır koyacak, göçmenleri koruyan, ilkbahar gibi çiçeklerin açtığı güzel bir koalisyon kurulur
Bu dileklerle haber sitemizi, fikir platformumuzu ziyaret edenlere , köşe yazımı okuyan tüm dostlara selam ve sevgilerimi yolluyorum.
Aşk ile…
Günün Sözü: 
En vefakâr dostumuz gölgemizdir bilirsiniz. Ama unutmayın ki; o da yoldaşlık etmek için güneşli havayı bekler.
Friedrich Hegel

Toplam 1843 defa okunmuştur.

Mehmet Tanlı diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.