Mehmet Tanlı
Mehmet Tanlı - Çifte vatandaşlık Eyalet Meclisinde reddedildi

Çifte vatandaşlık Eyalet Meclisinde reddedildi

Çifte vatandaşlık için mücadeleye devam

Eyalet başkenti Düsseldorf‘ ta bulunan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Meclisine sunulan Çifte Vatandaşlık yasa teklifinin mecliste grubu bulunan sağ partiler CDU ( Hristiyan Demokratlar) , FDP ( Hür Demokratlar) ve Irkçı AFD'nin ( Almanya için Alternati Partisi) oylarıyla reddedilmesi hem seçim hakkı girişimcilerini hem de Kuzey Ren Vesfalya‘ da seçme ve seçilme hakkı olmayan yurttaşlarımızı hayal kırıklığına uğrattı.

Mecliste alınan kararla ilgili olarak KRV-Seçim Hakkı Girişimi başkanı eğitimci-yazar Bahattin Gemici, şunları söyledi; “Entegrasyon lafını ağzından düşürmeyen CDU ve FDP partilerinin samimiyetsizlikleri ortaya çıkmıştır. Girişim olarak mücadelemize devam edeceğiz. Tüm kuruluşlarımızı güçbirliği yapmaya çağırıyoruz.ˮ dedi.

Her şeye rağmen konu gündem de kalacak

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Meclisine sunulan Çifte Vatandaşlık yasa teklifinin SPD ve Yeşiller Partisi tarafından desteklendiğini belirten KRV- Seçim Hakkı Girişimi başkanı Bahattin Gemici; “Almanya’da yaşayan 1.5 milyon yurttaşımızı yakından ilgilendiren çifte vatandaşlık yasa teklifinin CDU, FDP ve aşırı sağcı AFD’nin oylarıyla reddedilmesini üzüntüyle karşılıyoruz. Girişim olarak konuyu sürekli gündemde tutacak, sesimizi duyuracağız. Tüm sivil toplum kuruluşlarını birlik olmaya ve eşit haklar için mücadele etmeye çağırıyoruz. Mücadele edenler yenilebilir ama sonunda kazananlar hep mücadele edenlerdir.ˮ dedi.

img-20210910-wa0001.jpg

Mecliste basın toplantısı

Bu karar sonrası KRV-Eyalet Meclisinde Bahattin Gemici başkanlığında bir basın toplantısı düzenleyen Seçim Hakkı Girişimi üyeleri Dr. Aysun Aydemir, Kamuran Turan, Yasemin Yıldırım, Hakan Yıldırım, Eyüp Tuzkaya, Süreyya Akbaşoğlu, İsmail Dilgin kendi yaşamlarından örnekler vererek çifte vatandaşlığın önemine dikkat çektiler. Basın toplantın da bulunan ve sunulan kanun teklifini destekleyen Türk kökenli SPD milletvekilleri İbrahim Yetim ve Volkan Baran‘ da , “Her iki kimlikte göçmenlerin yaşamının bir parçasıdır. Çifte vatandaşlık artık modernleştirilmeli ve kolaylaştırılmalıˮ görüşünü savundular.

Eğitimci- yazar Bahattin Gemici, konunun takipçisi olacaklarını, 26 Eylül seçimlerinden sonra konunun Federal Meclise gündemine alınması için çaba harcayacaklarını belirtti. Sanatçılara, bilim insanlarına, siyasetçilere, işadamlarına ve tüm STK’lara çağrıda bulunarak bu yönde çaba göstermelerini istedi.

26 Eylülde yapılacak Federal Meclis seçimlerinde, sayıları 700 bini aşan Alman vatandaşı Türkleri oy kullanmaya çağıran Gemici, “Yurttaşlarımız CDU ve FDP’nin bu kararını dikkate almalı ve oylarını ona göre kullanmalıdır.ˮ dedi.

img-20210910-wa0002.jpg

Soldan Sağa: Kamuran Turan (Öğretmen), İbrahim Yetim (SPD milletvekili), Dr. Aysun Aydemir (Lünen Belediyesi Uyum sorumlusu), Bahattin Gemici (KRV- Seçim Hakkı Girişimi Başkanı), Volkan Baran (SPD milletvekili)

Çifte vatandaşlık neler getirir?

Çifte vatandaşlığın kabulü sayesinde göçmenlerin bu ülkedeki konumunun güçleneceğini, sosyal haklarının güvence altına alınacağını, toplumla kaynaşmalarının kolaylaşacağını ve göçmenlerin siyaset malzemesi yapılmasının önüne geçileceğini belirten KRV-Seçim Hakkı Girişimi başkanı Bahattin Gemici şunları söyledi: “Ancak bu şekilde ırkçı partilerin, yabancı düşmanlığının önüne set çekilebilir. Çifte vatandaşlık sayesinde göçmenlerin siyasi yaşama katılmaları sağlanır; Türklere ve diğer göçmenlere Belediye, Eyalet ve Federal Meclis kapıları açılır. Böylece sorunlarımızın çözüme kavuşması kolaylaşır.ˮ

photo-2021-09-13-09-52-30.jpg

Almanya da yaklaşık 1,5 milyon insanımızın Alman Pasaportu, kimliği bulunuyor

Almanya çıkardığı yeni vatandaşlığa geçiş yasası ile 01.01.2000 yılından beri çifte vatandaşlığı tanımıyor ve yabancılar daireleri bu tarihten itibaren istisnai durumlar hariç Alman vatandaşlığına geçenlerin elinden Alman vatandaşlığını geri alabiliyor ve bireye Almanya‘ ya yeni gelmiş gibi süreli bir oturma izni verebiliyor. Almanya`da yaşayan 3 milyon Türk- Türkiye kökenlinin yarısı Alman vatandaşılığına sahip yine bu rakamın yarısının da çifte vatandaş olduğu tahmin ediliyor. Almanya’da aktif ve pasif olarak seçimlere katılabilmek için Alman vatandaşı olunması gerekiyor.

Toplam 6227 defa okunmuştur.

Mehmet Tanlı diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.