Mehmet Tanlı
Mehmet Tanlı - Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti (NRW) seçimleri ve Almanya‘ da gündem

Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti (NRW) seçimleri ve Almanya‘ da gündem

13 Eylül‘deki yerel seçimlerin  kazananı Merkelin Hristiyan Demokrat Partisi (CDU) ve Yeşiller oldu. NRW deki oy oranları Partilere göre şu  şekilde dağıldı: Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU )    34,3      %  -3,2% ,  Sosyal Demokratlar  (SPD )     24,3      %   -7,1% Grüne 20,0       %  8,3% , Hür Demokratlar ( FDP)      5,6          %  0,8% ,  Sol Parti (Die Linke) 3,8     %  0,0%

Sosyal Demokrat Parti ( SPD) bir zamanlar açık ara önde olduğu, yönettiği şehirlerde yüzde 8 lere varan bir puan kaybı yaşadı. Bazı şehirlerde ise adylardan hiç biri yüzde 50 yi aşamadığı için seçim 27 Hazirandaki II. tura kaldı. Örneğin Üniversite şehri Münster‘ de Başkanlık yarışı CDU ile Yeşillerin adayı arasında sürerken  Hamm‘ da ise koltuğu  CDU ve SPD Adayı kazanmak için çaba sarf ediyorlar. Aachen, Bonn ‚ dada Yeşil Adaylar II. tura kaldılar. Köln, Dortmund, Wuppertal, Mönchengladbach gibi, büyükşehirlerdede ilk turda adaylar yeterli çoğunluğu sağlayamadılar.

Almanyanın en kalabalık nüfusuna sahip NRW de ilk kez 16 yaşındakiler de oy kullandı. 5 Milyon göçmenin yaşadığı NRW de  Türk kökenlilerin seçimlere ilgisi belirli gruplar dışında hiçte fazla değildi. Türkiye kökenli Belediye Meclisi adayları genelde Yeşillerden, Sol Partiden ve  SPD den seçildiler. Duisburg gibi şehirlerdede bazı muhafzakar, AKP ye yakın Almanyadaki Diyanetinde desteklediği iddia edilen gruplar kendi isimleriyle seçimlere katıldılar.

Buradaki toplam nüfusumuza orantısal olarak az da olsa farklı partilerden bazı  Türkiye kökenli aday belediye meclislerine girdi .

Ortaya çıkan tablo, Seçim sonuçları, bu yılın  Aralık ayında yapılacak olan büyük kurultayda CDU genel başkanlığına aday olan Eyalet Başbakanı Armin Laschet'in elini güçlendirmiş görünüyor.  Laschet büyük bir ihtimalle gelecek yıl yapılacak olan genel seçimlerde CDU'nun başbakan adayı olması ve  Merkel‘ in yerine geçmesi  bekleniyor.

Hamm şehrinde virüs hızla yayılıyor

Almanya‘daki diğer gündem maddeleri ise 15 bine yakın yurttaşımızın yaşadığı Kuzey Ren Vesfalya Eyaletinin 200 bin nüfuslu Hamm şehrinde Pandeminin patlaması. Hamm şu anda Almanyadaki virus bulaşan şehirler arasında açık ara 1. Durumda.

 15 gün içinde 3 Türk düğününde kuralların çiğnenmesi nedeniyle virüsün önce 80 şu an ise 200 kişiye bulaşması şehirdeki huzuru bozmuş bulunuyor. Hamm’ da yaşayan Türkler düğün sahiplerine kızarken ırkçı gruplar Türkiyeliler aleyhine propagandalarını hızlandırmış bulunuyorlar.

 Yüzlerce kişiyle gerçekleşen ve önlem almadan yapılan bu düğünlerde bulaşan virüs  nedeniyle Hamm Belediyesi tüm masrafları Düğün ve Düğün salonu sahibine yıkmak istiyor. 

Almanya’da son 24 saatte 2 bin 143 Kovid-19 vakası tespit edildi. Alman Maliye Bakanı Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, katıldığı AB Ticaret Bakanları toplantısında bakanların birinin çalışanında Covid-19 saptanınca, önlem olarak kendisini karantinaya almış bulunuyor.

Federal Almanya’da Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ta bilindiği üzere Peter Altmaier gibi koronavirüs (Covid-19) tehlikesiyle kendisini karantinaya almıştı.

Alman Polis teşkilatında aşırı sağcı örgütlenme ve Avrupa’ daki MIT faaliyetleri

Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki aşırı sağcı polislerin faaliyetleri son bulmuyor.

Eyalet İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı rapora göre, hem bakanlık içerisinde hemde Essen emniyet teşkilatında olmak üzere 35  aşırı sağcı olduğu tespit edilen şüphelenilen toplam 104 emniyet mensubu tespit edilmiş bulunuyor.

Geçen hafta WhatsApp'daki yazışma gruplarındada ırkçı polisleri paylaşımları ifşa oldu.Bu nedenlede 29 polisin açığa alındığını Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul yaptığı bir basın toplantısıyla kamuya açıkladı.

 Almanyada yaşayan Prof. Dr. Burak Çopur çıktığı Alman ve Türk TV kanalarında Türkiyede yaşayan anne ve babası üzerinden MIT ’ ten tehdit aldığını, kendisine yöneltilen PKK lı yada FETÖ cü iddialarının ise gülünç  absürd olduğunu söyledi.

Diğer bir konuda çok yeni bir olay olan Almanya ve Avusturyadaki MIT faaliyetleri 3 gün önce Avusturyada bir MIT tetikçisi  güvenlik güçlerine sığınarak eski Yeşiller Milletvekili Berivan Aslan ve daha başka muhalif siyasetçi ve aydınlara yapacağı suikastı itiraf etti. Avusturya ve Alman yetkililer, güvenlik birimleri MIT’ in   bu tür faaliyetlerinin kendi içgüvenliklerini tehdit ettiğini ve müsammaha edilmeyeceğini söylediler.

Son olarakta bu sabah HDP ye yönelik gözaltılar başta Köln olmak Almanyanın farklı şehirlerinde bir çok STK ve kişiler tarafından şiddetle protesto edilip birlikte mücadele edilme çağrısı yapıldı.

Toplam 6631 defa okunmuştur.

Mehmet Tanlı diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.