Şansölye Merkel geri çekilirken...
Partisi CDU’ nun( Hristiyan Demokratlar Birliği) son Hessen eyalet seçimlerinde de 10 puanın üzerinde oy kaybetmesiyle, kamuoyu araştırmalarındada hiç iyi görünmeyen Almanya Şansölyesi Angela Merkel dün düzenlediği basın toplantısında parti başkanlığını bırakmaya karar verdi.
Merkel, ama 2021'e kadar Başbakan kalmak istediğini de dün vurguladı.
AB'nin motoru olan, 4 milyona yakın insanımızın 60 yıldan beri yaşadığı ikinci vatanımız olan Almanya'nın Şansölyesi Merkel 10 yıldır partisi CDU'nun başında ve 22 Kasım 2005'ten beri de Almanya'nın başbakanlığını yapıyor.
Merkel, 1954 Hamburg doğumlu ama kendisi eski Doğu Almanya'da (DDR) yetişmiş Protestan bir papaz olan Horst Kasner'in kimyager kızıdır.
Alman Parlamentosu Bundestaga ilk kez 1990'da seçilmiş olan Merkel, son derece disiplinli ve profesyonel çalışan karizmatik, popüler tipik Alman politikacısı.
Merkel'in bu sürpriz geri çekilme kararı ne kadar beklense de bu kadar hızlı olacağı hiç düşünülmüyordu.
Karar hem Almanya'da halk arasında hem de AB ülkelerinde küçük bir şok yaşattı, sürprizle karşılandı.
Merkel'in bu adım adım çekilme kararını şimdi Almanlar ve Avrupalılar kendi aralarında konuşuyor, tartışıyorlar.
Enternasyonal basından, TV'lerden izlediğimiz kadarıyla yabancı AB ülkesi bazı devlet yöneticileri ‘’Bizi onun kadar kimse anlayamaz, çekilmemeliydi’’ derken Almanya da ise Merkel'i seçmeyenlerin bir çoğu bile Merkel'e övgüler yağdırıyorlar.
Alman Die Welt Gazetesinde bugün Merkel'in bu sürpriz sayılabilecek çekilme kararıyla ilgili güzel bir analiz vardı.
Die Welt Avrupalı komşularının Merkel'in kararını nasıl bulduklarını sayfasına önemli gazetelerin manşetlerini alarak şöyle aktarmış:
Times, İngiltere: Olacaklardan endişeliyiz. Merkel'in çekilmesi Almanya ve Avrupa'ya zarar verecek. Bu uzun soluklu veda istikrarsızlığın geliş çanlarını çaldırıyor.
El Mundo, İspanya: Merkel'in geri çekilme kararı Avrupa Birliği için kötü bir haber
Hospodárské noviny Çek Cumhuriyeti: Merkel üzerine istediğinizi düşünebilirsiniz ama AB'nin kararlı, güçlü, dayanıklı bir Almanyaya ihtiyacı var’
Lidové noviny“, Çek Cumhuriyeti: Günün birinde belkide Merkel'i güvenliğimizin vücut bulmuş bir hali olarak hatırlayacağız
Politiken ,Danimarka: Merkel aynı anda hem Avrupalı hem de Alman gibi düşünmeye muktedir biriydi’
Corriere della Sera, Italya: Bizler Merkel'in yokluğunda onu arayacağız
Tages-Anzeiger, İsviçre: Kurtuluş için son dakikada atılan adım
NZZ, İsviçre: Göz kamaştırıcı bir ayrılış şansını, fırsatını kaçırdı
Die Presse, Avusturya: Merkel vedalaşırken kendi prensipleriyle ters düştü, onlara sahip çıkamıyor
Guardian, İngiltere: Merkel'in yerine gelecek kişi Merkel'in güçlü ve zayıf yanlarından faydalanmalıdır’
Ouest-France Fransa: Merkel'in partisi CDU ırkçı-milliyetçi partilere karşı yeni taktikler geliştirmelidir
de Volkskrant, Hollanda: Merkel iktidarı kendi iradesiyle bırakıyor. Panik reaksiyonlara gerek yok
Iswestija, Rusya: Merkel'in gerekli olan, beklenen tavizi
Şansölye Merkel'in bu geri çekilme kararında hangi olaylar önemli rol oynadı diye soracak olursak bunda şüphesizki Suriye'deki savaştan kaynaklanan göç dalgasındaki politikaları ve Türkiye'deki AKP hükümeti ile yaşanan krizdeki tavrı bence önemli bir rol oynamıştır.
Alman halkı 1 milyonun üzerinde 2015 yılında Almanya'ya gelen Suriyeli, Iraklı, Afganlı, İranlı ve Afrikalı mültecinin ve Bulgaristan'dan, Romanya'dan gelen AB'nin en zayıf sosyal gruplarından, en fakir vatandaşlarının faturasını seçimlerde aşırı sağcı parti olan AfD ( Almanya için Alternatif Partisi) ye verdiği oylarla kesti.
Oysa ki bu göç dalgasına kadar Merkel ve Almanya açısından her şey iyi gidiyordu.
Almanya ihracaatta dünya şampiyonu olmuş,AB'nin amiral gemisi bir ülkeydi halada öyle ama Alman halkının bir bölümü kendi kültürüne yabancı insanlara kapıların açılmasını, refahı onlarla asla paylaşmak istemiyor.
Az ırkçı zihniyetteki Amanlar bu mülteci ve Doğu Avrupalı yeni gruplara yıllardır çalışarak vergi veren Alman ya da bizim gibi uzun yıllardır burada yaşayan göçmen insanlarla aynı hakların verilmesini bir türlü hazmedemiyor.
Bunu büyük bir haksızlık olarak görüyor ve bunun sorumlusununda Başbakan Merkel olduğuna inanıyor.
Arap ve diğer mültecileri kastederek "Onlar bu ülkeye ne verdi hiç katkıları yok çoğu çalışmıyor, bizim vergilerimizle yan yatıp duruyorlar" diyen çok insana rastlıyoruz sokakta, işyerinde .
Aslında Helmut Kohl ekolünden gelen yabancılara mesafeli duran her sağcı politikacı gibi Merkel'de önce bize karşı çok resmi ve soğuktu ama son yıllarda göçmenlere bizim Türkiyelilere daha sıcak bakıyordu.
Büyük Uyum Zirveleri düzenlemiş göçmen kanaat önderlerinin, uzman kişilerin, bilim insanlarından Almanya'daki göçmenlerin topluma sosyal uyumu, Almanlarla dostluk içinde bir birlikte yaşam için görüşlerini almış, onları dinlemişti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaşadığı krizde Merkeli çok hırpaladı.
Ayrıca Alman halkı Merkel'in Erdoğan'la yaptığı mülteci pazarlığını hiç onaylamadı. Birçok politik gözlemci, gazeteci '"Ankaranın santajlarında Şansölye Merkel çok pasif kaldı’" diye yazdı, söyledi.... Merkel'e suçlamalarda bulundu.
Merkel'in yerini almak isteyenler arasında en kuvvetli aday eski Fraksiyon Sözcüleri Ekonomist Friedrich März.
Merkelden sonra neler olabilir?
Partisi daha sağda bir çizgi izleyebilir, ekonomik bir dev olan Almanya başta silah sattığı bir barut fıçısı olan ortadoğuda olmak üzere tüm kriz bölgelerinde daha militarist yayılmacı dış politikalara yelken açabilir.
Almanya ve AB'de büyük politik istikrarsızlıklar yaşanabilir.
Almanya'daki göçmenlere yönelik göç ve uyum politikalarındada bir gerileme olabilir.
Almanya'nın Türkiye politikası dahada sertleşebilir. AB'ye giriş Türkiye için bir hayal olarak kalabilir.
Yeni parti başkanının en büyük misyonlarından biriside ırkçı parti AfD'ye giden oyları geri kazanmak olacaktır ve bunun için çok şey deneyecektir.
CDU'lu seçmenin en büyük beklentilerinden biriside budur.
Merkel' e alışan, ona saygı duyan buradaki ve Türkiye'deki ilerici, muhalif güçler onu Türkiye'yi AB'ye alınma konusundaki dışlayıcı tavrı, çok kritik anlarda Erdoğan'a seçimler öncesi yaptığı Türkiye ziyaretleri ile verdiği '"hayat öpücüyle'" ve Suudilerle yaptığı milyarlık silah, savaş araç, gereç ticaretiyle anımsayacaklardır.
Kim ne derse desin Merkel'in tarihe geçecek geri çekilme kararından çok ders çıkarılabilir.
Merkel seçmenin mesajını almış ve seçim kaybedenin gitmesi, koltuğunu bırakması gerektiğini dosta, düşmana göstermiştir.
Angela Merkel'i bir kez yaşadığım şehirde 5 yıl önceki bir seçim mitinginde canlı olarak izlemiştim.
Bende iyi bir hatip ve güven veren muhafazakar politikacı intibarı uyandırmıştı.
Hiç kibirli değildi, mütevaziydi ve o mitinge toplam 10 korumasıyla gelmişti.
Merkel Türkiye'deki çok sosyal demokrattan dahada demokrattır diyebilirim.
Her ne kadar değişimler önemli ve doğru olsa da her şeye rağmen Almanya ve göçmenler özellikle de Türkiyelilerin çoğu Kreuzbergte döner kesen, Türk manavında alışveriş yapan, ilk gelen Suriyeli mültecilerle selfi çektiren, göçmenlere ön yargılı davranan kendi İçişleri Bakanı'na tavır koyan Merkel'i biraz arayacaktır diye düşünüyorum.
Umarız gelen gideni aratmaz.. Güle güle Angela Merkel ...
Aşk ile
Mehmet Tanlı
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.