Nahit Duru
Nahit Duru - İsmet Paşa'nın bayram geleneği

İsmet Paşa'nın bayram geleneği

İnananlar için dini bayramlar çok önemlidir.

İhsan Eliaçık’a göre; Kuran-ı Kerim’de kurban kesin diye bir emir bulunmuyor ve “kesiyorsanız yoksullara dağıtın, “ ifadesi kullanılmış.

Fakir fukaraya et dağıtmak yerine başka yollarla yardımda da bulunulabilir kuşkusuz. Hem de her yer kan gölüne çevrilmeden.

Bayramlar, insanları buluşturan, dargınların barışmasına vesile olan günlerdir kuşkusuz.

Bugün, CHP Genel Başkanı ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün bayramlarda ve anma günlerindeki davranışını anlatmaya çalışacağım.

İnönü inanan, ancak bunun siyasetini yapmayan ender politikacılardan biriydi. O, dini politikaya alet etmez edenlere kızardı.

Paşa, Atatürk’le birlikte kurdukları laik Cumhuriyet aleyhine çaba gösterenlere “mürteci” derdi. Yani gerici. İnönü, gericilerin eylemlerine “irticai faaliyet” ifadesini kullanırdı. İsmet İnönü’ye göre; irticai faaliyetlerde bulunanlar, çağdaş değerleri reddedip akla ve bilime aykırı eylemlerde bulunarak, çağ dışı düzeni geri getirmeye çalışan yobazlardı.

Paşa yaşamı boyunca, “dinci” sözcüğünü kullanmaktan kaçınmıştı. Bunun nedeni de gerçek dindarları incitmemekti. 1972 yılından sonra, CHP Genel Başkanlığına gelen Bülent Ecevit “ mürteci” yerine “ dinci” sözcüğünü kullanmaya başladı. Ve o gün bugün, bazı gruplar “dinci” diyor. Bunun da din ticareti yapan anlamına geldiği ifade ediliyor.

Aslında konumuz bu değil.

İsmet Paşa, resmi bayramlar ve anma törenlerine katılırdı. Tören alanına herkesten önce gelir beklerdi. Özellikle de Anıtkabir’deki törenlere…

İnönü, protokol kortejine Anıtkabir merdivenlerinin hemen önünden katılırdı. Paşa, protokolün gelişini beklerken, bir sandalyede otururdu.

Bayram kutlamalarına gelince…

İnönü, Rüzgarlı Sokağı’ndaki, -şimdiki Şinasi Sokağı- CHP Genel Merkezi’nde yapılan bayramlaşmalara sağlığı elverdiği sürece katılırdı.

Paşa, bayramlaşma töreni başlamadan bir saat önce Parti Binasının birinci katındaki odasına gelirdi.

CHP Genel Başkanı, halk binanın önünde toplanınca odasından çıkar, herkesle tek tek tokalaşır, hal hatır sorardı. Bazan saatlerce süren tören boyunca ısrarlara rağmen İnönü oradan ayrılmazdı.

Paşa, CHP Genel Başkanlığı dönemi boyunca, halkın karşısına çıkma geleneğini sürdürdü.

İsmet İnönü, Ankara’dan İstanbul’a gitmiş ve dönmeyi göze alamamışsa, CHP İstanbul İl Başkanlığınca düzenlenen törenlere katılırdı.

Paşa, halkla her bayram buluşmaya çalışır, çocuklar ve gençlerle de fotoğraf çektirmekten keyf alırdı.

Günümüzde ise, dini bayramlarda parti genel merkezlerinde halkla bayramlaşmak için düzenlenen törenlere ne yazık ki genel başkanlar katılmıyor.

İsmet Paşa geleneğini, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener bu bayram sürdürüyor.

Akşener, bayramın ikinci günü İstanbul’dan Ankara’ya gelip İyi Parti Genel Merkezi’nde halkla bayramlaşacak.

Diğer liderlerin, bozulan, hatta bozdukları geleneği yeniden yaşama geçirmelerini umuyor, bayramınızı kutluyorum.

Toplam 2066 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.