Ömer ŞAHİN
Ömer ŞAHİN - Neler oluyor?

AK Parti formülü buldu: LGBT’ye karşı Atatürk’ün sözü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan iki maddelik Anayasa değişikliği teklifinde Atatürk ayrıntısı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın değiştirileceğini açıkladığı 41. madde, Atatürk’ün yıllar önce söylediği söze uygun şekilde düzenleniyor. 
 
1982 Anayasası’nda  “Aile’nin Korunması” başlıklı Anayasa’nın 41.maddesi şu şekilde:

“Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.”

Referans: Atatürk

AK Parti, LGBT tartışmalarıyla eş zamanlı ve bağlantılı bir şekilde bu maddede değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. TBMM’ne sunulacak olan Anayasa değişikliği teklifiyle bu maddenin ilk cümlesi değiştiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti kurmayları,  “eşler arasında” ibaresinin muğlak olduğunu düşünüyor. Bunun yerine cinsiyetlerin belirtildiği daha net ve anlaşılır bir ifade kullanılmasını istiyor. Mevcut yasa metninin şu anda Türkiye’de yasal olmasa bile eşcinsel evliliklere kapı aralayacağı kaygısı dile getiriliyor.
AK Parti’nin “eşler arası” yerine uygun görüp yasa metnine yerleştireceği sözcüğün dayanak noktalarından birisi de Atatürk’ün yıllar önce söylediği söz:

“Efendiler, sosyal hayatın kökeni aile hayatıdır. Aile açıklamaya gerek yoktur ki, kadın ve erkekten oluşur.”

Yeni yasa metninin ilk cümlesinin şu şekilde olacağı tahmin ediliyor:

“Türk toplumunun temeli olan aile, kadın ve erkekten oluşur ve eşler arasında eşitliğe dayanır…”

Başörtüsü konusu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsüne yasal güvence çıkışı sonrası Cumhurbaşkanı ve AK parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’da Anayasa değişikliği önerisini gündeme getirmişti.
Adalet Bakanı Bozdağ’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a arz edildiğini açıkladığı Anayasa değişikliğinin ikinci maddesi başörtüsüyle ilgili. Bunun için Anayasa’nın “Din ve Vicdan Hürriyeti”ni düzenleyen 24. maddesine iki yeni fıkra ekleniyor. Bakan Bozdağ, sadece başörtülülerin değil başı açık olanların haklarının da güvence altına alınacağını açıkladı. 
AK Parti 24. maddeye “başı açık ve örtülü” ibaresini birlikte koyuyor. Bu değişikliğin bir ayrıntısı baş ile birlikte boyun ibaresinin de yer alması. Böylece geçmiş yıllarda olduğu gibi baş örtüsünün bağlanma şekli tartışma konusu olmayacak. Yüz ibaresine yer verilmemiş olmasıyla da  peçe ve burka takanlara kamu görevinin önü açılmıyor. 
AK Parti’nin 24.maddeye ilave olarak düşündüğü başörtüsüne Anayasal güvence amaçlı değişikliğin şu şekilde olacağı söyleniyor:

“Kadınların boyun ve başlarının örtülü ya da açık olması onların kamu hizmetlerinde görev almalarına eğitim ve öğretim hayatlarına engel olamaz, bu konuda ayrımcılık yapılamaz”  

Toplam 2885 defa okunmuştur.

Ömer ŞAHİN diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.