Ömer ŞAHİN
Ömer ŞAHİN - Neler oluyor?

Ayhan Sefer Üstün: Bu iktidar tıpış tıpış gidecek. Kazandığımız an SADAT buhar olur

Ömer ŞAHİN - Ankara

6’lı masayı oluşturan muhalefet partilerinin üzerinde önemli durduğu konuların başında “seçim güvenliği” geliyor. Bu konuda oluşturulan komisyon düzenli bir şekilde çalışıyor ve son toplantısını da iki gün önce yaptı. Dört ana başlık ve 24 alt maddeden oluşan Seçim Güvenliği Komisyonu raporunu açıkladı.
Seçim Güvenliği Komisyonu’nda her partiden bir temsilci bulunuyor. Gelecek Partisi’ni temsil eden Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, seçim güvenliği konusunda yapılan çalışmaları değerlendirirken umutlu mesajlar verdi ve iddialı konuştu:  

Seçimler güven içerisinde olacak ve iktidar sandıkta el değiştirecek. Kimse merak etmesin halkın iradesi önünde kimse duramayacak. İktidar tıpış tıpış gidecek.

Türkiye’nin en iyi yaptığı işlerden birisinin seçimler olduğu hep söylendi. Öyleyse geçmiş dönemde örneğine rastlanmayan bu kaygı neden yaşanıyor? Ayhan Sefer Üstün, 1946 yılında tek parti döneminde siyasi tarihe  “açık oy gizli sayım” olarak geçen seçim sonuçlarının vatandaşta travma oluşturduğunu hatırlatırken 2019 yılında yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesine yol açan gelişmelerin kaygıları tetiklediğine dikkat çekiyor. Bu yetmezmiş gibi; iktidarın yargıya abanarak  YSK üzerine baskı kurması, seçim kanununda yapılan değişiklikler ve SADAT gibi yapıların varlığının seçim güvenliğine dönük kaygıları artıran faktörler olduğunu hatırlatıyor.

omer-sahin-ayfer-sefer-ustun.jpg

(Ömer Şahin - Ayhan Sefer Üstün / GP Genel Başkan Yardımcısı)

Seçim güvenliği kaygısı taşıyanlar sandıklara müdahale edileceğini ve seçimin şeffaf ve adil bir şekilde yapılmayacağını her fırsatta dile getiriyor. Bir diğer tartışma da AK Parti’nin seçimleri kaybetse bile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görevi devretmeyeceği söylentisi. Demokratik bir ülkede akla dahi gelmeyecek bu ve benzer kaygılara Ayhan Sefer Üstün nasıl bakıyor? 

“Bizim görevimiz vatandaşlarımızın haklı kaygılarını gidermek. Türkiye yarım yamalak da olsa demokratik bir ülkedir. Halen işleyen kurumları vardır. Halkımızın demokrasiye inancını güçlendirmeye çalışıyoruz. Şu konuda müsterih olsunlar. ‘Seçim olmayacak’ ne demek? Hayır, olacak. O seçimin güvenliğini de biz sağlayacağız. İktidar kaybettiği zaman da tıpış tıpış gidecek…”

Özellikle CHP’nin “paramiliter güç” benzetmesi yaptığı SADAT ve benzeri örgütler seçime müdahil olur ve sonuçları değiştirebilir mi? 6’lı masa buna karşı koyabilecek mi?  Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Üstün, o konuda da endişe duymuyor.

“Benim bu konuda kesinlikle bir kaygım yok. Zaman zaman ‘sandıkta seçimi vermeyiz’  türü meczupça ifadeler kamuoyuna yansıyor. Kimse şunu unutmasın: Vatandaşın kararlılığı karşısında ne SADAT durabilir ne çeteler, ne de mafya. Hepsi buhar olurlar. Halkın iradesi sel gibi hepsini süpürür. Oy kullanması muhtemel 55 milyon seçmen var ve muhalefet kazandığı takdirde 30 milyon oydan bahsediyoruz. Bu insanların iradesi karşısında kimse duramaz. O gün meydanlarda partilerin önünde olacak insanlar. Karşılarına kim çıkabilir?  Aksine hepsi gelip iktidara selam bile çakmaya çalışır. Tüm bunlara rağmen asla rehavete kapılmadan tedbirlerimizi alıyoruz. 200 bin sandıkta 1 milyondan fazla görevli olacak. Adeta bir seçim ordusu demokratik, adil bir seçim için çalışacak.”

Ayhan Sefer Üstün, AK Parti’de 4 dönem milletvekilliği yaptı. Meclis’te İnsan Hakları Komisyon Başkanlığı görevinde bulundu. Ahmet Davutoğlu başbakan ve genel başkan olunca partide yardımcısıydı. Davutoğlu’nu başbakanlık ve genel başkanlık koltuğundan eden “parti içi darbe”ye karşı çıktı. “Zulüm bizden ise ben bizden değilim” diyerek yaşananlara tepki gösterdi. Sonuçta Davutoğlu ile birlikte partiden  ihraç edilen 4 isimden birisi oldu. Gelecek Partisi’ni kuran Ahmet Davutoğlu’nun kurmay kadrosunda yer aldı. Üstün, eski partisinin yıllarca eleştirdikleri “tek parti”ye dönüştüğünü ve seçim güvenliği kaygısını artıran faktörlerin temelinde bu olduğunu savunuyor:

“AK Parti, 1946 ruhuna döndü. O bizim kurduğumuz partinin yerinde artık yeller esiyor. Devlet partisi oldular. Kendisini devletin yerine koyan vatandaşını da maraba gören bir iktidar ile karşı karşıyayız. Karşımızda bambaşka bir parti var. AK Parti artık Mehmet Uçum’ların, Süleyman Soylu’ların, Doğu Perinçek’lerin partisidir…" 

İktidarın demokratik yolla el değiştireceği ve 6’lı masanın çabalarıyla seçimlerin güven içinde yapılacağı konusunda net mesaj veren Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, seçimi kaybetmesi durumunda AK Parti’de neler yaşanabileceğine ilişkin ise şu değerlendirmeleri yaptı:

“Bu iktidarın seçimi alabilmek için her şeyi yapabileceğini biliyoruz ve bunu gördük. İşimizin kolay olmadığını biliyoruz ama biz gereken her türlü tedbiri alacak ve bunu başaracak güçteyiz. Halkımıza hayal kırıklığı yaşatmayacağız. AK Parti  seçimi kaybederse darmadağın olur. Karşımızda kurumsallaşmış değil tek adam partisine dönüşmüş bir yapı var. Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Genel Başkan ve Başbakan olduğu zaman biz partiyi kurumsallaştırmak istemiştik ama buna izin verilmedi. Şimdi 21.yüzyılda konuşulmayacak ifadeleri duyuyoruz: 'Bu parti Erdoğan’ın partisi, o varsa biz varız' gibi. Bu ne demek? Tayyip Erdoğan yok ise o parti olmayacak demek. AK Parti’nin dayandığı bir taban da kalmadı. Garibana değil zenginlere dayanıyorlar. Muhafazakar değer ya da kadim değerleri de savundukları söylenemez. İstişare zaten yok, liyakat yok, emanet ehline verilmiyor. Liyakatlı insanların trenden atıldığı emeği olmayan insanların toplandığı bir parti haline geldi."

Gelecek Partisi’nin Ahmet Davutoğlu’nun elinden başbakanlık ve parti genel başkanlığı alındığı için AK Parti ile bir hesaplaşma içerisinde olduğu ve bu öfke ile hareket ettiği eleştirilerini doğru bulmuyor Ayhan Sefer Üstün.

“Bizim kimseye karşı intikam, hesaplaşma gibi bir duygumuz, düşüncemiz yok. Ancak yetimin hakkını soracağımdan da kimse şüphe duymasın. Sakarya’daki BMC usulsüzlüğünü, birilerine aktarılan çiftçilerin parasını, 128 milyar dolarları yok sayacak da değiliz. Nasıl ki 28 şubat sürecinde 5’li çeteden hesap sorulduysa şimdi de 5’li müteahhit çetesinden, haksız dağıtılan ihalelerden hesap soracağız. Bütün kamu-özel ortaklığı ihalelerini masaya yatıracağız.”

6’lı Masa’nın düzenli yapılan liderler toplantısına 3 Temmuz’da İYİ Parti ev sahipliği yapacak. Bu toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Cumhurbaşkanı adaylığı”nı diğer liderlere açıklayacağına dair haberler yayınlandı. Ayhan Sefer Üstün bu toplantıda öyle bir gelişme beklemiyor. 

"Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda liderlerin çizdiği profile, imza attığı belgelere ve beyanlara bakmak gerekiyor.  Ortak adayımız masadan da olabilir, dışardan da. Hatta sürpriz yeni bir isim de olabilir. Bu konuda söz ve yetki liderlerde olacak. Benim tahminim her biri potansiyel aday olan parti genel başkanlarının daha şanslı olduğudur. Zaten büyük stratejik hata yapılmazsa her halükarda seçimi 6’lı masa kazanıyor.”

Ayhan Sefer Üstün, erken seçim için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fırsat kolladığını ancak şu ana kadar aradığı fırsatı yakalayamadığını söylüyor:

“Tıpkı fırsatçı golcü gibi kalede boşluk arıyor ama bulamıyor. Bundan sonra da bulamaz. Ne yaparsa yapsın gördü ki ipin ucu kaçtı. İster Suriye’ye savaş açsın… Bu gidişatı döndürecek ne insan potansiyeli var ne projeleri ne de vizyonları ve imkanları. O yüzden en sonuna kadar süreyi doldurup fırsat kollayıp mucize bekleyeceklerdir.” 

Toplam 1787 defa okunmuştur.

Ömer ŞAHİN diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.