Yeminli tercüme ile yeminsiz tercüme arasındaki farklar nelerdir?

Yeminli tercüme ile yeminsiz tercüme arasındaki farklar nelerdir?

Yeminli tercüme ile yeminsiz tercüme arasınd... Çeviri sektörünün önde gelen ismi Uluay Çeviri sözlü ve yazılı çeviri hizmetlerini, alanında uzman ve deneyimli profesyonel çevirmenlerden oluşan kadrosuyla sunmaktadır.

Çeviri sektörünün önde gelen ismi Uluay Çeviri sözlü ve yazılı çeviri hizmetlerini, alanında uzman ve deneyimli profesyonel çevirmenlerden oluşan kadrosuyla sunmaktadır. yeminli tercume ve altyazı çevirisi başta olmak üzere tüm çeviri alanlarında kaliteli ve güvenli çeviri hizmetlerini, en uygun fiyatlarla almak için siz de Uluay Çeviri ile iletişime geçebilirsiniz.

Yeminli tercümanlık ünvanı ve yeminli tercümanlık yapma hakkına sahip yeminli tercümanlar tarafından çevirisi yapılan, yeminli tercümanın kaşesini ve imzasını taşıyan çeviriler yeminli tercüme olarak adlandırılır. Yabancı bir dilde üniversite düzeyinde diploma sahibi olan kişiler, yeminli tercümanlık başvurusunda bulunabilirler. Noter nezdinde ilgili yabancı dil konusundaki yeterliliklerini belgeledikten ve yeterlilikleri noter tarafından onaylandıktan sonra, noter nezdinde yeminlerini eder ve yemin zabıtlarını imzalarlar. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından yeminli tercüman ünvanına sahip olurlar. Noterler sadece kendilerine bağlı olan yeminli tercümanlar tarafından yapılan tercümeleri onaylayarak noter tasdikli tercüme hizmeti verirler.

 

Yeminli tercüme hizmetinin konusunu oluşturan belgeler yasal belgeler olup, yeminli olmayan tercümanlar tarafından çevirisi yapılan belgeler  yasal belge olarak kabul edilmediğinden resmi geçerlilikleri bulunmaz. Noter tasdikli tercüme hizmeti almak isteyen kişilerin mutlaka yeminli tercümanlardan çeviri hizmeti alması gerekir. Çünkü noter tasdikli tercüme hizmeti kapsamında, yalnızca yeminli tercümanlar tarafından yapılan çeviriler noter tasdiki alabilir. Yeminli olmayan tercümanlar tarafından yapılan çeviriler için noter tasdiki alınması söz konusu değildir.

 

Yeminli tercüme konusu belgeler yasal bir belge özelliği taşıdığı için, kamu kurumlarına ve kuruluşlarına ibraz edilecek olan çeviriler yeminli tercüme ya da noter tasdikli tercüme hizmetiyle çevrilmelidir. Yeminli tercümanlar tarafından yapılan çeviriler yeminli tercüme, yeminli tercümanların yaptığı çevirilerin noterde tasdik edildiği çeviri türü ise noter tasdikli tercüme olarak adlandırılır. Doğum belgesi, bekarlık belgesi, yükseköğretim denklik belgesi, şirket sözleşmesi, firma kuruluş belgesi, mahkeme tutanağı, pasaport, uluslararası davalarda sunulacak belgeler, ticaret sicil gazeteleri ve faaliyet belgeleri gibi çeşitli belgelerin çevirisi amacıyla yeminli tercüme hizmetinden faydalanılabilir. Yeminli tercüme hizmetlerinin pek çok farklı dilde sunulması mümkündür. Bununla birlikte uluslararası çevirilerde ortak dil İngilizce olarak kabul edildiği için, yeminli tercüme hizmeti genellikle İngilizce olarak yapılmaktadır.

Uluay Çeviri Evrak Kabul Standartlarına Uygun Çeviri Hizmetleri Sunar

Resmi kurum ve kuruluşlara ibraz edilecek olan evrakların tercümesi sırasında genellikle yeminli tercüme hizmetlerinden faydalanılır. Yeminli tercüme hizmetlerinin yeminli tercümanlar tarafından verilmesi zorunludur. Yeminli tercümanların kaliteli bir çeviriye imza atabilmesi için hem kaynak dilde hem hedef dilde üst düzey yetkinliğe sahip olması gerekir. Ayrıca özel uzmanlık gerektiren alanlarda verilecek olan yeminli tercüme hizmetlerinde, yeminli tercümanın yetkinliği önem kazanır.

 

Çeşitli kurum ve kuruluşlar, kendilerine ibraz edilen çevirilerin doğruluğundan emin olmak için genellikle yeminli tercüme ile çevirisi yapılan belgeleri kabul ederler. Yeminli tercümanlar tarafından gerçekleştirilen yeminli tercüme hizmetlerinin konusunu oluşturan belgelerin altında yeminli tercümanın kaşesi ve imzası bulunur. Böylece çeviri metnin doğruluğu ve eksiksizliği tamamen çeviriyi yapan yeminli tercümanın sorumluluğunda olur. Bu özellik nedeniyle resmi evraklarda genellikle yeminli tercüme ya da noter tasdikli tercüme hizmetlerinden faydalanılması tercih edilir.

 

Günümüzde pek çok farklı alanda kullanılması söz konusu olan farklı özellikteki metinlerin çevirisi noktasında yeminli tercüme ve yeminsiz tercüme hizmetlerinden faydalanılması söz konusu olsa da; her iki çeviri türü arasında çeşitli farklılıkların olduğu gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu farkları bilmek alınacak olan tercüme türünün doğru bir şekilde tercih edilmesine yardımcı olacaktır.

 

Yeminli tercümanların yeterli dil eğitimini almış olması şart olsa da yeterli değildir. Yeminli tercümanların adli sicilleri temiz olmalıdır. Ayrıca yabancı dil bilgisi konusundaki yetkinliklerini noter nezdinde belgelemeleri ve yeminlerini edip yemin zabıtlarını imzalamaları gerekir. Yeminsiz tercümanlarda ise herhangi bir yemin durumu söz konusu değildir. Bu yüzden resmi belgelerin tercümesi hizmeti yeminli olmayan tercümanlar tarafından verilemez.

 

Yeminli olmayan tercümanlar resmi belgelerin çevirisini yapsalar dahi belgenin herhangi bir yasal geçerliliği olmaz. Çeviri konusu resmi belgede tercümenin kim tarafından yapıldığının ve sorumluluğun kimin üzerinde olduğunun anlaşılması için, belge üzerinde yeminli tercümanın kaşesi ve imzası olmalıdır. Yeminli olmayan tercümanların çevirisini yaptığı belgeler üzerinde, yeminli tercümanlarınki gibi bir sorumluluğu yoktur. Ayrıca çevirdikleri belgelerin üzerinde kaşe basamaz ve imza atamazlar. Bu nedenle, resmi kurum ve kuruluşlara ibraz edilecek olan belgelerin çevirisi yeminli tercümanlar tarafından yapılmalıdır. Olası bir hata durumunda sorumlunun kim olduğunu tespit etmek bu sayede mümkün olabilmektedir.

 

Yeminli tercüman tarafından çevirisi yapılan belgenin noter tasdikli tercüme haline gelebilmesi için, yeminli tercümanın yemin zaptının bulunduğu noter tarafından tasdik edilmesi gerekir. Noterler yalnızca yemin zaptı kendi bünyelerinde bulunan yeminli tercümanlar tarafından yapılan çevirileri tasdik etme yetkisine sahiptirler. Bir yeminli tercüman tarafından çevirisi yapılan belgenin herhangi bir noter tarafından tasdik edilmesi söz konusu değildir.

Sponsorlu içeriktir.
Evo Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:47 Mehmet Şimşek: Türk Yatırım Fonu'nun operasyonel hale getirildiğini duyurdu
  2. 17:42 İtalya'nın Kuzeyinde Şiddetli Yağış Felaketi: Bir Kişi Hayatını Kaybetti
  3. 17:38 Hakan Ünsal'dan Derbi Değerlendirmesi
  4. 17:33 Rio Grande do Sul'da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 154'e Yükseldi
  5. 17:27 CI Ratings, Türkiye'nin Kredi Notu Görünümünü Pozitife Yükseltti
  6. 17:19 İsmail Kartal Sezon Sonunda Fenerbahçe'den Ayrılıyor: Erokspor ile Anlaşma Yakın
  7. 17:04 Taylor Swift ve Kim Kardashian da listede yer alıyor!
  8. 16:56 Antalyaspor'un yeni teknik direktörü Alex de Souza Oldu!
  9. 16:54 Ünlü Türkücü Meğer Fabrikatörmüş: Mardin'de Üretip Kilosunu 14.000 Euro'ya Satıyor!
  10. 16:53 Üstsüz Hizmetçilik Yapıyor: Kazandığı Para Dudak Uçuklattı!
  11. 16:53 Düzmece Yağ Skandalı: Bir Aylık Otomobilde 241 Bin Liralık Hasar! Yalnızca Bu Yöntemle Anlaşılıyor!
  12. 16:41 Ünlü oyuncu kendisinden 33 yaş küçük eşiyle podyumda!
  13. 16:28 Galatasaray derbiye yönelik büyük bir endişe taşıyor
  14. 15:58 TCMB'nin faiz kararı merakla bekleniyor!
  15. 15:51 Emeklilik Hayalleri Gerçek Oluyor! SGK'dan Milyonlara Ücretsiz Prim Desteği!
  16. 15:40 Kredi Kartına Şok Hamle! O Karar Sonrası Kimsenin Eli Kredi Kartına Gitmeyecek
  17. 15:40 Wanda Nara'nın Cesur Pozları Beğeni Topladı!
  18. 15:38 Emeklileri Sevindiren Haber: Bu Şartı Sağlayan Emeklilere 8.000 TL İkramiye Verilecek!
  19. 15:38 İlimize Dev Yatırım: Dünyaca Ünlü Şirket Fabrikalar Kuruyor, Yüzlerce Kişiye İş Fırsatı!
  20. 15:38 Ali Koç'tan Bomba Karar: Perşembe Günü Herkesi Sarsacak Gelişme!
Bilgi Haberleri