Yeni Çıkanlar | 6 Nisan 2020

Yeni Çıkanlar | 6 Nisan 2020

Yeni Çıkanlar | 6 Nisan 2020 ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar/Editörün Seçtikleri/Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular. Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve...

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar/Editörün Seçtikleri/Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular. Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

YENİ ÇIKANLAR

François-Henri Deserable

BAY PİEKİELNY ADINDA BİRİ

Çeviren: Aylin Yeğin

Can Yayınları

Kendi hayat hikâyesini kaleme aldığı Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı’da Romain Gary, komşusu Bay Piekielny’ye küçükken verdiği bir sözden bahseder: Gelecekte, bu dünyanın ileri gelenleriyle tanıştığında, “Wilno’da, Büyük Pohulanka Sokağı 16 numarada, Bay Piekielny adında biri yaşardı,” diyecektir. Verdiği bu sözü Romain Gary unutmayacaktır. Annesinin kehanetlerinin izinde ve ötesinde tek bir hayata birden fazla hayatı sığdırmayı başardığında, her fırsatta, “Bay Piekielny adında biri yaşardı,” diye biten bu cümleyi tekrar eder.

Romain Gary’yi nasıl tanıtmalı? Yazar, diplomat, savaş uçağı pilotu, yönetmen; sinema dünyasının ikonik yüzü, kısa saçlı güzel Jean Seberg’in eşi; aynı kişiye birden fazla kez verilmeyen prestijli edebiyat ödülü Goncourt’u bir kez kendi adıyla bir kez de Émile Ajar mahlasıyla olmak üzere iki sefer almayı başaran Fransız.

Romain Gary’nin ölümünden yıllar sonra, Vilnius’ta kaybolan yazar François-Henri Désérable, tesadüfen Romain Gary’nin çocukken yaşadığı evin önünde bulur kendini. Gary’nin Bay Piekielny’ye verdiği sözü hatırlar ve şu sorular zihnini meşgul etmeye başlar: Bay Piekielny adında biri gerçekten yaşadı mı?  Romain Gary, söylediği gibi, Kennedy’ye, de Gaulle’e, Kraliçe Elizabeth’e ve daha pek çok kişiye bu meşhur cümleyi söyledi mi? Asıl olanın peşine düşen yazar, gerçekle hayalin iç içe geçtiği bu romanda hangisinin nerede başlayıp nerede bittiği belli olmayan bir hikâyenin ve sıra dışı yaşamların kapılarını aralar.

240 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Lev Matvej Loewenthal

ON İKİNCİ NOTA

Çeviren: Betül Parlak

Alef Yayınevi

Kudüs, 1999 yazı. Yaşlı kemancı Josef Asche hayatının şüpheli bir şekilde sona ermesinden önce en iyi öğrencisi Filistinli Nedim’e on altıncı yüzyıldan kalma bir partisyon emanet eder. Farklı bakış açılarının senfonisine dönüşerek üç ayrı anlatıyla akacak, Kudüs’ten Budapeşte’ye, Prag’a, Tel Aviv’e uzanacak hikâye böyle başlar. Uvertürde, beceriksiz müfettiş Sekel Kantor tarafından yürütülen soruşturmanın izinden yürüyerek keman ustasının Nazi Avrupa’sındaki Yahudi geçmişinin karanlık dehlizlerine gireriz. Romanın kahramanları bundan yıllar sonra bir Rachmaninoff anması kapsamında düzenlenen, aynı anda Roma ve Paris’te yapılacak konserlerde bir araya gelir: İki konser, dünyaca ünlü kemanzen Nedim Dayf ile Aryan ırkın sembolü gibi görünen büyük Alman virtüoz Max Hanke arasında adeta bir düelloya dönüşür. Bu arada konser salonunda patlamaya hazır bir de bomba bulunmaktadır. Bir başka izlekte ise migrenli orkestra şefinin en sevdiği kitaba tutkuyla bağlılığı üzerinden İyi ile Kötü arasındaki ilişkiye, bireysel ve tarihsel sorumluluğa, sanatsal yaratının anlamına odaklanırız.

Müziğin evrensel dilinde yazılmış on iki notalık romanın sonunda, üç anlatı, üç melodik çizgi, tırmandıkları kreşendonun zirvesinde birleşir.

176 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Hikmet Kıvılcımlı

OSMANLI TARİHİNİN MADDESİ

Yordam Kitap

Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın siyasal kimliği, kuramsal ve yöntemsel pozisyonu nedeniyle (Ümit Hassan bir istisna) gerek Batı’dan, gerekse de Türkiye’den Osmanlı tarihçileri tarafından göz ardı edilen ya da görmezden gelinen Osmanlı Tarihinin Maddesi, tarihe yaklaşımı, olguları ele alış biçimi, yöntemi ve ruhuyla öncü bir yapıttır. Eser, aynı zamanda Türkiye’de sosyalist düşüncenin özgün yapıtlarından biridir.

Engin bilgi birikimi, sıra dışı gözlem yeteneği ve kendine özgü üslubuyla modern Türkiye’den Osmanlı tarihine bakan Dr. Hikmet Kıvılcımlı, “gırtlağımıza dek Osmanlı tarihinin maddesi ve ruhu içindeyiz” der. Bu nedenle o koca tarihe yarınların Türkiye’si için yeni bir bakış açısı, yeni bir izah kazandırmak ister. Doktor açısından Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih zinciri içinde tuttuğu yer ‘kolay Marksizm’le anlaşılamayacağı gibi Marksizm olmadan da anlaşılamaz. Kıvılcımlı, bu magnum opus’unda Marksizmin yaklaşımı ve yöntemiyle Osmanlı İmparatorluğu’nun kendine özgülükleri arasında uygun bir etkileşim kurmaya özen göstermiş, Osmanlı tarihine ilişkin tartışmaya ve düşünmeye değer sıra dışı kuramsal ve pratik açıklamalar getirmiştir.

Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın sürgünler, işkenceler, hapisler, müsadereler, angaryalar, kovuşturmalar arasında ve pratik mücadelenin nankörlüğü rağmına inatla, kararlılıkla, titizlik ve özenle tamamlayabildiği bu büyük eser, güçlükler ve belalar aşılarak bugüne aktarılabilmiştir.

Yıllar boyunca siyasal planda olduğu kadar entelektüel-akademik planda da kesif bir ‘susuş kumkuması’na maruz bırakılmış olan Osmanlı Tarihinin Maddesi, şimdi Necmi Erdoğan’ın “Sunuş”uyla yeniden okurlarının karşısındadır.

860 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Feroz Ahmad

DEMOKRASİ SÜRECİNDE TÜRKİYE 1945-1980

Çeviren: Ahmet Fethi

Hil Yayınları

"Turgut Özal, 31 Ekim 1989'da Türkiye'nin sekizinci cumhurbaşkanı seçildi. Artık ANAP'ın genel başkanı olmadığı için, partiyle birlikte Türkiye'nin siyasi kültürü de dağılmaya başladı... Aynı dağılma, Demirel Türkiye'nin dokuzuncu cumhurbaşkanı olunca DYP'nin de başına geldi... AKP ise 2002'den beri iktidarda ve Türkiye'nin demokrasi deneyinde yeni bir sayfa açmış bulunuyor... Peki, bu demokrasi deneyi nereye doğru gidiyor?"

Feroz Ahmad

Demokrasi Sürecinde Türkiye, Feroz Ahmad'ın 1945-1980 arası dönemin kronolojik çözümlemesini yaptığı, yanı sıra bugünü açıklamaya yönelik değerlendirmelerini paylaştığı, siyasi tarihimizin bu çalkantılı dönemine dair en kapsamlı çalışma. Bu çalışmanın 5. baskısında da ünlü karikatürcümüz Ali Ulvi Ersoy'un ilk kez 1976 yılında yayımlanmış demokratik rejim karikatürünü kapağa taşıyoruz. Yakın tarihimizin günümüz siyasetine verdiği yönü keşfetmek ve bugünle bağını yeniden kurmak için Ali Ulvi'nin doktoru gibi siz de kulağınızı bu çok önemli 35 yıllık sürece verip Türkiye siyasi tarihinde demokrasinin kalp atışlarını dinleme imkanı bulacaksınız.

480 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

Cevher Sönmez, Kunter Kurt

KAYGI PSİKOLOJİSİNİ YÖNETEBİLMEK

Tüm Endişelere Korkulara ve Corono’ya Karşı!

Destek Yayınları

Tanımsız duygular; karşılaştığımız olaylar veya durumlarda ne tür tepkiler vermemiz gerektiğini bilmediğimiz süreçlerdir.

O nedenle esasında korktuğumuz virüs değil; onun bizde bıraktığı duygudurum bozukluğu, kaygı, korku ve endişe halidir.

Negatif durumun pozitif yönde kontrol altında tutuluyor olması, süreci doğru yönetmemizi sağlar.

“İyi hissetmek, kendimize ve sevdiklerimize olan borcumuzdur” gerçeğini hatırlayarak biçimlendirip sahip olacağımız geleceğimize doğru emin adımlarla ilerlerken Kaygı Psikolojisini Yönetebilmek adlı bu kitap, endişeye ve korkuya karşı izlenmesi gereken yolda rehberiniz olacaktır.

Her daim sağlıkla kalmanız dileğimizle...

120 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Fırat Yaşa

İMPARATORLUĞUN ÖTEKİ YÜZLERİ:

Toplumsal Hiyerarşi ve Düzen Karşısında Sıradan Hayatlar

Koç Üniversitesi Yayınları

İmparatorluğun Öteki Yüzleri, yüzyıllar öncesinin mahkeme kayıtlarını temel alarak, geniş imparatorluk topraklarında ve uzun bir zaman aralığında “sahnenin dışında kalmış” insanların yaşamlarının izini sürüyor. Bu yolculukta karşımıza renkli ve hayli sıra dışı kahramanlar çıkıyor: Başarısız intihar teşebbüsleriyle “yaramaz ve haramzade” Deli Şaban, Bursa’nın Evciler köyünde ahaliyi canından bezdiren Divane Hamza, kocalarını öldürtüp evinin bir odasının zeminine gömdüren Konyalı Mâryem, müderris olacağım derken korsanların eline esir düşen Üsküplü Alaeddin, Venedikli simsar Nicolò Algarotti ve diğerleri…

Kitabın yazarları belgelere dayanmakla birlikte, bu belgelerin hikâyeleri tamamlamadığı noktalarda kimi kez tahminler yürütüyor, kimi kez de sordukları sorularla okurun ve araştırmacıların hayal gücünü harekete geçiriyor. Mikro-tarih bakışı, tarihyazımında günden güne yerini güçlendiriyor ve bu sayede Osmanlı tarih literatüründe “sıradan” sayılan insanların adları metinlere birer birer kaydediliyor.

Kitaba kapsamlı bir sunuş yazısıyla katkıda bulunan Suraiya Faroqhi, bir yandan makalelerin fotoğrafını çekerken, bir yandan da tarihyazımında kaynak kullanımı sorunlarını değerlendiriyor.

Fırat Yaşa, Düzce Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi.

320 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Franz Kafka

DÖNÜŞÜM

Çeviren: İlknur Özdemir

Yapı Kredi Yayınları

Gezgin satıcı “Gregor Samsa bir sabah huzursuz uykusundan uyandığında kendini yatağında devasa bir böceğe dönüşmüş bul[ur].”

Henüz ilk cümlesinde okuru kendi önyargı bariyerleriyle karşı karşıya bırakan Dönüşüm öyküsünde Kafka insan duyarlığına bütünüyle yabancılaşmış insanların dünyasına çekirdek ailenin duvarları içinden bakmayı dener.

İlk kez 1915’te yayımlanan, hacmini aşan gücüyle –tıpkı Ceza Sömürgesi gibi– tek başına ayakta durabilen Dönüşüm geride sert kabuklu sorular bırakan, ‘acı gerçekçi’ bir Kafkaesk fantazmagorya.

Kafka’nın yapıtı, yirminci yüzyılın dehşetini ve kaygılarını simgeler; insanı en uç noktada yazıya işler.

Ola ki Kafka’nın Dönüşüm’ü herhangi birine böcekbilimsel bir fanteziden daha öte bir şey olarak görünüyorsa, o kişiyi, iyi ve harika okurların safına katılmış olmaktan dolayı kutlarım. - Vladimir Nabokov

Kafka’da aşkın görünen ne varsa gerçekte alay konusudur ama tekinsiz biçimde; ru­hun muhteşem tatlılığından yayılan bir alay etmedir. - Harold Bloom

[Kafka] insanın modern zamanlar huzursuzluğunda milyonlar adına konuştu; doğu­mundan bugüne dek geçen yüz yıla bakıldığında son kutsal yazar ve modern insanın kozmik açmazını aktaran yüce fabl yazarı olarak görülebilir. - John Updike

88 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Özer Anaç

AHMET HAMDİ TANPINAR

Ne İçindeyim Zamanın Ne Büsbütün Dışında

Siyah Beyaz Yayınları

23 Haziran 1901'de İstanbul'da doğdu. Kadı Hüseyin Fikri Efendi'nin oğlu. Baytar Mektebi'ni bırakarak girdiği Darülfünun-ı Osmanî’nin (Bugünkü İstanbul Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi'nden 1923'te mezun oldu. Erzurum, Konya ve Ankara'daki liselerde öğretmenlik yaptı. Gazi Terbiye Enstitüsü'nde (Gazi Eğitim Enstitüsü) edebiyat dersleri verdi. 1933'ten sonra İstanbul'da Kadıköy Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Güzel Sanatlar Akademisi'nde sanat tarihi ve estetik dersleri verdi. 1939'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde yeni kurulan Türk Edebiyatı Kürsüsü profesörlüğüne getirildi. 1942 ara seçimlerinde CHP'den Maraş Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi, üniversitedeki görevinden ayrıldı. 1946 seçimlerinde tekrar aday gösterilmeyince bir süre Milli Eğitim Müfettişliği yaptı. Güzel Sanatlar Akademisinde tekrar derse girmeye başladı. 1949'da da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne döndü.

1962 Ocak ayında bronşit rahatsızlığı artan Tanpınar, soğukların da etkisiyle hastalanır. Bu defa iyileşemeyeceği bir sürece girmiştir.

23 Ocak 1962 günü, fakültede fenalaşır. Hastaneye yatırılır. Birden gelen bir krizle 24 Ocak sabahı beşi kırk geçe ölür.

152 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Klaus Mann

ÇAĞININ ÇOCUĞU

Çeviren: Nafer Ermiş

Karbon Kitaplar

Ünlü Alman yazar Thomas Mann’ın büyük oğlu Klaus Mann, çocukluğuna ve ilk gençlik yıllarına ait anılarını içeren Çağının Çocuğu’nu 1932 yılında henüz 26 yaşındayken yazmıştır. I. Dünya Savaşı esnasında ve sonrasında Almanya’da var olan sanat çevreleri, sanatçılar, oyunlar ve tiyatrocular, önemli yazarlar ve birbirleriyle olan ilişkileri gibi konuların ele alındığı kitapta Avrupa’nın en ücra köşelerine bile sirayet eden ağır buhranın izleri takip edilebiliyor. Babası Thomas Mann ve kendi ailesine karşı samimi eleştirilerine de yer veren Klaus Mann, bu kitabıyla yaşadığı dönemin önemli bir panoramasını çiziyor. 1933’te Nazilerin iktidara gelmesiyle Almanya’da daha fazla kalamayan ve hayatını bazen sürgünde bazen de savaş alanlarında zorluklarla idame ettirmek zorunda kalan yazar, hem ekonomik hem de kendi kişisel problemlerinin baskısı altında hayatına trajik bir şekilde son vermiştir. Bugün, yine dünyanın dört bir yanında herkesin derinden hissettiği ağır krizi anlamak için Klaus Mann’ın çağına tuttuğu aynaya dikkat kesilmek gerekiyor.

280 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Kolektif

FELSEFE VE TARİH

Pinhan Yayıncılık

Felsefe ve tarih, her ikisi de etimolojik kökenleri Antik Yunan’a kadar geri giden disiplinler olarak karşımıza çıkarlar. Ne felsefesiz bir tarih ne de tarihsiz bir felsefe düşünmek mümkün değildir.

Her ne kadar bu iki disiplini icra eden kişilerin belirlemeye çalıştıkları sınırlar zaman içinde sürekli değişime tabi olmuşsa da felsefe ve tarihin karmaşık ilişkisi günümüze kadar sürmüş, dahası, bu ilişki hakkında düşünmek bile ayrı bir sorun alanına dönüşmüştür.

Tarih yazımı ya da tarihçilik denen uğraşın filozofların sıklıkla düşünce ürettikleri, kalem oynattıkları bir alan olageldiği herkesin kabul ettiği bir olgudur. Pek çok filozof kendilerine mesele ettikleri sorunları tarihteki örnekleriyle işlemeyi, tarihsel süreçleri içinde incelemeyi sever. Öte yandan tarihi, metodolojik bir yaklaşımla ele alıp, sadece olayların bir anlatısı olmaktan çıkaran da yine filozoflar olmuştur. Tarihi anlatıya hem varsayımsal bir retrospektifi hem de teleolojik niyetleri katmış olanlar da yine onlardır. Ancak yine de felsefe ve tarih arasındaki ilişkiyi sadece tarih felsefesinin bir ilgi alanı olarak düşünmek bu ilişkiyi oldukça kısıtlı bir anlama hapsetmek olur.

Bu kitapta toplanmış olan yazılar işte bu dar perspektifin dışına taşarak, felsefenin kendi tarihiyle ilişkisinden felsefi bir yorum olarak tarihe, ünlü filozofların mektuplaşmalarından tarihin tarihine yöneltilen eleştirilere, historia kavramının değişen anlamından tarihsel bilincin felsefe yapmaktaki yerine kadar pek çok meseleyi ele alarak, felsefe ve tarih arasındaki karmaşık ilişkiyi çözümlemeye girişiyor.

160 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

"Yeni Çıkanlar | 6 Nisan 2020" haberi, 07 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Yeni Çıkanlar | 6 Nisan 2020 haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni Çıkanlar | 6 Nisan 2020 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  2. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  3. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  4. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  5. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  6. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  7. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  8. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  9. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  10. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  11. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  12. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  13. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  14. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  15. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  16. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  17. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  18. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  19. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  20. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
ABC Kitap Haberleri