Yeni Düzenleme: Bahşiş ve Motokurye Gelirlerine Vergi Mi Geliyor?

Yeni Düzenleme: Bahşiş ve Motokurye Gelirlerine Vergi Mi Geliyor?

Yeni Düzenleme: Bahşiş ve Motokurye Gelirler... Bakanlık yetkililerinden gelen özelliklere göre, mevcut vergi paketi hazırlıkları kapsamında, bahşiş gelirleri ve motokurye hizmetleri özelinde yeni düzenlemeler planlanıyor.

HAZINE VE MALIYE BAKANLIĞI'NDAN BAHŞIŞ VE MOTOKURYE GELIRLERINDE YENI DÜZENLEMELER

Vergi paketi hazırlıkları kapsamında, vergilendirmede rahatlık isteyen sektörlerin genişlemeleri değerlendirilerek, ilgili sektörlerin başvuruları üzerine bahşiş gelirleri ve motokurye çalışmalarından elde edilen gelirlere yönelik düzenlemeler yapı

BAHŞİŞLER KDV'YE TABİ TUTULDUĞU İÇİN SEKTÖR KOLAYLIK İSTEDİ

Mevcut Gelir Vergisi Kanunu'na göre, yeme-içme sektöründe hizmet veren bahşişlerin işverence çalışanlara dağıtılması durumunda, bu ödemeler işverenden alınan ücretinin bir parçası olarak değerlendirilip ücret matrahına ekleniyor ve gelir tarifesine göre vergilendiriliyor. Banka kartı, kredi kartı ve diğer ödemelerin yaygınlaşması ile müşteriler, yeme bedeline ilave olarak bahşiş ödemelerini de kartla yapmaya başladı. Bu durumda, bahşiş olarak yapılan ödeme, yememe hizmetinin matrahına dahil edilerek KDV'ye tabi tutu

Sektör temsilcilerinin bu konudaki gelişmeler üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilgili diğer bakanlıklarla birlikte bir çalışma yürüttü. Dünya örneklerinin ayrıldığı, banka ve kredi kartı ile bahşiş ödemesinin yaygın olduğu yaygın olarak bu ödemelerin ayrı ayrı gösterildiği ve KDV matrahına dahil edilmediği belirlendi.

TAMAMI ÇALIŞANLARA DAĞITILACAK

Hazırlanan taslak çalışmaya göre, bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinin yüzde 10'unu aşmaması şartlarıyla ödeme raporlarında ayrı ayrı gösterilecek. Bu ödemeler banka hesabında toplanacak ve tamamı kullanıcılara dağıtılacak. Asgari ücretinin aylık brüt bölüşüne kadar kişilere dağıtılan paralar, normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve yalnızca yüzde 10 gelir vergisikifatına tabi olacak. Bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinden ayrı olarak gösterilen süre boyunca işveren tarafından hizmet bedeli dahil edilmeyecek ve KDV'ye tabi tutulmayacaktır.

KAPSAMA GİRECEK SEKTÖRLER BELİRLENDİ

Düzenleme, yeme içme sektöründe faaliyet gösteren faaliyet işletmeleri ve yemek paket servisleri dahil olmak üzere çeşitli ürünler sunan, sunulan hizmetler hizmeti veren işletmeler yoluyla. Otel ve benzeri konaklamalarda yeme içme hizmeti sunan birimlerin bu yeteneği yer alacak.

Ayrıca iş ve sosyal güvenlik mevzuatında sigorta primi ve kıdem tazminatları hizmetleri çözümleri üzerinde de çalışılıyor.

MOTOKURYELERİN DEFTER TUTMA ZORUNLULUĞU OLMAYACAK

Motokurye çalışmalarından doğan ve ticari kazanç olarak vergilendirilen gelirlerin tevkifat usulüyle vergilendirilmesine yönelik basit vergileme usulüne geçilmesi planlanıyor. Kuryeler, hizmet sözleşmesi kapsamında bir işverene bağlı olarak çalıştıklarında elde ettikleri gelir ücreti olarak vergilendiriliyor. Kendi adı ve hesabına bağımsız çalıştıklarında ise gelir ticari kazanç kapsamında değerlendirilip KDV'ye tabi tutuluyor. Türkiye çapında ticari kazanç mükellefi olarak faaliyet gösteren 126 bin 112 motokurye bulunuyor.

Motokuryeler ve mesleki birliklerden gelen talepler üzerine bunların defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme gibi düzenlenmelerinin yerine kolay vergilendirilmesine yönelik düzenlemeler yapıldı. Ticari kazanç mükellefi motokuryelere yapılan ödemelerden belli oranda tevkifat yapılacak. Bir takvim yılı içinde elde edilen gelirlerin vergi tarifesinin 4. dilimini (bu yıl için 3 milyon lira) aşmaması halinde tevkifat nihai vergi olacak. Bu uygulama ile defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme yükümlülükleri kaldırılacak ve hizmet ifaları KDV'den istisna tutulacaktır.

 

"Yeni Düzenleme: Bahşiş ve Motokurye Gelirlerine Vergi Mi Geliyor?" haberi, 22 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 22 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Yeni Düzenleme: Bahşiş ve Motokurye Gelirlerine Vergi Mi Geliyor? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni Düzenleme: Bahşiş ve Motokurye Gelirlerine Vergi Mi Geliyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:53 Trabzonspor yeni transferine kavuşmuş oldu
  2. 23:32 Bolivya'da 17 Darbeci Gözaltına Alınmış Oldu
  3. 23:21 Cevdet Yılmaz'dan açıklama: "Enflasyonda düşüş olacak"
  4. 23:20 Beşiktaş iki transferini açıkladı!
  5. 23:11 Beşiktaş'tan flaş açıklama. İki transferi belli oldu!
  6. 23:02 Konyaspor yeni transferini duyurmuş oldu
  7. 22:59 Gallant: "İsrail Ordusu, Hizbullah'la Savaşta Lübnan'ı Taş Devri'ne Döndürebilir"
  8. 22:52 Manisa’da aranan 46 şahıs yakalanmış oldu
  9. 22:39 Kredi kartları limitlerinde değişiklik yapılacak!. 3 gün sonra uygulamaya geçecek!
  10. 22:38 Eyüpspor, Dorukhan Toköz'ü Kadrosuna Katmış Oldu
  11. 22:34 Ünlü otomotiv devi iflas etti!
  12. 22:27 Real Madrid'de rda Güler gelişmesi!
  13. 22:13 A Milli Takım geç açıldı. Filipinler'i devirmiş oldu
  14. 21:57 Asgari ücrete zam savunması!: SGK uzmanı Özgür Erdursun'dan çağrı!
  15. 21:54 Milas’ta kontrolünü kaybeden otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı var
  16. 21:51 90 Yıldır faaliyet gösteren şirket iflas tehlikesiyle karşı karşıya!
  17. 21:49 Yarın Başkent yanacak!: İşte 28 Haziran Ankara hava durumu
  18. 21:45 Enflasyon ne zaman düşecek?: Cevdet Yılmaz açıkladı!
  19. 21:41 İYİ Parti’den istifa eden Koray Aydın'dan açıklama: "Dervişoğlu aradı, açmadım"
  20. 21:41 Koray Aydın istifası ardından İYİ Parti'den açıklama: Katılarak dile getirmesini tercih ederdik
Ekonomi Haberleri