Yeni havalimanının en ağır faturası 'tasarrufa' giden THY'ye patladı

Yeni havalimanının en ağır faturası 'tasarrufa' giden THY'ye patladı

Yeni havalimanının en ağır faturası 'tasarru... Fransa’dan büyük hayallerle satın alınan deneme aşamasındaki hava trafik sisteminin THY’ye faturası ağır oldu. İstanbul Havalimanı’nda günde

Fransa’dan büyük hayallerle satın alınan deneme aşamasındaki hava trafik sisteminin THY’ye faturası ağır oldu. İstanbul Havalimanı’nda günde 3 bin hedeflenen hava trafiği bin 200’de kalınca istenen verim alınamadı. Tüm uçuşların süresi uzadı. 10-15 dakika fazladan yakıt tüketen THY’nin tüm işletme maliyetleri katlandı.

Türk Hava Yolları, Atatürk Havalimanı’nda 45 dakika süren Ankara uçuşları için planlanan süreyi İstanbul Havalimanı’nda 1 saat 35 dakikaya kadar çıkardı. Eskisinin iki katından daha fazla olan bu değişim, THY’nin internet sayfasında, uçuş bilgi ekranlarında ve biletlerde de açıkça görülüyor. İncelendiğinde sadece Ankara uçuşlarında değil, İstanbul Havalimanı bağlantılı tüm iniş ve kalkışlarda sürenin uzadığı görülüyor.

Gecikmenin yeni havalimanının konum ve fiziki şartlarından kaynaklanan sıkıntıların yanında Fransızlardan büyük hayallerle satın alınan yeni “Merge Point” (Birleştirme Noktası) adlı hava trafik kontrol sisteminden kaynaklandığı ortaya çıktı. Dünyada çoğu Asya ve Afrika’da iki tanesi ise Seul ve Norveç’te bulunan küçük havaalanlarında denenen sistem Ilk defa bu boyutta bir hava sahası ve 3 havalimanında (İstanbul, Atatürk ve Sabiha Gökçen) birden uygulanmaya başlandı.

İlk aşamada günde 2 binlere, daha sonra 3 bine çıkması hedeflenen uçak trafiği bin 200’lerde kalınca İstanbul Havalimanı’nda sistemden istenen verim alınamadı. Sözcü’den Yusuf Demir’e konuşan havacılık uzmanları, havada ve yerde gecikmelerin önüne geçmek, uçuş emniyetini tesis etmek hedefiyle alınan sistemin, uygulamada tam tersi sonuçlara neden olduğunu kaydetti. İsmini paylaşmak istemeyen bir uzman, “Yeni sistem teorik olarak doğru bir sistem ama Türkiye’ye uymadı. Özellikle İstanbul Havalimanı’nda uçuş sürelerinin kısalmadığı çok net bir şekilde ortadadır” dedi.

TÜM HAVAYOLLARI ŞİRKETLERİ ZARAR EDİYOR

Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı ise “Böyle bir sistem alındıysa uçuş süresinin kısalması, uçuş güvenliğinin artması ve trafiğin artması beklenir. Böyle bir şey yok. O zaman bu kadar para neden harcandı. Her gün başta THY olmak üzere tüm havayolu şirketleri zarar ediyor. Bu Eurocontrol’ün pazarladığı bir proje. Bizi de kobay seçtiler. Anlaşıldı ki bize uygun değil. Ama maalesef geri dönüşü yok” diye konuştu.

Sistemin satın alınmasının ardından yaklaşık bir yıl süreyle Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden hava trafik kontrolörleri Fransa’da eğitimden geçirildi. Türkiye’de tüm tarafların katıldığı çok sayıda toplantı yapıldı. Bu süreçte THY veya diğer havayolu şirketlerinden itiraz ya da değişiklik önerisi gelmedi. Sistem İstanbul Havalimanı’nın açıldığı gün devreye girdi. Hava sahasında değişikliğe gidildi. Yeni rotalar, yeni yaklaşma usulleri, yeni pist yaklaşma usulleri uygulanmaya başlandı.

Fransızların geliştirdiği sistem pasaport kontrolü yapılan salonlardaki labirent sistemine benziyor. Polise ulaşmak için labirentte sıraya girip önünüzdekilerle birlikte “s” çizerek dolana dolana ilerlemeniz gerekiyor. Yani Ankara’dan kalkan ve 45 dakikada inişi tamamlayacak bir uçak, bu labirentte en az 10-15 dakika kaybediyor. Hem daha çok yakıt harcıyor, hem personel kaynağı verimsiz kullanılmış oluyor, hem işletme maliyetleri katlanıyor.

Yoğun hava trafik akışı olan havalimanlarında düzenin sağlanmasında büyük katkı sağlayan bu sistem, Türkiye’ye uymadı. Havayollarının başta yakıt olmak üzere işletme maliyetleri yükseldi ve bir külfete dönüştü. Atatürk Havalimanı’na denizden yaklaşıp doğrudan inen pilotlar, sadece 16-17 kilometre ilerdeki yeni limana neden dolana dolana yaklaşmak zorunda olduklarını anlayamıyor. İstanbul’a yaklaşan pilotlar, sık sık “short cut” (kestirme yol) istiyor. Yani “Önümde kimse yoksa dolandırmayın beni direkt ineyim” diyor ama trafik çok boş değilse bu çoğu zaman mümkün olmuyor.

EN AĞIR FATURA THY’YE

Uçuş süresindeki uzama, Türkiye hava sahasını yüzde 65 oranında kullanan ve İstanbul Havalimanı’nı üs olarak kullanan Türk Hava Yolları’nı etkiliyor. En kısa uçuşlarda bile 10-15 dakika geciken, bu nedenle daha çok yakıt tüketen, dolayısıyla tüm işletme maliyetleri katlanan THY sistemin en ağır mağduru durumunda. Zararın aşağı çekilmesi için çözüm bulmaya çalışan THY’nin, özellikle kalkışlarda sistemi kısmen esneterek, daha kısa bir rota çizilmesi için DHMİ ile temasta olduğu gelen duyumlar arasında.

"Yeni havalimanının en ağır faturası 'tasarrufa' giden THY'ye patladı" haberi, 20 Kasım 2019 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Yeni havalimanının en ağır faturası 'tasarrufa' giden THY'ye patladı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni havalimanının en ağır faturası 'tasarrufa' giden THY'ye patladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  2. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  3. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  4. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  5. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  6. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  7. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  8. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  9. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  10. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  11. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  12. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  13. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  14. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  15. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  16. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  17. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  18. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  19. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  20. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
Ekonomi Haberleri