Yeşillerin şansölye adayı "hata bende" dedi

Yeşillerin şansölye adayı "hata bende" dedi Almanya'da Hrıstiyan Demokrat Partiler iktidarı son buldu. Sosyal Demokrat Parti oy oranında rekor artış sağladı. Yeşiller Partisi oy oranı artışına rağmen istenileni başaramadı. Şansölye adayı "hata bende" dedi.

Hristiyan Demokrat Şansölye Angela Merkel'in görev süresini bitmesi ile siyaseti bırakmasından sonra düzenlenen genel sseçimlerde Sosyal Demokratlar seçimlerin kazanan partisi oldu.

Yıllar sonra Hristiyan Demokratların liderliği son bulmuş oldu. Yeşiller Partisi oy oranlarını önceki seçimlere göre ciddi bir artış sağlamasına rağmen istenileni başaramadı. Yeşiller Partisi'nin Şansölye adayı Annalena Baerbock, sorumluluğu üstlenerek seçim zamanı yaptığı hatalar olduğunu söyleyerek "hatanın kendisinde" olduğunu söyledi.

2017 seçimlerinde yüzde 20.5 alan Sosyal Demokratlar yüzde 25,7 ile birinci parti oldu. Hristiyan Birlik partileri'de oy oranını yüzde 32.9'dan yüzde 24.1'e düşürerek tarihinin en kötü sonucunu aldı.

İstenileni başaramayan Yeşiller Partisi, önceki seçimlere göre yüksek bir oy artışı sağlamasına rağmen sonuçlardan memnun değil. Parti önceki seçimlerde yüzde 8 oy almıştı ve bu seçimde oy oranını yüzde 14.8'e yükseltti. Daha yüksek oy oranı bekleyen Yeşiller Partisi'nin şansölye adayı Annalena Baerbock, seçim sonrası yaptığı açıklamada sorumluluğu üzerine alarak "hatanın kendisinde" olduğunu söyledi.

Hristiyan Demokratların koalisyon ortağı olan liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ise 2017'de gerçekleşen seçimde yüzde 10,7 oy oranı almıştı. FDP bu seçimlerde ise yüzde 11.5 oy oranına ulaştı.

En fazla oy kaybı Sol Parti'de

Göçmen karşıtı ve yabancı düşmanı söylemleriyle dikkat çeken sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 10,3'e gerileyerek üçüncülükten beşinci sıraya düştü. AfD, 2017'de ilk kez katıldığı Federal Meclis seçimlerinde yüzde 12,6'lık oy oranına ulaşmıştı.

26 Eylül seçimlerinde en fazla oy kaybına uğrayan parti ise Sol Parti oldu. Yüzde 4,9'luk oy oranıyla yüzde 5'lik barajın altına düşen Sol Parti, doğrudan üç milletvekilliği kazanabildiği için yine de meclise girebilecek.

Rekor milletvekili sayısı

Seçim sonuçları, Federal Meclis'teki güç dengelerini de önemli ölçüde değiştirdi. Geçici resmi sonuçlara göre SPD'nin sandalye sayısı 2017 seçimlerine göre 53 artarak 206'ya yükseldi. CDU/CSU 246 sandalyeden 196'ya düşerken Yeşiller 67 olan sandalye sayısını 118'e yükseltti. FDP 80 olan sandalye sayısını 92'ye yükseltti, Sol Parti 69 sandalyeden 39'a geriledi. AfD ise meclise 83 milletvekili ile girecek. Ülkenin kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaletinde Danimarkalı azınlığın partisi olan ve yüzde 5'lik barajdan muaf bulunan Schleswig Seçmenler Birliği ise mecliste bir milletvekili ile temsil edilecek.

Sosyal Demokratlar kimle koalisyon kuracak?

Seçimlerde lider parti olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti'nin Şansölye Adayı Olaf Scholz, seçim sonrası ilk açıklamasında  hükümet kurma yetkisinin kendisinde olduğunu söylemişti. Scholz ayrıca, seçim sonuçlarına göre Alman halkının "koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik'e (CDU) muhalefe gitmesini" söylediğini açıkladı.

Sosyal Demokrat Lider Scholz, koalisyon hükümetini Yeşiller Partisi ve liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ile kuracağını açıkladı. Scholz, "Seçmenler üç partiyi, Sosyal Demokratlari Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'yi (FDP) güçlendirdi, dolayısıyla yurttaşların verdiği net yetki budur, gelecek hükümeti bu üçü kurmalıdır" ifadelerini kullandı.

 

(DW NEWS TÜRKÇE)

 

"Yeşillerin şansölye adayı "hata bende" dedi" haberi, 27 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 27 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Yeşillerin şansölye adayı "hata bende" dedi haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeşillerin şansölye adayı "hata bende" dedi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  2. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  3. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  4. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  5. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  6. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  7. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  8. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  9. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  10. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  11. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  12. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  13. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  14. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  15. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  16. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  17. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  18. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  19. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  20. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
Dünya Haberleri