"Yılda 1,2 milyon insan içmemesine rağmen sigaradan ölüyor"
"Yılda 1,2 milyon insan içmemesine rağmen si... Prof. Ufuk Yılmaz, her yıl ortalama 8 milyon kişinin sigara sebebiyle hayatını kaybettiğini ifade etti.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Yılmaz, "Genel olarak, her yıl yaklaşık 8 milyondan fazla kişi hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası, direk olarak tütün ile ilişkili hastalıklar sonucunda olurken yaklaşık 1.2 milyon kişi sigara içmediği halde pasif tütün dumanına maruziyet nedeniyle ölmektedir" dedi. 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle konuşan Prof. Dr. Ufuk Yılmaz, dünyada her yıl 8 milyon kişinin hayatını kaybettiğini, bu ölümlerin 7 milyondan fazlasının tütün kaynaklı olduğunu söylerken, dünyada 1.3 milyar kişinin tütün ürünü kullandığını bu kişilerin yüzde 80’inin ise düşük ve orta gelir düzeyine sahip ülkelerde yaşadığına dikkat çekti. Prof. Dr. Yılmaz, “Her yıl 65 bin çocuk pasif tütün dumanı soludukları için hayatını kaybediyor. Bebeklerde de ani ölümler bu nedenle artmaktadır” dedi.
21.50 liranın altında sigara kalmadı
''Az içiyorum zarar görmem' diye bir durum yok"
Yılmaz, tütün ürünlerinin tüm şekillerinin zararlı olduğunu belirterek, emniyetli denebilecek bir az-çok seviyesinin de olmadığına vurgu yaptı. Prof. Dr. Yılmaz, “Genel olarak, her yıl yaklaşık 8 milyondan fazla kişi hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası, direkt olarak tütün ile ilişkili hastalıklar sonucunda olurken yaklaşık 1.2 milyon kişi sigara içmediği halde pasif tütün dumanına maruziyet nedeniyle ölmektedir. Çocukların hemen hemen yarısı kamusal alanlarda tütün dumanı ile kirlenmiş havayı solumaktadır. Her yıl 65 bin çocuk pasif tütün dumanı maruziyetine bağlı olabilecek hastalıklardan ölmektedir. Bebeklerde de ani ölümler bu nedenle artmaktadır” dedi.
Her 10 sigaradan 1’i kaçak
Kaçak tütün ve tütün ürünlerinin ticaretinin ciddi bir sağlık, ekonomi ve güvenlik sorunu olduğuna değinen Prof. Dr. Ufuk Yılmaz, dünyada tüketilen her 10 tütün ve tütün ürününden 1’inin kaçak olduğunu ifade ederek, “Yüksek vergi oranları, sigara ile mücadelede etkili bir yöntemdir ancak bu vergi oranlarının getirdiği vergiden kaçma ve kaçınma isteği kişileri kaçak ürünlere yönlendirir. Bu durum da tütünle mücadele tedbirlerini zayıflatma riski oluşturur” dedi. Prof. Dr. Yılmaz, ısıtılmış tütün ürünlerinin ya da elektronik sigaraların da nikotin içersin ya da içermesin sağlık yönünden içeriğindeki toksik, karsinojen, propilen, glikol, gliserol gibi maddeler sebebiyle uygun olmadığını, bağımlılık yapacağını, kalp ve akciğer hastalıkları için risk teşkil ettiğini de sözlerine ekledi.
""Yılda 1,2 milyon insan içmemesine rağmen sigaradan ölüyor"" haberi, 04 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 04 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan "Yılda 1,2 milyon insan içmemesine rağmen sigaradan ölüyor" haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. "Yılda 1,2 milyon insan içmemesine rağmen sigaradan ölüyor" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.