Yılmaz Manisa'daki toplantıda konuştu: "Fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele önceliğimiz"

Yılmaz Manisa'daki toplantıda konuştu:

Yılmaz Manisa'daki toplantıda konuştu: "Fiya... Cevdet Yılmaz, enflasyonun yılın başında artmasının ardından, ilerleyen aylarda kademeli olarak ve yıl ortasından sonra daha belirgin bir şekilde düşeceğini öngördüklerini ifade etti. Yılmaz, "Fiyat istikrarı, enflasyonla mücadele, vatandaşlarımızın ve bizim önceliğimizdir," şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Manisa'daki Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonu'nda iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, küresel ve Türkiye ekonomisindeki son olayları değerlendirerek makroekonomik ölçekteki gelişmeleri ele almıştır.

Yılmaz, dünya genelindeki zorlu dönemi vurgulayarak, küresel büyüme ve ticaretteki yavaşlamanın tarihsel normların altında olduğunu ifade etti. Aynı zamanda Türkiye'nin geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kuzey ve güneyde jeopolitik gerilimlerle mücadele ettiğini belirtti.

Türkiye'nin bu zorlu döneme rağmen ekonomik büyümeye devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, ülke ekonomisinin dünya ortalamalarının üzerinde büyüme gösterdiğini ve 2023'ün ilk üç çeyreğinde yüzde 4,7 oranında bir büyüme kaydedildiğini dile getirdi.

Yılmaz, son çeyrek verilerinin henüz yayımlanmadığını ancak bu dönemdeki büyüme oranının yüzde 3,7 olması halinde dahi Orta Vadeli Program'da belirlenen yüzde 4,4 hedefinin tutturulabileceğini ifade etti. Ayrıca, kişi başına düşen milli gelirin yaklaşık 13 bin dolar seviyesine çıkmasını beklediklerini belirtti.

ENFLASYON MESAJI VERDİ

Yılmaz, Türkiye'nin gerçek ekonomide başarılı bir performans sergilediğini vurgulayarak, resesyona düşmeden enflasyonla mücadelenin öncelikleri olduğunu belirtti. Senenin ilk ayında artan enflasyonun ilerleyen aylarda adım adım ve yılın ortalarından itibaren de daha belirgin bir şekilde düşmesini beklediklerini özellikle vurguladı.

Cevdet Yılmaz, ''Fiyat istikrarı, enflasyonla mücadele vatandaşımızın da önceliği bizim de önceliğimiz. Dolayısıyla son dönemdeki programlarımızı buna odaklamış durumdayız.'' dedi.

Para ve maliye politikasındaki yapısal reformlarla enflasyonu kararlı bir şekilde düşüreceklerini dile getiren Yılmaz, "Bunun da özünü şu oluşturuyor; iç tasarruf oranlarımızı arttırmak, tüketimi daha sağlıklı bir seviyede sürdürmek. Tasarruf ederek arttırdığımız kaynakları ise üretken alanlara sevk etmek. Sanayileşme gibi, yatırımlar gibi alanlara bu kaynakları kanalize etmek, büyüme stratejimizin özünü oluşturuyor. Enflasyonla mücadele ederken büyümeyi de sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Ama büyümenin kompozisyonunu değiştiriyoruz. Tüketim ağırlıklı bir büyüme değil, daha çok yatırım, ihracat, üretim ağırlıklı bir büyüme yapısı inşa ediyoruz." diye konuştu.

2024 YILININ TURİZM HEDEFİ

Yılmaz, cari dengeyle ilgili yapılan iyileştirme çalışmalarının olumlu sonuçlarını aldıklarını dile getirerek, 2024 yılında 60 milyon turist hedefinin gerçekleşeceğine olan inancını ifade etti ve şöyle devam etti:

"Sermaye hareketlerinde 2022'de 13,7 milyar dolar bir çıkış olmuşken ülkemizden, 2023 yılında nette 8,34 milyar dolar bir sermaye girişinin gerçekleştiğini görüyoruz. Dış ticaretimize, ihracatımıza baktığımızda, ihracatımızın çoğunu sizler, sanayicilerimiz gerçekleştiriyor. 256 milyar doları yakaladık geçen yıl. Dünyadaki talep koşulları olumsuz olduğu halde, birçok sıkıntılar yaşandığı halde, özellikle ihraç pazarımız olan Avrupa'da ciddi anlamda bir durgunluk olduğu halde ihracatçılarımız bunu başardılar. Sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı tebrik ediyoruz. Gerçekten çok güzel bir performans. Tarihi bir seviyeyi de yakalamış olduk böylece. Orta Vadeli Programımızın çok az altında kaldı ama bu şartlarda çok önemli bir başarı olduğunu ifade etmek isterim. Bunu inşallah daha yüksek seviyelere taşıyacağız."

Yılmaz, Aralık ayında gelen verilerle birlikte Türkiye'nin 2023 yılını tek haneli işsizlik oranıyla kapattığına dikkat çekerek, Merkez Bankası'nın rezervlerinin güçlendiğini ve bütçe disiplini konusunda kararlı bir şekilde devam ettiklerini ifade etti. Ayrıca, yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı desteklemeye devam ettiklerini vurgulayan Yılmaz, teknolojik içeriği yüksek ve cari açığı düşüren projelere önemli destekler verdiklerini belirtti. Bu projelerin sonuçlanmasıyla Türkiye'nin üst orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna yükseleceğini de aktardı.

"Yılmaz Manisa'daki toplantıda konuştu: "Fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele önceliğimiz"" haberi, 23 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 23 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Yılmaz Manisa'daki toplantıda konuştu: "Fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele önceliğimiz" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yılmaz Manisa'daki toplantıda konuştu: "Fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele önceliğimiz" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 30 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:38 Galatasaray, Süper Lig Şampiyonluğu İçin Real Madrid'in Golcüsü Joselu'yu Hedefliyor
  2. 17:31 İspanya'da Del Bosque RFEF Denetim Komisyonu Başkanı Olarak Atandı
  3. 17:26 Fenerbahçe'den İsmail Kartal ve Edin Dzeko İddialarına Net Yanıt: Kriz Yok!
  4. 17:23 Ömer Çelik'ten açıklama: Irak, PKK'yı terör örgütleri listesine almalı
  5. 17:23 Kudüs’te Türk Vatandaşı İsrail Polisi Tarafından Öldürüldü!
  6. 17:16 Lisede Elektronik Sigara Tartışması: Öğrenci Müdür Yardımcısını Bıçakladı
  7. 17:09 Sınır Ötesi Operasyon: Türkiye, PKK Terörüne Karşı Kararlılığını Sürdürüyor
  8. 17:06 AB Komisyonu, Meta'nın AB Dijital Hizmetler Yasası İhlali İddiasıyla Soruşturma Başlattı
  9. 17:02 Trump "sus payı" davasında 10 bin dolarlık ihlal cezasına çarptırıldı
  10. 17:00 Yunanistan artık Türk ziyaretçilere 10 ada için sınırda vize verecek: İşte o adalar
  11. 17:00 Merkez Bankası Başkanı Karahan enflasyon mesajı verdi
  12. 16:57 Bakan Bayraktar açıkladı: “2024’de madenciliğe 106 milyar kamu yatırımı yapılması hedefleniyor”
  13. 16:57 UNRWA Genel Komiseri: Gazze'deki İnsani Yardım İlerliyor Ancak Yetersiz
  14. 16:55 Ünlü bir bankanın Türkiye'deki yatırımcılarına dolar tavsiyesi verdiği belirtiliyor
  15. 16:55 AB, havayolu şirketlerine 'yeşil iddia' uyarısında bulundu
  16. 16:54 Galatasaray'da Barış Alper Yılmaz piyangosu gündemde: Dünya devileri sıraya girdi!
  17. 16:52 Arda Güler: Gol Sevincim Tevekküle Dayanıyor
  18. 16:51 Covid-19 DNA'sını Keşfeden Bilim İnsanı laboratuvarına alınmadığını açıkladı
  19. 16:50 Askere Gitmemek İçin 40 Takla! Estetik, O, Bu, Şu Derken! Gelinlik Giydi!
  20. 16:49 Mersin Büyükşehir Belediyesi açıkladı: Halk Kart’ın Nisan ayı tutarlarını hesaplara yatırdı
Ekonomi Haberleri