Yöneylem Araştırma son anketini açıkladı: İmamoğlu’ndan Erdoğan’a büyük fark

Yöneylem Araştırma son anketini açıkladı: İmamoğlu’ndan Erdoğan’a büyük fark

Yöneylem Araştırma son anketini açıkladı: İm... Yöneylem Araştırma’nın Türkiye Siyaset Paneli Aralık 2021 araştırma sonuçları yayımlandı.

Yapılan araştırmaya göre, Parlamenter sisteme dönülmesini isteyenlerin oranı yüzde 62, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile devam etmek isteyenlerin oranı yüzde 30,5 olarak ölçüldü.

Erken seçim isteyenlerin oranı ise yüzde 55, erken seçimi gereksiz bulanların oranı yüzde 41 oldu.

Öte yandan olası bir cumhurbaşkanlığı seçimi 2 turunda, Ekrem İmamoğlu, Erdoğan'a 17 puan üstünlük sağlamaktadır.

MİLLET İTTİFAKI ÖNDE 

Aralık ayı itibariyle Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın 6 puan önünde ölçülmektedir. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Millet İttifakı yüzde 40,8, Cumhur İttifakı yüzde 34,8 seviyesinde ölçülmektedir. 

EKREM İMAMOĞLU'NDAN ERDOĞAN'A BÜYÜK FARK 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Cumhur İttifakı’nın Recep Tayyip Erdoğan’ı, HDP’nin Selahattin Demirtaş’ı, Millet İttifakı’nın ise Ekrem İmamoğlu’nu aday göstermesi durumunda, seçmenlerin yüzde 37’si Erdoğan’ı, yüzde 41’i İmamoğlu’nu, yüzde 10’u Demirtaş’ı destekleyeceğini ifade etmektedir. Kararsızım diyenler yüzde 1,6; oy kullanmam diyenler yüzde 8,6 seviyesindedir.

İkinci turda muhalefet adayına, Erdoğan karşısında oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 49, Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 35 olarak ölçülmüştür.

Olası bir cumhurbaşkanlığı seçimi 2 turunda Ekrem İmamoğlu, Erdoğan’a 17 puan üstünlük sağlamaktadır.

"ERDOĞAN KÖTÜ YÖNETİYOR"

“Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?” sorusu sorulduğunda seçmenlerin yüzde 61,9’u muhalefetin Erdoğan karşısında seçimi kazanacağını düşündüğünü ifade etmektedir. Seçimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 38,1’dir.

Seçmenlerin yüzde 61’i “Türkiye kötü yönetiliyor”, yüzde 25’i “iyi yönetiliyor” demektedir. Kötü yönetim Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilendirilmektedir.

"ERDOĞAN ARTIK MİADINI DOLDURDU"

Verilen yanıtlar incelendiğinde Erdoğan'a en yaygın oy vermeme nedeninin “kötü yönetim” olduğu görülmektedir.

“Erdoğan’a asla oy vermem” diyenlerin çoğunluğu ülkenin iyi yönetilmediği eleştirisini dile getirerek tutumlarını gerekçelendiriyorlar. Bu görüşte olanların bir kısmı 20 yıllık yönetimden rahatsızlığını dile getirirken, daha geniş bir kısım özellikle son üç yıldaki yönetim biçiminin altını çizmektedir.

“Erdoğan’a asla oy vermem” diyen ikinci en geniş seçmen kümesi, ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı nedeniyle Erdoğan’ı cezalandırma tutumu sergileyenlerden oluşmaktadır. 

“Erdoğan’a asla oy vermem” diyen üçüncü seçmen grubunun temel motivasyonu demokrasi, insan hakları, hukuk devletinin işleyişi, adaletsizlik gibi alanlardaki uygulamalara yönelik tepki olarak özetlenebilir.

Öte yandan anti-demokratik yönetimden şikayet etmekle birlikte özel olarak Erdoğan’ın yönetim tarzından rahatsız olan, “tek adam yönetimi” ve başkanlık sistemine eleştirel yaklaşan bir seçmen kümesi de söz konusudur.

Son olarak, özellikle geçmişte Erdoğan’a ve AKP'ye oy vermiş ama bugün asla oy vermem diyen bir seçmen kümesi “Erdoğan’ın artık miadını doldurduğunu” ifade etmektedir.

“Dört dönem oy verdim, artık vermem” ya da “bu kadar yeter artık yeni birisi gelsin” ifadeleriyle özetlenebilecek bu seçmen kümesinin destekleyebileceği yeni bir isim olmaması durumunda eski oy davranışını devam ettirmesi söz konusu olabilir.

ASGARİ ÜCRET

Vatandaşlara “asgari ücrete yapılan zam ve son dönemdeki ekonomik düzenlemelerin iktidarın oy oranında bir artışa yol açtığını ya da açacağını düşünüyor musunuz?” şeklinde bir soru sorulmuştur.

Buna göre seçmenlerin yüzde 68’i iktidarın oy oranında anlamlı bir artış olacağını düşünmediğini ifade ederken, yüzde 25’lik bir kesim iktidarın oy oranını arttıracağını öne sürmüştür.

SEÇMEN YENİ YILDAN UMUTSUZ

Seçmenlerin yüzde 74’ü Türkiye’nin geçen yıla göre daha kötü bir durumda olduğunu düşünüyor. Seçmenlerin yüzde 58’i Türkiye’nin önümüzdeki yıl içinde daha da kötüye gideceğini düşünüyor. Gelecek yılın daha iyi olacağını düşünenlerin oranı yüzde 21

Seçmenlerin yüzde 51,2’si geçtiğimiz ay ödeyemediği bir faturası ya da karşılayamadığı bir zorunlu ihtiyacı olduğunu dile getirmektedir.

Her 100 seçmenden 60’ı kendisinin ve ailesinin gelir durumunun geçen yıla göre daha kötü olduğunu ifade ediyor. Kendisinin ve ailesinin gelir durumunun geçen yıla göre daha iyi olduğunu söyleyenlerin oranı sadece yüzde

Seçmenlerin yüzde 49,5’i gelecek yılın kendileri için bu yıldan daha da kötü olacağını düşünmektedir.

İMAMOĞLU'NU YIPRATMA HAMLESİ

İBB teftişiyle ilgili olarak, seçmenlerin yüzde 33’ü İçişleri Bakanlığı’nın görevini yerine getirdiğini düşündüğünü ifade etmiştir. Buna karşılık iktidarın esas amacının İBB yönetimini yeniden ele geçirmek olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 34,5; bunun Ekrem İmamoğlu’nu yıpratmaya yönelik bir hamle olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 28,2 oldu.

"Yöneylem Araştırma son anketini açıkladı: İmamoğlu’ndan Erdoğan’a büyük fark" haberi, 13 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 13 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yöneylem Araştırma son anketini açıkladı: İmamoğlu’ndan Erdoğan’a büyük fark haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yöneylem Araştırma son anketini açıkladı: İmamoğlu’ndan Erdoğan’a büyük fark 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:31 Balıkesir'de Mahzen-31 Operasyonuyla 8 Şüpheli Yakalandı!
  2. 13:20 İsrail Ordusunun Batı Şeria'ya Baskını
  3. 13:16 Balıkesir'in Büyüleyici Köyleri: Doğanın ve Tarihin İç İçe Geçtiği Bir Tatil Deneyimi
  4. 13:13 Savaşın Masum Kurbanı: Gazze'de Bir Anne, Bir Bebek ve Yürek Burkan Dram
  5. 13:10 Netflix Türkiye'nin kararı şaşırttı: Ferzan Özpetek'in filmi neden yayınlanmadı?
  6. 13:09 Elektrikli Araçlar: Sektördeki Yükseliş ve Rekabetin Getirdiği Heyecan
  7. 13:08 Tasarruf çabaları boşa mı gidiyor? Kamuda kiralık araçlara ödenen rakamlar dudak uçuklattı
  8. 13:06 Doğal Şifa Deposu: Sarımsak ve Limon Kürüyle Sağlıklı Yaşam!
  9. 13:03 Türkiye ve Irak Arasında İmzalanan 26 Anlaşma: Bağdat Ziyaretinin Önemli Sonuçları
  10. 13:00 ABD'de Ölü Bulunan Yağmur Taktaş, Son Yolculuğuna Uğurlandı
  11. 12:57 Tahinin Sağlıkta Yeni Kahramanı: Canan Karatay'ın Önerisiyle Keşfedilen Mucizevi Faydaları!
  12. 12:54 Sosyal Medyada Altın ve Parayla Dolu Oda Görüntüleri: "Oturduğum Yerde Haftalık Kazancım"
  13. 12:53 Bu Nadir Ürünün Fiyatı Rekor Kırdı: Tazesi 1500 Lira, Kurutulmuşu 10 Bin Liraya Satılıyor!
  14. 12:52 Evde Sirke Kullanarak Pirinci Karıncalardan Temizlemenin Kolay Yolu!
  15. 12:48 Bulaşık Makinenizin Ferah Kokması İçin Pratik Çözüm
  16. 12:42 Inter Milano Derbisinde Milan'ı Mağlup Ederek Serie A Şampiyonluğunu İlan Etti
  17. 12:41 Beklenen açıklama geldi! Restoran boykotuna ve fahiş fiyatlara ceza yolda mı?
  18. 12:40 Euro 2024'te Türk hakemler görev başında: İşte kadroda yer alan o isimler!
  19. 12:35 Borcunu Ödemeyen Şahıs Mezarı Başında Provokatif Eylemde Bulundu
  20. 12:34 Altın Sahipleri Dikkat! Uzmanlardan Korkutan Uyarı: O Seviyeye Hazır Olun!
Gündem Haberleri