YSK’nın İstanbul kararı dünya basınından ilk tepkiler

YSK’nın İstanbul kararı dünya basınından ilk tepkiler

YSK’nın İstanbul kararı dünya basınından ilk... Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerinin yenilenmesine ilişkin kararı dünya basınında da yer buldu. Financial Times haberinde uluslararası yatırımcıların ülkede hukukun üstünlüğüne karşı endişelendiklerini...

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerinin yenilenmesine ilişkin kararı dünya basınında da yer buldu. Financial Times haberinde uluslararası yatırımcıların ülkede hukukun üstünlüğüne karşı endişelendiklerini söylerken, Wall Street Journal muhalefetin AKP kontrolü devam ettirmek istiyor açıklamalarına yer verdi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul’da CHP’nin kazandığı seçimleri iptal etmesinin ardından uluslararası finans dünyasının takip ettiği iki önemli yayın olan Financial Times ve The Wall Street Journal da gelişmelere yer verdi.

Financial Times:

İstanbul seçimleri yeniden yapılacak. Türkiye’deki seçim kurulunun İstanbul seçimlerinin yeniden yapılmasına karar vermesi ülke siyasetini karıştırdı. Kararın ardından Türk Lirası dolar karşısında yüzde 3 değer kaybetti. Karar, 850 milyar dolarlık bir ekonomi olan Türkiye’deki hukukun üstünlüğü hakkında yabancı yatırımcıları endişelendirdi.

The Wall Street Journal:

Türkiye muhalefet tarafından kazanılan İstanbul seçimlerini iptal etti. AKP seçimlere hile karıştırıldığını söylerken muhalefet AKP’nin kontrolü sağlamaya devam etmek istediğini söylüyor.

NYT: Toplumsal huzursuzluk ve yeni bir ekonomik kriz ihtimali oluşturuyor

New York Times, seçimlerle ilgili haberi ’Muhalefet için aksaklık; Türkiye İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı için yeni seçim kararı aldı’’ başlığıyla verdi. NYT’nin İstanbul büro şefi Carlotta Gall, kararın ‘’toplumsal huzursuzluk’’ ve ‘’yeni bir ekonomik kriz’’ ihtimali oluşturduğunu yazdı.

“AKP için bu çok riskli bir strateji”

BBC’nin Türkiye muhabiri Mark Lowen, Twitter üzerinden ‘’Belki de kaçınılmaz olan oldu Türkiye’nin seçim kurulu AKP’nin İstanbul için itirazını kabul etti (…) Erdoğan memleketinin elden gitmesine izin vermeyecekti’’ yorumunda bulundu. Lowen sözlerine, ‘’AKP için bu çok riskli bir strateji. Ekrem İmamoğlu çok popüler, CHP’nin ötesine ulaşabiliyor ve son bir aydır bir belediye başkanı gibi göründü ve davrandı. AKP’nin kendisi de bölündü – bazıları gerçekten kazandıklarına inanıyor, diğerleri ise kaybettiklerini biliyor ve bu partiyi bölebilir’’ diye devam etti.

Lowen, daha sonra şu paylaşımlarda bulundu:

‘’Erdoğan’a ölümüne sadık olanlar bunu bir yanlışı düzeltme fırsatı olarak görecek. Ama muhalefet ve bazı eski AKP destekçileri bunu çoğu hükümet yanlısı olan bir seçim kurulu tarafından alınmış siyasi gerekçeli bir hamle olarak görecek.’’

‘’Bazıları demokrasinin üç ana bileşeni olduğunu söyleyebilir: ifade özgürlüğü, yargının bağımsızlığı ve güvenilir seçimler. Türkiye ilk ikisini kaybetti – bazıları bu akşam üçüncüsünü de kaybettiğini düşünecektir.’’

“Türkiye, yeni bir siyasi krize hazırlanıyor”

The Economist dergisinin İstanbul muhabiri Piotr Zelawski de Twitter hesabından yaptığı yorumda, “Türkiye, yeni bir siyasi krize hazırlanıyor” ifadesini kullandı.

“AKP, İmamoğlu’nun ulusal bir siyasi fenomen olarak rolünü daha da sağlamlaştırdı”

Independent’tan Borzou Daraghi de seçimlerin iptaliyle ilgili derleme haberinde Erdoğan’ın partisinin İstanbul seçimlerini 25 yıldır ilk defa kaybettiğini hatırlattı ve şehrin ekonomik önemine dikkat çekti. Tecrübeli muhabir, tekrar seçim kararının parti için ‘’riskli’’ olabileceğini yazdı; ‘’Seçimlerde AKP İstanbul’u tekrar kazanabilir veya daha büyük bir fark ile kaybedebilir’’. AKP’nin seçim kaybını yönetme şeklinin kendilerini ‘’ehemmiyetsiz ve güce aç’’ gösterdiğini belirten Daraghi, ‘bu dururumun ’İmamoğlu’nun ulusal bir siyasi fenomen olarak rolünü daha da sağlamlaştırdığı’’ yorumunda bulundu.

Reuters kararın ardından Dolar/TL’nin yükselmesine dikkat çekerken; İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian da seçim tekrarı kararının muhalefete ‘’dev bir darbe vurduğunu’’ yazdı. Hem Reuters haber ajansı hem de Guardian CHP’nin ‘’Seçimin tekrar kararının düpedüz diktatörlük olduğu’’ yorumuna haberde yer verdi.

"YSK’nın İstanbul kararı dünya basınından ilk tepkiler" haberi, 06 Mayıs 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan YSK’nın İstanbul kararı dünya basınından ilk tepkiler haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. YSK’nın İstanbul kararı dünya basınından ilk tepkiler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 14:52 Fenerbahçe, Beşiktaş derbisi için hazırlıklara devam ediyor
    2. 14:49 Ekrem İmamoğlu: "Kanal İstanbul projesi ihanettir"
    3. 14:47 Unlubitlerin Yaydığı Virüs, Batı Afrika'daki Kakao Üretimini Tehdit Ediyor
    4. 14:45 Arizona Mahkemesi, 2020 Seçimine Müdahale Davası: Giuliani ve Meadows Dahil 18 Kişiye Dava Açıldı
    5. 14:38 Galatasaray'ın Transfer Hareketi: Davy Klaassen İle Anlaşma Sağlandı!
    6. 14:34 Ankara'yı Yarın Yağmur ve Rüzgar Kasıp Kavuracak! Şiddetli Fırtınaya Karşı Hazırlıklı Olun!
    7. 14:33 Küresel Isınma Avrupa'da Sivrisinek Kaynaklı Hastalıkları Artırıyor: Uzmanlar Uyarıyor
    8. 14:29 Çocukluk İstismarı ve Beyin: Yapay Zeka İncelemesi, Travmanın Genç Beyinleri Nasıl Etkiliyor?
    9. 14:25 Orta Akdeniz'de Düzensiz Göç: 23 Nisan Kazasıyla Ölü Sayısı 510'a Yükseldi
    10. 14:22 ABD'nin Asya'daki Stratejik Hareketi: USS George Washington Japonya'ya Yola Çıktı
    11. 14:18 Mangalın Vazgeçilmezi: Enfes Mangal Sosu Tarifi!
    12. 14:16 TC Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
    13. 14:11 Süper Lig'de Heyecan Dorukta: 34. Hafta Mücadeleleri Başlıyor!
    14. 14:08 ABD Stokları Düşerken Brent Petrol Fiyatları Yükselişte
    15. 13:58 TFF, Euro 2024'ü takip etmek isteyen vatandaşlara Schengen uyarısında bulundu
    16. 13:53 İzmir'de Çöl Tozu Bulutu: Görüş Mesafesi Azalırken Hava Kalitesi Değişiyor
    17. 13:53 Getir, o ülkede faaliyetlerini durdurma kararı aldı!
    18. 13:52 BAE Başbakanı, Dubai'deki Şiddetli Yağışlar İçin 545 Milyon Dolarlık Yardım Onayladı
    19. 13:48 O Banka 15.000 TL'lik nakit emekli promosyonunu resmen açıkladı!
    20. 13:46 Emeklilerin Alım Gücü Azalıyor: TÜED'den Çağrı
    Haberleri