Yüce Roma İmparatorları'nın suikaste uğramasının tuhaf nedeni!

Yüce Roma İmparatorları'nın suikaste uğramasının tuhaf nedeni!

Yüce Roma İmparatorları'nın suikaste uğramas... Antik Roma, imparator olmak için çok tehlikeli bir mekandı. Roma’nın beşyüz yılı aşkın hâkimiyeti süresince, 82 imparatorun yaklaşık olarak yüzde yirmisi saltanatları esnasında suikasta uğradı. Peki, çöküşlerine sebep olan neydi?

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, suçlu yağmur!

Yerel çiftçiler tarafından dikilen ekinleri sulamak için yağmura bel bağlayan Roma ordusundaki birlikler, yağış miktarı az olduğunda aç kalabiliyordu. Kanada, Ontario’daki Brock Üniversitesi’nden iktisat alanında öğretim üyesi ve araştırma başyazarı Cornelius Christian’ın belirttiğine göre “hal böyle olunca askerler olası bir isyanın eşiğine geliyordu”.

“Ve bu isyan, sırasıyla, imparatora verilen desteğin kaybolmasına yol açıyor ve onu suikasta daha açık hale getiriyordu.”

Kendisini iktisat tarihçisi olarak tanımlayan Christian, bu keşfi Science dergisindeki 2011 tarihli bir çalışmada yer alan antik iklime ilişkin verilerden yola çıkarak yapmış. Bu çalışmada, araştırmacılar Fransa ve Almanya’dan binlerce fosilleşmiş ağaç halkasını analiz etmiş ve bu bölgelerde geçtiğimiz 2.500 yıl boyunca her ilkbaharda ne kadar yağmur yağdığını hesaplamıştı. Söz konusu bölgeler bir zamanlar, birliklerin konumlandığı Roma sınırlarını da içerisine alıyordu.

Christian daha sonra, verileri antik Roma’daki askeri isyanlara ve imparator suikastlarına uyarladı. Belirttiğine göre, “Sonrası, yalnızca bu farklı bilgi parçalarını bir araya getirme meselesiydi”. Sayıları bir formülde topladı ve “düşük yağış miktarı suikast ihtimalinin artması anlamına geliyor, zira az yağış az yemek demek” sonucuna vardı.

Yağmur yağsın

Örnek olarak İmparator Vitellius’u alalım. MS 69 yılında suikasta uğramıştı, o yıl birliklerin konumlandığı Roma sınırı çok az yağış almıştı. Christian, “Vitellius birlikleri tarafından kabul gören bir imparatordu” diyor. “Ne yazık ki, yağış o sene az oldu ve imparator afalladı. Birlikleri ayaklandı ve nihayetinde Roma’da suikasta uğradı.”

Ancak, çoğu zaman olduğu gibi, suikasta yol açabilecek başka etmenler de vardı. Örneğin, İmparator Commodus’un gladyöterlerin Kolezyum’da kendisine karşı kasten kaybetmelerini sağlamak gibi yasalara aykırı davranışlarda bulunması birlikleri bıktırmış, sonuç olarak imparator MS 192’de suikasta kurban gitmişti.

Christian, Commodus’un suikastına yol açan kuraklık değildi, “ancak, imparatorların suikasta uğramasından önce genellikle bir kuraklık yaşanmıştır. Tüm bu olanların tek açıklaması yağmurdur demiyoruz elbette. Yağmur, bunun olmasına sebep olabilecek birçok olası değişkenden yalnızca biri” diyor.

Yale Üniversitesi’nden, yeni araştırmaya dahil olmayan, Klasik Çalışmalar ve Tarih Profesörü Joseph Manning, bu çalışmanın iklimin antik toplumları nasıl etkilediğini inceleyen yeni yeni gelişen bir alanın parçası olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz sonbaharda, Manning ve meslektaşları Nature dergisinde volkanik etkinliğin Mısır’daki Ptolemaios Hanedanlığı’nı çöküşe mahkûm eden kuraklığa nasıl yol açtığına ilişkin bir çalışma yayımlamıştı.

Bu yeni araştırma yağış-suikast teorisine sağlam bir temel sağlıyor olsa da Manning, araştırmacıların bu fikri desteklemek için daha çok yol katetmeleri gerektiğini söylüyor. Manning’e göre yeni başlayanlar için, istatistik kullanarak iki şey arasında bir bağıntı bulmak görece daha basit. “İşin istatistiksel boyutunu iyi yapıyorlar, fakat doğru mekanizmayı yakaladığınızı nereden bileceksiniz?”

“Diğer bir deyişle, bağıntı nedenselliğe denk değil” diyen Manning, giriş niteliğindeki bu araştırmanın işaret ettikleri göz önünde bulundurulduğunda, iklime ilişkin verilerin suikast tarihleriyle uyuşup uyuşmadığını belirlemek için bu teorinin uğruna zaman ve çaba harcamaya değer olduğunu belirtiyor.

Brown Üniversitesi’nden, araştırmaya dâhil olmayan, Tarih Doçenti Jonathan Conant, teorinin “akla yatkın” olduğunu söyleyerek, “yağmur olayda rol oynamış olsa da başka etkenler de vardı” diyor. Örneğin, Roma’daki suikastların çoğunluğu MS üçüncü yüzyılda olmuştu. Conant’ın belirttiğine göre bu dönemde, Roma İmparatorluğu’nda büyük bir enflasyon yaşanmış, hastalıklar ve dış savaşlar patlak vermiş ve bunların hepsi imparatorun istikrarında ciddi kayba sebep olmuştu.

Conant, “Benim için, yağış-suikast teorisi, Roma İmparatorluğu’nun siyasi tarihine dair anlayışımıza bir karmaşıklık ve nüans katı daha ekliyor” diyor.

"Yüce Roma İmparatorları'nın suikaste uğramasının tuhaf nedeni!" haberi, 10 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 10 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Yüce Roma İmparatorları'nın suikaste uğramasının tuhaf nedeni! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yüce Roma İmparatorları'nın suikaste uğramasının tuhaf nedeni! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  2. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  3. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  4. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  5. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  6. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  7. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  8. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  9. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  10. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  11. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  12. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  13. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  14. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  15. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  16. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  17. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  18. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  19. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  20. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
Kültür Sanat Haberleri