Zebra midyeler, Çıldır Gölü’nü tehdit ediyor

Zebra midyeler, Çıldır Gölü’nü tehdit ediyor

Zebra midyeler, Çıldır Gölü’nü tehdit ediyor İstilacı tür olarak bilenen zebra midyeler, Çıldır Gölü'nde de ortaya çıktı. Nereden ve nasıl geldiği bilinmiyor; buldukları her şeyi yiyip, tüketiyorlar.

İstilacı tür olarak bilenen zebra midyeler, Çıldır Gölü'nde de ortaya çıktı. Nereden ve nasıl geldiği bilinmiyor; buldukları her şeyi yiyip, tüketiyorlar.

Van Gölü Havzası'ndaki Sarımehmet Baraj'ında 2 yıldır görülen ve istilacı tür olarak bilenen zebra midyeler, Çıldır Gölü'nde de ortaya çıktı. Gölde balıkçılık yapan Atanur Dursun, "Zebra midyeler hem bunları hem de balıkları yiyor. Bir midyenin veya ölü balığın içinde yüzlerce zebra midye çıkıyor. Benim gibi birçok kişi geçimini balıkçılık yaparak sağlıyor. Ama zebra midyeler sayesinde balık sayısında gözle görülür bir düşüş var" dedi.

Nereden ve nasıl geldiği bilinmiyor; buldukları her şeyi yiyip, tüketiyorlar

DHA'dan Suat İncedere'nin haberine göre; Kışın yüzeyi tamamen buzla kaplanan ve üzerinde festivaller düzenlenen, yazın da doğal güzelliğiyle kendisine hayran bırakan, denizden 1959 metre yükseklikteki Kars ile Ardahan illeri arasındaki Çıldır Gölü, zebra midyelerin tehdidi altında. Doğruyol köyünde oturan, geçimini gölde balıkçılık yaparak sağlayan Atanur Dursun, Çıldır Gölü'nde su seviyesinin yaklaşık 12 metre çekildiğini söyledi. Atanur Dursun, "Nereden ve nasıl geldiği bilinmeyen zebra midyeler, buldukları her şeyi yiyip, tüketiyorlar. Çıldır Gölü'nün kendisine ait tatlı su midyesi var. Bu midyelerin içini bile yemiş kurutmuşlar. Bir midyenin üstünde binlercesi var. Çıldır Gölü'nün kıyısındaki köylerde yüzlerce kişi geçimini balıkçılık yaparak sağlıyor. Ama geçmiş sezonlara göre balık miktarında bayağı bir düşüş var. Daha önce yosun yiyen bir tür olduğunu bildiğimiz böcekler, ağlara takılan balıkları yemiş. Daha önce hiç böyle bir şeyle karşılaşmamıştık. Yetkililer biran evvel buna bir çözüm yolu bulmalı" diye konuştu.

Zebra midyelerin üreme potansiyelinin çok yüksek

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, zebra midyenin diğer akarsulara taşınmasına ve Van Gölü'ndeki inci kefallerinin üreme habitatlarını tamamen yok olmasına dikkat çekti. Zebra midyelerin üreme potansiyelinin çok yüksek olduğunu, sadece Amerika'da yıllık 5 milyar dolardan fazla ekonomik zarara yol açtığını belirten Akkuş, "Bir zebra midye, hayatı boyunca bir milyon tane yumurta bırakıyor ve bu yumurtalar planktonlar gibi 1 aya yakın su içerisinde yüzme kabiliyetine sahip oluyor. Akıntılarla beraber çok hızlı bir şekilde yayılıyor" dedi.

Çıldır Gölü'ndeki zebra midyelerin, başta sarı balık olmak üzere diğer balıkların üreme habitatlarını tamamen işgal edebileceğini kaydeden Akkuş, şunları söyledi:

"İstilacı ve yağmacı olan zebra midyenin taşınması çok kolay. Zebra midyeler su dışında nemli ortamda günlerce hayatta kalabiliyor. Zebra midyeler, akarsularda, kumların, taşların üzerinde büyük koloniler oluşturuyor. Ortamdaki planktonları süzüyor. Bir zebra midye, günde bir litre suyu süzme kapasitesine sahip. Göldeki besin kaynağının en alt tabakasına yeni bir canlı daha eklendi. Son 2 yıldır Çıldır Gölü'nde görülmeye başlayan zebra midye, Keban ve Atatürk Barajı'nda olduğu biliniyor. Keban Barajı'nda yetiştirilen yavru sazanlar Çıldır Gölü ve barajlara atılıyor. Oradan alıp getirdiğimiz balıklarla beraber o midyeler çok rahat taşınabileceğinin üzerinde duruluyor."

"Zebra midyeler, Çıldır Gölü’nü tehdit ediyor" haberi, 26 Kasım 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Zebra midyeler, Çıldır Gölü’nü tehdit ediyor haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Zebra midyeler, Çıldır Gölü’nü tehdit ediyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:43 Nisan Ayında Emtia Piyasalarında Dalgalanmalar: Jeopolitik Riskler ve Arz Endişeleri Etkili Oldu
  2. 19:42 Berlin’de kimya fabrikasında yangın çıktı: Yetkililer zehirli gaz uyarısı yaptı
  3. 19:39 ABD ve Suudi Arabistan Arasındaki Normalleşme Anlaşması
  4. 19:37 Nisan Enflasyon Verileri: İş Yerlerinde Tavan Zam Oranı %59.64'e Yükseldi!
  5. 19:33 Kolombiya, İsrail ile diplomatik bağını kestiğini açıkladı!: İşte detaylar
  6. 19:32 Seçil Erzan davasında önemli gelişme yaşandı! Hapis cezası artırıldı!
  7. 19:32 Adana'da Çökertilen Uluslararası Organ Ticareti Şebekesi: Sahte Pasaportlarla Nakil Operasyonu
  8. 19:28 Sıfır araçların fiyatları üzerindeki artışlar kontrol altına alınacak!
  9. 19:28 Trinidad ve Tobago Filistin'i Resmen Tanıdı: Uluslararası Destek Artıyor
  10. 19:27 Son dakika!: Beşiktaş'a yıldız geliyor!
  11. 19:24 Fenerbahçe'de Orta Sahada Değişiklik: İsmail Kartal, Krunic'e Şans Veriyor!
  12. 19:21 Nisan Ayında Türkiye'nin Dış Ticaret Açığı Yüzde 13,3 Arttı
  13. 19:18 Fenerbahçe, Levent Mercan Transferinde İmzayı Attı
  14. 19:16 Erdoğan: "Enflasyonu düşürmeye yönelik, emin adımlar atıyoruz"
  15. 19:12 Ruanda'da Şiddetli Yağışlar Felakete Yol Açtı: 49 Kişi Hayatını Kaybetti
  16. 19:10 Toyota Corolla Cross Hibrit'te önemli fiyat düşüşü: Faiz oranları yarı yarıya az
  17. 19:07 Borsa günü rekorlar ile tamamlamış oldu
  18. 19:07 Seyircileri Büyüleyecek Yeni Filmler: Amy Winehouse'un Hikayesi ve Yerli Yapımlar Vizyonda!
  19. 19:02 ABD'den Rusya'nın Ukrayna'da Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma zehirli gaz kullandığı iddiası!
  20. 19:02 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonla Mücadelede Değişim Zamanı Geldi
Yaşam Haberleri