Zehirli balon balığı Türkiye’de giderek yayılmaya başladı!
Zehirli balon balığı Türkiye’de giderek yayı... Türkiye’de 2000’lerin başlangıcında Akdeniz’de görülmeye başladı! Bu zehirli balon balığı, giderek çoğalıyor! Prof. Dr. Ali Serhan Tarkan tarafından yapılan açıklamada; Çanakkale Boğazı’na kadar dayanan balon balığının, balıkçılık sektörünü 1.2 milyar lira zarara uğrattığına..
Türkiye'de ilk kez 2000'li yılların başında Akdeniz'de görülen zehirli çapa yavaş yavaş yayılıyor. Çanakkale Boğazı'na yayılan zehirli sarmaşıkların balıkçılık sektörüne verdiği zarar 1,2 milyar doları buldu.
Haber Global'den Mert İnan'a göre, küresel iklim değişikliğinin neden olduğu sıcaklık artışı, denizlerdeki zararlı türlerin yayılmasını da hızlandırıyor. Ocak ayının ilk yarısını geride bırakırken uzmanlar, Antalya açıklarında deniz suyu sıcaklığının 20, 21 derece olarak ölçülmesinden endişe ederken, zehirli çapanın da Türkiye denizlerinde korku yaratan istilacı türler listesinin başında yer aldığını belirtiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı zararlı balık türlerinin avlanmasını desteklemektedir. Balık kuyruğu getiren balıkçılara getirilen parça başına ücret ödense de alınan önlemlere rağmen balık sayısı artmaya devam ediyor.
24 YILDIR MARKAMIZDADIR!
Profesör, Su Ürünleri Teknolojisi ve Yönetimi Bölümü, Su Ürünleri Bilimleri Fakültesi, Su Ürünleri Teknolojisi Bölümü, İstanbul Üniversitesi. Dr. Firdes Saadet Karakulak, pisi balığının 2000'li yılların başından itibaren Akdeniz ve Ege sularında görüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: "Bu istilacı tür, balıkçılık sektörünü olumsuz etkiliyor. Birçok balıkçı, av sezonunda pisi balığı hedef tür olarak görmeyi tercih ediyor. "Ayrıca balon bağlarına, halatlara ve ağlara da zarar veriyor" dedi.
TA ÇANAKKALE BOĞAZINA KUYRUK!
Prof. Prof. Dr. Karakulak, şöyle konuştu: "Bu balık kesinlikle yenilebilir değil. Balık zehirli olduğu için öldürücü. 2008 yılında Marmara Denizi'nde bir balık bulduk ama Marmara'nın bozulan ekosisteminde popülasyon yoktu. , iklim. değişim. bedelini ödüyor." Doğu Akdeniz en tehlikeli bölgelerin başında geliyor. Doğu Akdeniz sularının sıcaklık değerleri son yıllarda 2-4 derece arttı. Bu üreme balığın yayılmasının sebebidir. Kızıldeniz'de yaşayan balıklar artık Ege'de bile yaşıyor" dedi.
BİRÇOK ÖRNEK!
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Temel Bilimler Bölümü, Doç. Dr. Dr. Ali Serhan Tarkan, ılık su balık türlerinin yaşam alanlarının genişlediği uyarısında bulunarak, şunları söyledi: "Akvaryum balıkları ticareti yoluyla Türkiye'ye, daha sonra da Eskişehir'deki çeşitli kaplıcalara gelen tropik kökenli birçok yayın balığı türünün evrimleştiğini biliyoruz. ve bu şekilde var oldu." İklim değişikliği nedeniyle değişen iklim koşullarıyla stres altında kalan ekosistemler, yabancı türlerin başarıyla istilasını kolaylaştırabilecek daha fazla kaynak ve fırsat sağlıyor."
Prof. yalnızca 2020'den 2022'ye arttı. Yıllık 504 milyon dolar. İstilacı türler insan sağlığına tehdit oluşturabilir. Birçok istilacı organizmanın insan sağlığı üzerinde de olumsuz etkisi vardır. Yabancı türler hastalığa neden olabilir ve hastalığın yayılmasına neden olabilir. Sıcaklık ve yağış, aşırı hava olaylarının sıklığı, atmosfer bileşimi ve arazi örtüsü gibi önemli çevresel olguları değiştiren iklim değişikliği, istilacı türlerin coğrafi yayılımını hızlandırıyor. "Bu durum özellikle hassas yaşam alanlarını tehdit ediyor."
"Zehirli balon balığı Türkiye’de giderek yayılmaya başladı!" haberi, 19 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 20 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Zehirli balon balığı Türkiye’de giderek yayılmaya başladı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Zehirli balon balığı Türkiye’de giderek yayılmaya başladı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.