Zelenskiy: "Hem Ukrayna hem de Moldova'nın AB üyesi olacağından şüphem yok"

Zelenskiy:

Zelenskiy: "Hem Ukrayna hem de Moldova'nın A... Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, hem Ukrayna'nın hem de Moldova'nın Avrupa Birliği (AB) üyesi olacağından şüphesi olmadığını belirterek "Avrupa entegrasyonu yolunda Romanya'nın devletlerimizi desteklemesi önemli." dedi.

Zelenskiy, resmi ziyarette bulunduğu Romanya'nın başkenti Bükreş’te Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis tarafından resmi törenle karşılandı.

Taraflar, daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptı.

Görüşmelerde, savunma alanında işbirliği, Karadeniz güvenliği ve ekonomik işbirliğinin yanı sıra her iki ülkede de altyapının geliştirilmesi ve istihdam yaratılması konuları ele alındı.

Zelenskiy, görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Ukrayna ve Romanya arasında stratejik ortaklık konusunda anlaşmaya varıldığını belirten Zelenskiy, bu düzeyde ilişki kurmaya hazır olduklarını ve bunun gerçekleştirilmesine yönelik hazırlıkların yapılması için talimat verdiklerini aktardı.

Zelenskiy, Romanya'da Ukraynalı pilotların F-16 uçaklarında eğitimi konusunda son derece önemli bir karar alındığına vurgu yaparak, "Bir eğitim merkezi kuruluyor. Sayın Cumhurbaşkanı (Iohannis) ile bu eğitimin nasıl hızlandırılabileceğini görüştük ve Ukraynalı pilotların ilk eğitim dalgasına dahil edilmesi konusunda mutabık kaldık." diye konuştu.

Romanya'nın Ukrayna'ya askeri desteği konusunda "topçu ve hava savunma sistemleri konusunda iyi haberler olacağını" söyleyen Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Iohannis ile limanların yanı sıra Ukrayna, Moldova, Romanya bölgesini ve insanları korumak için olası ortak eylemleri görüştüklerini ifade etti.

Zelenskiy, "Hem Ukrayna hem de Moldova'nın AB üyesi olacağından şüphem yok. Avrupa entegrasyonu yolunda Romanya'nın devletlerimizi desteklemesi önemli. Ukrayna, bu yıl AB üyeliği müzakerelerine başlamaya hazır olacaktır." dedi.

Ukrayna, Romanya ve Moldova arasında lojistiğin geliştirilmesi konusunda iyi sonuçlar elde edildiğini kaydeden Zelenskiy, "Ukrayna'dan Moldova üzerinden Romanya'ya uzanan tahıl koridoru yakında faaliyete geçecek. Bu, birlikte ne kadar çok şey yapabileceğimizin bir örneğidir ve sadece bizim için değil aynı zamanda Avrupa ve tüm dünya için önemli ve yüksek değere sahip olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Iohannis ise, "Rusya'ya karşı zafer kazanılıncaya, tüm Ukrayna toprakları kurtarılıncaya, suç işleyen tüm sorumluların adalete teslim edilinceye ve sonrasında Ukrayna'nın yeniden inşası sürecinde gerekli olduğu sürece, askeri yardım da dahil olmak üzere çok yönlü ve anlamlı bir şekilde Ukrayna'yı ve halkını tam bir kararlılıkla desteklemeye devam edeceklerini" söyledi.

"Zelenskiy: "Hem Ukrayna hem de Moldova'nın AB üyesi olacağından şüphem yok"" haberi, 10 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 10 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Zelenskiy: "Hem Ukrayna hem de Moldova'nın AB üyesi olacağından şüphem yok" haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Zelenskiy: "Hem Ukrayna hem de Moldova'nın AB üyesi olacağından şüphem yok" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:AA

Ezgi Bozkurt Editör
SON HABERLER
  1. 09:34 Son gün 31 Mayıs: Öğretmen atamaları için başvurular bugün başlıyor
  2. 09:30 Schengen vizesine 10 yılda 511,4 milyon Euro harcandı
  3. 09:16 Af değil beraat istiyorlar: 28 Şubat Davası’nın sanıkları yeniden yargılanmak için dava açtı
  4. 09:12 Mahfi Eğilmez: Kur sanki buradan yukarı gitmeyecekmiş gibi görünüyor
  5. 09:05 Sadettin Tantan: Tek amaçları içişleri Bakanı Yerlikaya’ya gözdağı vermek
  6. 08:51 Zeynep ve Volkan Demirel çiftinden kötü haber
  7. 08:48 Kabine bugün toplanıyor: Gündemde hangi konular var?
  8. 08:44 Faruk Bildirici: Yasin Börü suçlamasından beraatı yok saydılar
  9. 08:37 Dilber bu kez kombiniyle dillere düştü
  10. 08:33 Bir dizi daha erken final yapıyor
  11. 08:27 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yaşamını yitirdi
  12. 08:23 Ali Erbaş 42 ülkeyi gezdi Anıtkabir'e uğramadı
  13. 08:19 TÜGVA’ya kapılar kapanmıyor: İstanbul Valiliği'nden TÜGVA'nın tüm okullara girişine onay
  14. 08:15 ÇEDES uyarıları yok sayıldı, böyle oldu: Müftülük personeli ilkokul öğrencisine saldırdı
  15. 08:13 Ekrem İmamoğlu: Gençleri kendi zihinlerindeki dar kalıplara sığdırmaya çalıştılar, ama başaramazlar
  16. 08:08 İsmail Saymaz: Gizli Tanık Sertçelik kaçarken GBT’ye takılmış
  17. 08:02 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den iki bölgeye sağanak uyarısı
  18. 04:07 Çiftçilik hayranları için heyecan verici haber! Epic Games'in yeni ücretsiz oyunu sızdırıldı!
  19. 04:02 Moda devi iflas etti 1500 kişi işinden olacak!
  20. 03:59 Ekonomist açıkladı: TCMB faiz artırırsa dolar 25 TL’ye gerileyebilir!
Gündem Haberleri