"Ahrar'uş Şam'a destek için Türkiye'den 200 militan İdlib'e geçti"

"Ahrar'uş Şam'a destek için Türkiye'den 200 ... ÖSO kaynaklarından edinilen bilgilere göre Suriye'nin kuzeyindeki İdlib kentinde El Nusra'nın (yeni adı Fetih el Şam Cephesi) öncülük ettiği Heyeti Tahrir Şam (HTŞ) ile El Kaide yöneticileri tarafından kurulan Ahrar'uş Şam arasında...

ÖSO kaynaklarından edinilen bilgilere göre Suriye'nin kuzeyindeki İdlib kentinde El Nusra'nın (yeni adı Fetih el Şam Cephesi) öncülük ettiği Heyeti Tahrir Şam (HTŞ) ile El Kaide yöneticileri tarafından kurulan Ahrar'uş Şam arasında çatışmalar 3. gününe girdi.

HTŞ'nin Badiye bölgesi askeri komutanı Ebu Bilal Naci, Ahrar'uş Şam'la yaşanan çatışmalarda ölürken, Ahrar'uş Şam'dan da ölü ve yaralılar var. 

İdlib'in Cebel Zaviye, Dana, Serakib, Sermede, Hazzarin ve Atarib bölgelerinde Heyeti Tahrir Şam ile Ahrar'uş Şam arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Sputnik'ten Hikmet Durgun'un haberine göre, çatışmalar Türkiye sınırına yakın Babul Selam Sınır Kapısı yakınında olurken, Heyeti Tahrir Şam, Atme Kasabası, Babiska köyü ve Dana bölgesini ele geçirdi.

Ahrar'uş Şam'ın elinde ise sadece Harem kasabası ve Bab el Hava kapısı kaldı.

Fırat Kalkanı'nda yer alan bazı ÖSO grupları da Türkiye üzerinden İdlip'e geçerek Heyeti Tahriri Şam'a karşı savaşta yer aldı.
Konuyla ilgili bir ÖSO komutanı Sputnik'e konuştu.

Fırat Kalkanı'nda yer alan 200 savaşçının Ahrar'uş Şam'a destek olmak için dün gece Türkiye üzerinden Babul Selam Sınır Kapısı üzerinden İdlib'e geçtiğini belirten ÖSO komutanı "Güvenlik gerekçesiyle çok detay veremiyoruz. Bu 200 savaşçı Heyeti Tahrir Şam'a karşı şimdi savaşıyor. Babul Selam Sınır Kapısı yakınında Heyeti Tahrir Şam'a karşı savaşıyorlar. Ağır silahlarla gittiler. İlerde ihtiyaç duyulması halinde yine takviye yapılır. İdlib'in HTŞ'den temizlenmesi lazım. Temizlenmese İdlib, Musul ve Rakka gibi olur" dedi.

Sputnik'e konuşan Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci de Fırat Kalkanı'nda yer alan grupların İdlib bölgesine geçtiğini doğrulayarak şöyle konuştu:

"Bölgedeki kaynaklardan aldığımız bilgilere göre böyle bir durum var. Geçişler olmuş ancak geçişler çatışmalar için mi olmuş yoksa başka bir şey içinmi o konuda net birşey diyemiyoruz. Ahrar'uş Şam, Fırat Kalkanı operasyonuna destek vermişti. Orada (Cerablus ve El Bab) silahlı kuvvetleri bulunuyor. Bunlar yine İdlib bölgesinden bölgeye gelmişlerdi. Şimdi aynı şekilde İdlib'e dönmek isteyebilirler. Türkiye'nin Fırat Kalkanı bölgesinde boş durumda olan militanların İdlib'e sevkiyatı konusunda hayır diyeceğini düşünmüyorum. Gerekli çalışmaları yapar. Olaya duyarsız kalmaz."

Türkiye'nin Ahrar'uş Şam'ı Nusra'ya karşı destekleyeceğine dikkat çeken Cevizci," Türkiye, Nusra'yı İdlib'de istemiyor. Çünkü Nusra orada olursa PYD ve DSG'nin oraya girmesi için zemin oluşacak. Astana görüşmelerinde alınan kararda Türkiye'nin İdlib'de asker bulundurma kararına Nusra şiddetle karşı çıkmıştı ve savaşacaklarını açıklamıştı. El Nusra terör örgütü listesinde yer aldığı için Türkiye, Nusra karşıtı bir tavır sergileyecektir. Türkiye'nin Ahrar'uş Şam tarafında olması için onlarca sebep görülürken, Nusra tarafında yer alması için açıkcası herhangi bir sebeb göremiyorum" ifadelerini kullandı.
Öte yandan 10 bin kişilik militan gücüyle HTŞ'nin kurulduğu süreçte El Nusra ile birlikte birleşimin bel kemiği olan Nurettin Zengi grubu Örgütü HTŞ'den ayrıldı.

""Ahrar'uş Şam'a destek için Türkiye'den 200 militan İdlib'e geçti"" haberi, 21 Temmuz 2017 tarihinde yazılmıştır. 21 Temmuz 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan "Ahrar'uş Şam'a destek için Türkiye'den 200 militan İdlib'e geçti" haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. "Ahrar'uş Şam'a destek için Türkiye'den 200 militan İdlib'e geçti" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:50 Telefonunuzu yatarken şarjda bırakmayın!
  2. 23:48 Kayısı çekirdeklerini çöpe atmayın: Bakın 1 avuç yenilirse ne oluyor
  3. 23:45 Kıyafetlerinizi naylon poşette saklamayın!
  4. 23:39 Evde pastaneleri aratmayan dereotlu poğaça tarifi: Günlerce dursa bayatlamıyor
  5. 23:39 Elmalısıyla yarışır! Damak çatlayan havuçlu kurabiye tarifi
  6. 23:39 Mayalamayı beklemeden hızlıca yapın! İşte püf böreği tarifi
  7. 23:35 Fenerbahçe Beko Turu Zora Taşıdı!
  8. 23:32 Ütünüz Eskidi ve Karardı mı? Bu Pratik Yöntemle Ütünüz Yeni Gibi Olacak!
  9. 23:16 Özel'in görüşmeleri devam ediyor: Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun ardından Mansur Yavaş ile görüşecek!
  10. 23:11 Temel Karamollaoğlu: Genel başkanlık görevimden ayrılacağım!
  11. 22:47 Joe Worrall, siyah-beyazlı formayla ilk kez gol attı!
  12. 22:46 O Şehirde 2025'ten İtibaren Dizel ve Benzinli Araçları Yasaklıyor!
  13. 22:43 Özel ile Kılıçdaroğlu görüştü!
  14. 22:38 Bu testi çözebilenler 'dahi' olarak nitelendiriliyor!
  15. 22:34 Kocaeli’deki bir fabrikada grup seks skandalı: Soruşturma başlatıldı!
  16. 22:26 Borsa İstanbul'da 4 yeni endeks başlatılacak
  17. 22:15 Rashica 5. golünü atmış bulundu!
  18. 22:15 Suudi Arabistan'da 'kaçak' hac ile mücadeleye yeni uygulama başlatıldı: Kontrol noktaları kurulacak
  19. 22:12 Yeni bir hizmet başlatıldı: 2015 yılından sonra çocuk sahibi olanlara nakit yardımı
  20. 21:55 Galatasaray Sutopu Takımı, şampiyonluk pozu verdi!
Dünya Haberleri