Alzheimer'dan kaynaklanan demans vakalarının yüzde 50 ila 70'i: Bilinmesi gerekenler

Alzheimer'dan kaynaklanan demans vakalarının yüzde 50 ila 70'i: Bilinmesi gerekenler

Alzheimer'dan kaynaklanan demans vakalarının... Nöroloji Anabilim Dalı Uzmanı, 65 yaşından sonra Alzheimer riskinin arttığını ve demans vakalarının yüzde 50 ila yüzde 70'ini bu hastalığın oluşturduğunu belirtiyor. Bu durum, yaş ilerledikçe Alzheimer'a bağlı demans gelişme olasılığının arttığını gösteriyor.

Nöroloji Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Özlem Önder, demans vakalarının yüzde 50 ila yüzde 70'ine sebep olan Alzheimer'ın görülme riskinin 65 yaşından sonra her beş yılda iki kat arttığını belirtiyor.

Toplumun yaşlanmasıyla birlikte, Alzheimer gibi demans türlerinin görülme sıklığının arttığı bilinen bir gerçek. Bu konuda bilgi veren Dr.  Önder, Alzheimer'ın demans vakalarının yüzde 50 ila 70'ine neden olduğunu ifade ediyor. Özellikle 65 yaşından sonra Alzheimer riskinin beş yılda iki kat arttığını belirten Dr. Önder, bu durumun yaşlılıkla birlikte demans hastalıklarının daha sık karşılaşılmasına zemin hazırladığını söylüyor.

Gelişmiş ülkelerde yaşam süresinin uzamasının insanlığın bir zaferi olarak kabul edildiğini ancak bu durumun demans gibi sorunları da beraberinde getirdiğini ifade eden Dr. Önder, Alzheimer'ın özellikle 65 yaş üstü bireylerde yüzde 3 ile 11 arasında değişen bir yaygınlığa sahip olduğuna dikkat çekiyor. 85 yaş üzeri bireylerde ise bu oranın yüzde 20 ila 47'ye kadar çıktığını belirtiyor.

Dr. Önder, Alzheimer'ın yaşlılıkta fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olan ciddi bir hastalık olduğunu ve bu hastalığın yaşlanan nüfusla birlikte daha da artacağını söylüyor. Alzheimer'ın sinsi bir başlangıçla ortaya çıkan ve yavaş ilerleyen bir klinik tablo oluşturan bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Önder, hastalığın sadece kognitif fonksiyonları etkilemekle kalmayıp davranışsal sorunlar, günlük yaşam aktivitelerinde yetersizlik, motor fonksiyonlarda gerileme, uyku bozukluğu gibi birçok klinik belirti içerdiğini belirtiyor.

Alzheimer belirtileri arasında yakın tarihli olayları ve isimleri unutma, işleri tekrar yapma, koyduğu eşyaları bulamama gibi durumlar sıralanıyor. Ancak Dr. Önder, bazı durumlarda alınan yanlış kararlar, eksik alışveriş veya isim unutmanın zaman içinde hatırlanabilmesi gibi durumların normal yaşlanma sürecine ait olabileceğini ve hemen Alzheimer kaygısı yaşanmaması gerektiğini belirtiyor. Bu gibi durumlarda mutlaka bir nörologla görüşülerek gerekli değerlendirmenin yapılması gerektiğini vurguluyor.

Yaşın Alzheimer'daki en önemli risk faktörü olduğunu belirten Dr. Özlem Önder, genetik faktörlerin de hastalığın riskini artırabileceğini ifade ediyor. Ailede birinci derece yakında Alzheimer hastalığı öyküsü olması durumunda riskin yüzde 10 ila 30 arasında arttığına dikkat çekiyor. Sigara ve alkol kullanımı, hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi, serebrovasküler ve miyokard infarktüsü gibi değiştirilebilir risk faktörlerinin de Alzheimer'ın gelişiminde önemli rol oynadığını söylüyor.

Dr. Önder, sağlıklı beslenme, kötü alışkanlıklardan uzak durma, düzenli egzersiz gibi koruyucu faktörlerin hayat tarzına entegre edilmesinin Alzheimer riskini azaltabileceğini belirtiyor. Ayrıca zihinsel aktivitenin de bu süreçte önemli olduğuna vurgu yapıyor.

"Alzheimer'dan kaynaklanan demans vakalarının yüzde 50 ila 70'i: Bilinmesi gerekenler" haberi, 20 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 20 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Alzheimer'dan kaynaklanan demans vakalarının yüzde 50 ila 70'i: Bilinmesi gerekenler haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Alzheimer'dan kaynaklanan demans vakalarının yüzde 50 ila 70'i: Bilinmesi gerekenler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:00 AK Partili adayların seçim masrafını belediye ödemiş
  2. 08:50 Milyonlarca taraftar için emsal karar: Tribün kapatma cezası kaldırılıyor
  3. 08:46 AK Parti'deki tartışmalara Erdoğan son noktayı koydu: Bazı isimler değişiyor
  4. 08:41 İktidar Gezi Parkı için devrede
  5. 08:35 Ahmet Kural ve Murat Cemcir'in küslük nedeni belli oldu
  6. 08:31 Can Yaman’ın dizisinden İtalya’da yeni rekor
  7. 08:27 Bütün okullar imam hatip lisesi yapılmak isteniyor
  8. 08:24 Veli Ağbaba'dan 'Audi A8' isyanı: Günlük kirası 25 bin TL; Allah ıslah etsin
  9. 08:19 Nuray Babacan: Marmaris’te seçim zirvesi
  10. 08:14 İsmail Saymaz: Marmaris’te tatil yapan baronu bize Brezilya haber vermiş
  11. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: AK Parti medyasında yaşanan kavga
  12. 08:08 Fehmi Koru: Erdoğan ile Özel görüşmesi bana yıllar öncenin ‘bahar havası’nı hatırlattı
  13. 08:05 İstanbul dahil kuvvetli sağanak geliyor: Meteoroloji’den 15 kente sarı kodlu uyarı
  14. 03:13 GKN Kargo iflas bayrağını çekti: Futbol kulüplerine sponsor oluyordu!
  15. 03:10 Lexus, Türkiye'de yeni modeli LBX'i tanıtımını yayınladı
  16. 02:58 En uzun menzile sahip elektrikli otomobiller listesi açıklandı!
  17. 02:56 Uygun fiyatlı lüks elektrikli otomobil mi almak istiyorsunuz? Starlight EV modeli tam size göre!
  18. 02:53 2024 Cupra Leon özellikleri ve fiyatı açıklandı!
  19. 02:51 Farklı markaların ikiz kardeşi modeller gündemde
  20. 02:49 Citroën elektrikli araç modelleri ve özellikleri açıklandı
Sağlık Haberleri