Aşıda 2. doza Kurban Bayramı etkisi

Aşıda 2. doza Kurban Bayramı etkisi

Aşıda 2. doza Kurban Bayramı etkisi Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, BioNTech aşısında iki doz arasındaki sürenin 3 haftaya çekilmesinin sebenin bayram tatili hareketliliğinden dolayı olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı, BioNTech aşısında ilk dozu olanların ikinci doz olma süresini 4 haftadan 3 haftaya çekti. Sinovac tercih edenler ise aşısının iki dozunu da 4 hafta arayla olabiliyor. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Özkan, bilimsel olarak iki doz arasının BioNTech’te en az 3 hafta, Sinovac’ta ise 4 hafta olabildiğini söyledi.

Özkan, “Aslında her aşının iki dozu arasında belirli tarifleme miktarı vardır. Sinovac için ‘4 hafta’ diyoruz, BioNTech için ‘en az 3 hafta’ diyoruz. Bu, ‘en az’ kavramları dışında da iki dozun arası daha uzun da tutulabilir. BioNTech için en az 3, Sinovac için en az 4 hafta. Faz çalışmalarında Sinovac için en az 4 hafta olarak belirlendi” dedi.

Biontech’te iki doz arası neden 3 haftaya çekildi?

Yeni durumda BioNTech’te sürenin 3 haftaya çekildiğini hatırlatan Özkan, “Bunun bize faydası; bayramda inanılmaz bir hareketlilik olacak, bayramdan önce seyahate, memlekete gidenler var. Burada riski biraz daha azaltmak, hastalanırsak da hastalığı hafif geçirmek amacıyla isteyenler, 3’üncü haftada 2’nci doz BioNTech’lerini olsunlar. 3 haftaya çekilmesinin nedeni, hareketlik arttığı için korunmayı artırmak. ‘BioNTech’i 4’üncü, 5’inci haftada yaptırsanız etkisi yok’ diye bir şey yok. Bu, BioNTech için en az 3 hafta; bilimsel doğru bu şekilde. Tatile gidenler oldu, memlekete gidenler de oldu, hafta sonu çıkanlar da var. Bayram boyunca da aşılama devam edecek. Bence 3’üncü haftada 2’nci dozlarını olmaları, kendilerini korumaları için faydalı olacaktır” diye konuştu.

“Dönüşte çok dikkatli olmalıyız”

Prof. Dr. Özkan, bayram tatili dönüşünde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin şöyle konuştu:

“Kalabalık gördüğümüz, 2 metre mesafeyi kuramadığımız her yerde maske ve hijyene çok dikkat etmek gerekiyor. Mümkün olduğu kadar ziyaretlerimizde el öpme yapmamamız gerekiyor. Temastan uzak şekilde bayramlaşmayı, yeme içmede maskeyi sırayla çıkarmayı, açık havada çıkarmaya, kapalı alanda çıkarmamaya çalışma yöntemlerini kullanacağız. Bayram tatilinden döndükten sonra bir yerden virüsü aldıysak 5-14 günde çıkacak. Döndükten sonra orada dikkatli olduğumuzdan daha çok bu tarafta da dikkatli olmalıyız. Döndüğümüzde toplu yerlere gitmemeye çalışmalıyız, gitmemiz gerekiyorsa maske ve mesafe kuralına uyarak gitmeliyiz.”

“Tatil dönüşü semptomları kontrol edelim”

Prof. Dr. Özkan, tatil dönüşünde aşı sırası gelenlere aşılarını yaptırmaları çağrısında da bulunarak, “Aşılarımızı da randevumuz doğrultusunda yaptırmamız gerekiyor. Bu fırsatı değerlendirmek lazım, aşıyı bulamayan insanlar var. Sağlık personelimiz deli gibi çalıştı ve çok emek verdiler; bu emeklerimiz boşa gitmesin. Biraz daha sabredelim ve aşımızı olalım. Döndüğümüzde bunlara daha özel dikkat edelim çünkü bulaşma olmuş olabilir, biz de hiç belirti olmayıp taşıyor olabiliriz. Belirtileri de kendimizde iyi takip etmemiz gerekir. Tatil dönüşünde ateş, eklem ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi şikayetlerimiz olup olmadığını izleyerek, olursa en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmalarını öneriyorum” dedi.

 

"Aşıda 2. doza Kurban Bayramı etkisi" haberi, 20 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 20 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Aşıda 2. doza Kurban Bayramı etkisi haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aşıda 2. doza Kurban Bayramı etkisi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  2. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  3. 11:46 Milyarder CEO Elon Musk'tan Şok Edici İtiraf: Cinayetlerin Ardındaki İsim Ortaya Çıktı!
  4. 11:45 Çöl Tozu Alarmı: 35 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!
  5. 11:43 'MİT'e alacağız' yalanıyla liseli kıza istismar: Sanıkların cezası onandı
  6. 11:38 Yunanistan, S-300 ve Patriotları Ukrayna'ya Göndermeyi Reddetti
  7. 11:33 Bursa'da Gerçekleştirilen Operasyonda Organize Suç Örgütü Çökertildi: 24 Şüpheli Yakalandı
  8. 11:28 Koray Aydın: ‘Özü başına’ doğru değildi, ittifak ve işbirliklerine açığız
  9. 11:28 26 Nisan 2024: Altın Fiyatlarında Güncel Değişimler
  10. 11:23 Home and Away Yıldızı Orpheus Pledger, Saldırı İddiasıyla Tutuklandı
  11. 11:22 Doğu Perinçek'in danışmanı tutuklandı
  12. 11:18 CHP'den bayram ikramiyelerinin artırılması için kanun teklifi
  13. 11:17 26 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  14. 11:16 Orman Gülü: Doğanın Sağlık ve Güzellik Mucizesi
  15. 11:15 İstanbul Valiliği, 28 Nisan Pazar günü bazı yolların trafiğe kapatılacağı duyuruldu
  16. 11:12 Çin Dışişleri Bakanı: ABD İle İlişkilerdeki İyileşme Tehlikede!
  17. 11:08 Honda, Ontario'da Dev Elektrikli Araç Fabrikası Kuruyor
  18. 11:03 Trump'ın Çapraz Sorgusu: National Enquirer'in Rolü ve Eleştiriler
  19. 10:59 Yemen'den İsrail'e Füze Saldırısı: Kızıldeniz'deki Gerilim Artıyor
  20. 10:58 Kerem Bürsin'den kas şov
Sağlık Haberleri