Bakan Yardımcısı: Türkiye ekonomide yeni bir şeyler deniyor

Bakan Yardımcısı: Türkiye ekonomide yeni bir şeyler deniyor

Bakan Yardımcısı: Türkiye ekonomide yeni bir... Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Serdar Çam, "Türkiye ekonomide yeni bir şey deniyor, başaracak inşallah" paylaşımı yaptı.

Çam, Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Kalkınma hamleleri güçlü siyasi liderlikle olur. Devletime ve yönetimine güveniyorum. Sorunlar tamamen bitmese de şu küresel sert fırtınalardan salimen geçeceğiz inşallah. Psikolojik üstünlüğü olan kazanacak. Malum bu söz çok sık kullanılır: İktisat, iktisatçılara bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir.  Doğruluk payı vardır. Siyasi liderin kabiliyetine ve iradesine göre şekillenir. Güçlü ekonomik kalkınma hamleleri her zaman büyük halk desteği almış, vizyonu olan liderlerle olmuştur." düşüncesini dile getirdi. 

İLGİLİ HABER | Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı: Okumak iş garantisi sağlamaz

Çam şu ifadeleri kullandı: 

Yıllarca diğer pek çok ülke gibi; düşük kur, yüksek faiz, düşük yatırım, düşük ihracat, yüksek ithalat, yüksek borçlanma, düşük üretim ve pek çok sarmalın arasında kalmamıza rağmen )özellikle son 10 yılda yaşanan saldırılara rağmen) Türkiye kalkınma hamlelerinde rekorlar kırdı.

 

Faiz düştükçe kurlar ciddi artıyor,satın alma kabiliyetimiz geriliyor, başta enerji olmak üzere hayat pahalanıyor, belirsizlikler artıyor..,vb. binbir şikayet ve eleştirilere rağmen Türkiye dünyada sanki; yepyeni bir şeyi deniyor! Yepyeni bir risk alıyor! Yepyeni bir dönemeçte!

 

Mesela son Merkez Bankası 1 puan faiz indirimi öncesi; döviz hızla çıkarken; şayet klasik ekonomi anlayışı olsaydı;belki tam tersi 2-3 puan  artırarak ters köşe yapabilinirdi; eminim ki dövizde 1-2 TL bile o an için şok gerileme olurdu; ama yapılmadı. Basit bir risk alma tavrı değil bu!

 

Döviz ateşinin söndürülmesinde ısrarla faiz enstrümanını kullanmayan siyasi iradenin en büyük gücü; geçmiş itibarı. Ne hedeflemişse başarması. 2002’de/2008’de ülkemizde ve dünyada çok sert ekonomik rüzgarlar eserken; klasik iktisatçılar siyaset kurumuna hep alaycı yaklaşmıştı.

 

Şu an Asya’da üretimin krize girmesi; navlunun aşırı pahalanması; tedarik süreçlerinin çok uzaması&dünya pazarlarının ürün bulmakta zorluk yaşaması Türkiye için de ciddi sorunlar getirse de büyük fırsatlara gebe. Satın alma gücümüzü artırmak kaydıyla ciddi üretim üssü olabiliriz!  Başta Avrupalılar, son gelişmeler çerçevesinde Uzakdoğu’daki fabrikaları Türkiye gibi yakın coğrafyaya taşıma kararı aldıklarını bizzat büyükelçileri ifade ediyorlar. Tarımda, sanayide, turizmde yeni yatırımlara hizmet üretebilmek için halen çok eksiğimiz olan İK konusu önemli.

 

Dünyanın her yerinde ekonomik daralmalar var. Enerji arzı, hayat pahalılığı, satın alma paritesi vs. hep benzer. Böyle bir ortamda akıllıca ve farklı adımlar atanlar yol alır. Evet, yüksek döviz kurun ihracat hariç hiçbir faydası yok. Özellikle ara mamülleri ithalatımız varken. )Şu an istemesek de; bir an önce dengeye girmesi beklenen yüksek kurun şu faydaları olabilir; İçeridekilerin satıp savıp döviz alıp çıkamaması(zarar edeceği için); yeni gelmek isteyenlerin de TR’yi aşırı cazip bulması.(Geçici bir cazibe için olsa da sürdürülebilir değil zaten.)

 

İstihdamı artırıcak, yatırımı önceleyecek, yabancı sermayeyi cezbedecek, üretimi artıracak, kendi kendine yeten bir ülke olması için 19 yıldır çırpınan bir iradenin başarılı olup olmayacağını zaman gösterecek. Zaten başarılı olmazsa 1.5 sene sonra vatandaş gereğini yapacak!

 

Her konuda ciddi riskler alan bir iradeyi her seferinde; “acaba, niçin, ne gereği vardı, bu kadar da olmaz ki, bu sefer bunlar gidici, bu sefer baltayı taşa vurdular, bunlar devleti bilmiyorlar, halktan uzaklaştı, saray, vs. vs.”; hep aynı türden eleştiriler ama hep aynı son!? Klasik yöntemlerle artık devletler sadece çelik çomak oynuyor; akıllıca ama delice cesaretler alanlar kazanıyor. Tahditlerin dışına çıkartmıyor müesses düzen.Çalışıp çalışıp sürekli “piyasalar, piyasalar..” diyen önlerinde 3-4 ekranla rakamlarla oynayanlara teslim oluyorsunuz.

 

Akdeniz’de petrol arama, Libya/Suriye/Afrika/Kafkaslar vb. boy göstertme, Ayasofya’yı aslına döndürme,10 devlete meydan okuma, aynı anda 3 devasa köprü, devasa şehir Hastaneleri, denizin altından tüneller vb, daha pek çok hadise rasyonalist yaklaşımla izahatı mümkün mü sizce?

 

Bizler dahi tüm bu adımları atarken sorsalar; “Aman biraz yavaş gidelim, temkinli olalım, adım adım gidelim, vs.” derdik. İşte liderlik kabiliyeti tam da burada başlıyor.Herkesin klasik sarmal içinde vıt vıt konuşup evham ürettiği bir vakitte gözü karartıp risk almak gerekiyor.

 

Şahsım dahil ekonomik sürecin nasıl evrileceğini pek çok kimse bilmiyor.Ancak bildiğim ve aynı zamanda duam; bugüne kadar hiç bizi ortada bırakmayan bir liderimiz var. 15 Temmuz!da ölümüne direnin derken de aynı kararlılıkla bir şeyi ahd etti mi, Allah ona yardım eder(cek).

"Bakan Yardımcısı: Türkiye ekonomide yeni bir şeyler deniyor" haberi, 22 Kasım 2021 tarihinde yazılmıştır. 22 Kasım 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Bakan Yardımcısı: Türkiye ekonomide yeni bir şeyler deniyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Yardımcısı: Türkiye ekonomide yeni bir şeyler deniyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  7. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  8. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  9. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  10. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  11. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  12. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  13. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  14. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  15. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  16. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  17. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  18. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  19. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  20. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
Ekonomi Haberleri