Balyoz kumpası mağduruna tazminat şoku

Balyoz kumpası mağduruna tazminat şoku

Balyoz kumpası mağduruna tazminat şoku İstinaf Mahkemesi, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz sanıklarından emekli Kurmay Albay Hasan Nurgören'e verdiği 800 bin TL'lik manevi tazminat davasına ilişkin kararını kaldırdı. İstinaf Mahkemesi, Nurgören'e 120 bin...

İstinaf Mahkemesi, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz sanıklarından emekli Kurmay Albay Hasan Nurgören'e verdiği 800 bin TL'lik manevi tazminat davasına ilişkin kararını kaldırdı. İstinaf Mahkemesi, Nurgören'e 120 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Balyoz davasından 14 Şubat 2011 tarihinde Balyoz davasından tutuklandıktan sonra 9 Ekim 2013 tarihinde tahliye olan Emekli Kurmay Albay Hasan Nurgören, beraat ettikten sonra İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, İstanbul Muhakemat Müdürlüğü aleyhine 136 bin 175 lira maddi, 2 milyon lira da manevi tazminat davası açtı. Davaya bakan İstanbul 3 Ağır Ceza Mahkemesi, Nurgörün'in tazminat talebini 1 Kasım 2016 tarihli duruşmada karara bağladı.

Maddi kaybı olmadığı gerekçesi ile Nurgören'in 136 bin 175 liralık maddi tazminat talebini reddeden İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 milyon liralık manevi tazminat talebini de kısmen kabul etti. Davalı İstanbul Muhakemat Müdürlüğü'nün davacı Nurgören'e 800 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmeden mahkeme, bu paraya, tutuklama tarihi olan 14 Şubat 2011 tarihinde itibaren yasal faiz işletilmesine karar verdi.


Taraflar bu kararı İstinaf Mahkemesi'ne taşıdı. İstinaf Mahkemesi, tarafların talebini duruşmalı karara bağlama kararı alarak bugüne duruşma günü verdi.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi'nde bugün görülen duruşmaya, davacı Hasan Nurgören ve Avukatı İlkay Sezer katılırken, İstanbul Muhakemat Müdürlüğü'ne temsilen kimse duruşmaya gelmedi.

Duruşmada söz alan Hasan Nurgörün, 2011 yılında Erzincan Muhabere Alay Komutanlığı'nda görevliyken tutuklandığını belirterek, "32 ay haksız yere tutuklu kaldım. Ben teğmenlikten itibaren sınıf birincisi olarak Kurmay Albaylığa kadar çıktım. Bu başarıdan dolayı alay komutanı olarak görevlendirildim. TSK'da alay komutanı olarak görev yapanların yüzde 100'e yakını generalliğe terfi eder. Eğer bu kumpas olmasaydı 2011 yılında generalliğe terfi edecektim. Ailece bu konuda mağdur olduk. Mağduriyetlerin maddi olarak telafi edilmesi mümkün değildir. Ben tahliye olduktan sonra tekrar göreve döndüm. 2 yıl çalıştım, ancak aradan süre de geçtiği için rütbe ve makam olarak bu mağduriyetlerin giderilemeyeceğini anladım. Sonra emekli oldum. Bu nedenle dilekçemiz doğrultusunda maddi ve manevi tazminata hükmedilmesini talep ederim" dedi.

Müvekkili Nurgörün ile aynı dönemde orduda bulunduğunu söyleyen Avukat İlkay Sezer, "Kendisini 17 yaşından beri tanırım. Kendisi onuru, haysiyeti ve şerefi için orduda görev yapmış, çok başarılı olduğu için malum kumpaslar sonucu tutuklanmıştır. Şayet tutuklanmasaydı şu an tümgenerallik rütbesinde olacaktı. Dilekçemiz doğrultusunda karar verilmesini talep ederiz" dedi.

Esas hakkındaki mütalaasını veren duruşma savcısı Osman Öztürk, yasal şartları oluşmadığı gerekçesi ile maddi tazminat talebinin reddine, sebepsiz zenginleşmeye neden olmayacak bir tutarda da manevi tazminata hükmedilmesini talep etti.
Kısa bir ara veren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi Başkanı Hasan Dicle, yerel mahkemece davacıya verilen 800 bin TL manevi tazminata ilişkin hükmü kaldırdıklarını açıkladı.

Yerel mahkemenin kararını kaldıran 19. Ceza Dairesi, zararı oluşmadığı gerekçesi ile davacının maddi tazminat talebini reddetti. 19. Ceza Dairesi oy birliği ile, davalı İstanbul Muhakemat Müdürlüğü'nün davacıya 120 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. 
Davaya ilişkin tutar 40 bin TL'nin altında olduğu için, tarafların bu kararı Yargıtay'a taşıma hakları bulunuyor.

"Balyoz kumpası mağduruna tazminat şoku" haberi, 08 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 08 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Balyoz kumpası mağduruna tazminat şoku haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Balyoz kumpası mağduruna tazminat şoku 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  2. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  3. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  4. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
  5. 19:30 Kartlı ödemelerde rekor kırıldı! Geçen seneye göre yüzde 126 artış gözlemlendi
  6. 19:25 Fırında Mercimek Köftesi: Sağlıklı, Lezzetli ve Vegan Dostu Bir Protein Alternatifi!
  7. 19:24 Çiçeklerdeki Mantar Sivrisineği Sorununa Pratik Çözümler
  8. 19:18 İçişleri Bakanlığından İddialara Müfettiş Ataması: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İncelemede
  9. 19:13 Samsunspor, Adana Demirspor Maçı Öncesi Eksiklerini Belirledi
  10. 19:12 CHP devraldığı belediyelerin borçlarını halka açtı: Toplam 100 milyar TL borç
  11. 19:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Artık Fenerbahçeli değilim
  12. 18:59 Erdoğan Romanya Cumhurbaşkanı lohannis ile telefonda görüşmesi yaptı
  13. 18:37 Stoltenberg açıkladı: "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlama kararı aldık"
  14. 18:33 CHP'li başkan, belediyenin borcunu billboardlarda açıkladı!
  15. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  16. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  17. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  18. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  19. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  20. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
Gündem Haberleri