Baran Korkmaz neden Rıza Sarraf gibi itirafçı olamaz: İşte 4 teknik nedenle gerekçeleri
Baran Korkmaz neden Rıza Sarraf gibi itirafç... ABD'de kendisine dava açan Jacop Kingston ile aynı hapishanede bulunan Sezgin Baran Korkmaz'ın neden itirafçı olamayacağını dair analiz.
Serkut BOZKURT
ABC Gazetesi olarak Sezgin Baran Korkmaz konusunda, son 4 yıldır çok sayıda haber yaptık.
Bunlardan en önemlisi Baran Korkmaz'ın Avusturya'da yakalandığını ilk duyurmaktı.
Öncesinde ise, güzide medyamız Baran Korkmaz 'hayırsever iş insanı' olarak reklamını yaparken hakkında ABD dava açıldığını yazıyorduk.
Mütevazi olmayan bir giriş farkındayım.
Ama bu giriş şundan dolayı önemli.
Son 4 yıldır, özellikle Ağustos 2018'ten beri Kingston Kardeşler ve Levon Termendzhyan hakkında açılana davaları, dava tutanaklarını tek tek inceledim.
15 ay önce davanın açılmasına neden olan ABD Vergi Dairesi (IRS) ekibine ulaşmaya çalıştım.
En sonunda talebime geçen ay yanıt geldi.
ABD'de biyodizel davasının açılmasına neden olan, vergi kaçakçılığı, yolsuzluk ve kara para aklama davasını en yakından takip eden özel ajan Washburn sorularımı yanıtladı.
İlgili link burada.
Ayrıca, Baran Korkmaz, Kingston Kardeşler ve Levon Termendzhyan (Lev Arslan Dermen) ile ilgili küçük, büyük, ilgili, ilgisiz hemen hemen tüm belgelere baktım, haberleri okudum.
Bu bilgiler ışığında Baran Korkmaz'ın neden itirafçı olamayacağını, Rıza Sarraf davasıyla farkını yine bilgi ve belgelere dayanarak anlatayım.
Dört maddede Sezgin Baran Korkmaz neden itirafçı olamaz
1. Yalan ve yanıltıcı ifade
Baran Korkmaz hakkında, yenilenen ve son olarak 15 Temmuz'da açıklanan iddianame dahil hepsinde şu ifade bulunuyor:
Sezgin Baran Korkmaz, YALAN ve yanıltıcı bilgiler verdi.
Yani...
Daha önce yalan ifade veren bir tanık, sanık veya şüpheli, ABD yasalarına göre kolay kolay itirafçı olamıyor. Güven erozyonu mahkemede inandırıcılığını zedeliyor.
2. Zaten itirafçı var
Yine iddianameden (2).
Biyodizel davasında itirafı olan, Jacop Kingston, Baran Korkmaz'ın kendisini 6 milyon dolar dolandırdığını, parasını ödemediğini, 'şemsiye' formülü ile kendisi hakkında açılan davalardan kurtulması için yardımcı olacağını ama yapmadığı söylüyor.
Bu nedenle, Jacop Kingston, Baran Korkmaz hakkında dava açıyor.
Yani...
Zaten davada itirafçı var.
Bu itirafçı, başta Levon Termendzhyan olmak üzere, biyodizel davasıyla başlayan, yolsuzluk, rüşvet, kara para ve Levon Termendzhyan'ın ilişkileri konusunda mahkemeye itirafta bulundu, bilgi verdi.
Bu itiraflar içinde İstanbul'daki şirketler, gelip gitmeler, şirketlerin mali yapısı gibi bir çok başlık bulunuyor.
Ayrıca itirafçı Jacop Kinsgton, Korkmaz ile davalık.
3. Hükümet komplosu iddiası
Bu kez dava görüşmelerinden.
Levon Termendzhyan veya memlekette daha bilinen adıyla, Lev Arslan Dermen'in yargılandığı duruşmalardan örnek vereyim:
Davacı ABD Hükümeti - Davalı: Levon Termendzhyan
Levon Termendzhyan'ın avukatı Mark Gregos.
Avukat Gregos, davacı ABD hükümetini; 'Bu bir hükümet komplosudur' diye suçluyor.
İddia makamının (ABD Hükümeti) tanıklarını, hükümet için komploya alet olanlar olarak itham ediyor. Gregos, mahkemede Levon Termendzhyan (Aslında Baran Korkmaz da oluyor bu durumda) aleyhine sunulan banka, yolsuzluk, kara para iddiaları belgeleri konusunda konuşmuyor. O kürsüye çıkarılan tanıkların, başta Jacop Kingston olmak üzere inandırıcılığı üzerinden savunma yapıyor. Arka arkaya sorduğu sorularla Kingston'ın hafızası, durum değerlendirmesinin zayıf olduğunu ortaya çıkarmayı denedi. Gregos diğer tanıklar için de benzer savunmayı uyguladı.
Yani davada Baran Korkmaz da itirafçı olursa, Gregos için bir koz daha ortaya çıkacak. Zaten bu ABD hükümetinin komplosudur diyecek.
4. Baran Korkmaz kriminal suçtan yargılanıyor
Başta mütevazı olmadan anlattığım asıl konu bu.
Davanın açılmasına neden olan ABD Vergi Dairesi (IRS) biyodizel üzerinden yapılan vergi kaçakçılığı, yolsuzluk ve kara para davasını 'kriminal' bir suç olarak tanımlıyor.
Özellikle şu ifade vurgulanıyor:
Bu siyasi bir dava değil, KRİMİNAL bir dava.
Baran Korkmaz'ın itirafçılık başvurusu bu nedenle de kabul edilmedi.
Bu dört nedenden dolayı, Baran Korkmaz ile Rıza Sarraf davası farklı.
Rıza Sarraf davası siyasi olarak değerlendirildi. O nedenle itirafçı oldu.
Anlaşmaya gidebilir
Baran Korkmaz davasında, bazı meslektaşlarım dahil, olmasını istediği konuları yazıyor.
Baran Korkmaz konuşacak; siyasetçilerle bağlarını anlatacak.
Yer yerinden oynayacak.
Hayır.
Baran Korkmaz Eylül ayında yargılanmaya başlandıktan sonra, davayı açan ABD hükümetinin en büyük hedefi, yaklaşık bir milyar dolar olarak hesapladığı parayı almak. Siyasetçiler, bürokratlar, gazeteciler şu an onları ilgilendirmiyor.
Ancak Baran Korkmaz'ın yaptığı en küçük harcamanın, verdiği hediyelerin fiş - fatura belgesi açıklanacak. Baran Korkmaz bu sırada anlaşmaya gidebilir. Bu itirafçılık değil.
Bu sırada gündeme gelmesi beklenen, hatta iddianamede şu an yer almasa bile öne çıkacak olan konular şunlar:
Saleh Assi ile bağlantıları
Baran Korkmaz'ın ABD Hazine Bakanlığı'nın bir birimi olan Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi OFAC (2. The Office of Foreign Assets Control) tarafından arananlar listesinde bulunan Saleh Assi ile görüşmeleri, ortaklığı, Kongo'da yakalanmaları konusu öne çıkacak.
Saleh Assi, Hizbullah'ın kasalarından biri olarak biliniyor.
Baran Korkmaz ile Saleh Assi'nin beraber yolculuk yaptıkları uçak yolculuğunda yer alan biletler dava dosyasında yer alıyor.
(Saleh Assi 2, Baran Korkmaz 10 numarada. Uçak yolculuğu bileti)
Baran Korkmaz ile Saleh Assi'nin Mikado isimli şirkette ortaklığı da belgeler arasında.
Venezuela'ya yapılan uçak seferleri
SBK Holding tarafından baskı ve şantajla aldığı iddia edilen Borajet'e ait uçakların Venezuela ile yaptığı seferler. Özellikle ABD'nin Maduro hükümetine baskı uyguladığı dönemde yapılan, arada Moskova'ya giden uçak seferlerinin bu davada da gündeme gelmesi bekleniyor. Özellikle altın kaçakçılığı konusunda.
Bilgi notları ayrıntı:
1. Sezgin Baran Korkmaz hakkında son açıklanan iddianame linki
https://www.justice.gov/opa/pr/turkish-businessman-extradited-austria-face-money-laundering-and-wire-fraud-charges
2. OFAC nedir?
ABD Hazine Bakanlığı'nın bir birimi olan Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi OFAC (The Office of Foreign Assets Control), hedeflenen yabancı ülke ve rejimlerine, teröristlere, uluslararası uyuşturucu kaçakçılarına, kitle imha silahlarının yayılması ile ilgili faaliyetlerde bulunanlara ve ABD'nin ulusal güvenlik, dış politika veya ekonomisine yönelik diğer tehditlere karşı, ABD dış politikası ve ulusal güvenlik hedefleri çerçevesinde belirlenen, ekonomik ve ticari yaptırımları yönetir ve uygular.
"Baran Korkmaz neden Rıza Sarraf gibi itirafçı olamaz: İşte 4 teknik nedenle gerekçeleri" haberi, 26 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 26 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Baran Korkmaz neden Rıza Sarraf gibi itirafçı olamaz: İşte 4 teknik nedenle gerekçeleri haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Baran Korkmaz neden Rıza Sarraf gibi itirafçı olamaz: İşte 4 teknik nedenle gerekçeleri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.