Bitcoin Nedir? Bitcoin Fiyatı Neye Göre Belirlenir?

Bitcoin Nedir? Bitcoin Fiyatı Neye Göre Belirlenir?

Bitcoin Nedir? Bitcoin Fiyatı Neye Göre Beli... Bir kripto para birimi olan Bitcoin’in fiyatı üzerinde birçok faktör etkili oluyor.

Bitcoin analizi, Bitcoin yorumları, kripto para haberleri, BTC fiyat beklentileri ve hükümetlerin düzenleyici adımları bu faktörler arasında sayılabilir. 

Bitcoin Nedir?

Kişiden kişiye elektronik nakit sistemi olarak kısaca tanımlanabilecek Bitcoin’in temel özellikleri arasında; merkezsiz olması, kişiden kişiye ödemeler imkan tanıması, arzının sınırlı olmadı, temel teknolojisinin Blockchain olması ve arkasındaki ismin bilinmemesi sayılabilir. 

Günümüzde geleneksel finansal sistemi tamamen hükümetler, merkez bankaları ve finansal kurumlar gibi kuruluşlar belli bir merkezden yönetiyor. Ancak finans dışında her şey artık merkezsizliği doğru gidiyor. Bu sebeple Bitcoin’in en önemli özellikleri arasında merkezsiz olması yani herhangi bir merkezi kuruma bağlı olmaması sayılabilir.  

Dolayısıyla Bitcoin’in herhangi bir hükümet, finansal kurum ya da merkez bankası ile ilişkisi bulunmuyor. Böylece Bitcoin’de ne olacağını Bitcoin’i kullananlar belirliyor. Ayrıca Bitcoin’in merkezsiz olması sebebiyle üçüncü taraflara ihtiyaç da ortadan kalkmış oluyor. Bu da hem işlemlerin çok hızlı gerçekleşmesine hem de işlem ücretlerinin çok düşük olmasına imkan tanıyor.

Öte yandan herhangi bir merkez olmadığı ve böylece üçüncü taraflar ihtiyaç kalmadığı için Bitcoin kişiden kişiye ödemelere imkan sağlayan bir sistem olarak kullanılabiliyor. Geleneksel finansal sisteme bakıldığında bir para transferinin birçok prosedürü olduğu görülüyor. Ancak Bitcoin’de böyle bir durum söz konusu değil. Herhangi bir prosedür olmadan BTC sahipleri aralarında transfer işlemlerini gerçekleştirebilir.

Bunlara ek olarak Bitcoin’in arzının belli olması ve en başından bu rakamın belirlenmiş olması BTC’nin deflasyonist bir para olmasını sağlıyor. Bitcoin’in teknik dokümanına göre Bitcoin’in arzı 21 milyon ile sınırlı ve miktarın tamamının 2140 yılına kadar çıkarılması planlanıyor. Ayrıca BTC’nin arzı sınırlı  olduğu içinde BTC fiyatının sürekli yükseliş yönlü bir eğilim izleyeceği de düşünülüyor. Çünkü arz azalırken talep aynı kalsa dahi fiyat da artışların olacağı ifade ediliyor. 

Bunlarla birlikte Bitcoin’in altında yatan teknoloji olan Blockchain, tüm dünyaya dağılmış bir ağ şeklinde bulunuyor ve isteyen herkes buradaki kayıtlı işlemleri görebiliyor. İşlemler zincirler ve bloklar halinde birbirine bağlandığı içinde Blockhain’deki bir işlemin değiştirilmesi tamamen imkansız olmasa da çok zor bir hal alıyor. Çünkü bir işlemin değişmesi için tüm sistemlere aynı anda müdahale etmek gerekiyor.

Bitcoin’in arkasındaki kişi ya da kişilerin bilinmemesi ise aslında yukarıda sayılan tüm özelliklerin kullanılabilir olmasını sağlıyor. Çünkü Bitcoin’i kimin tasarladığı bilinseydi işlemler merkezsiz bir şekilde gerçekleşemezdi. Ayrıca fiyatın serbest piyasa koşullarına bağlı bir şekilde belirlenmesi de çok mümkün olmazdı. 

 

Bitcoin Fiyatı Nasıl Belirlenir?

En temelde Bitcoin fiyatının serbest piyasa koşullarına göre belirlendiği ifade edilebilir. Bitcoin almak isteyen ve Bitcoin satmak isteyen kişiler kripto para borsaları aracılığı ile alış ve satış fiyatları üzerinden BTC fiyatını belirlerler.

Ancak tabii ki Bitcoin’in fiyatı üzerinde etkili olan çeşitli faktörler bulunuyor ve belki de bunların en önemlileri Bitcoin analizi ve Bitcoin yorumlarıdır. Çünkü Bitcoin analizleri geçmiş fiyat hareketlerine dayanarak ve tarihsel verileri kullanarak BTC fiyatının gelecekte nasıl bir yol izleyebileceği ile ilgili tahminleri ortaya koyuyor. Bitcoin yorumları ise hem analizlere hem Bitcoin ile ilgili haberlere dayanarak BTC’nin fiyatı ile ilgili temel görüşlerin oluşmasını sağlıyor. 

Temelde iki tür Bitcoin analizini olduğu ifade edilebilir: Teknik analiz ve temel analiz. Teknik analiz daha sayısal verilere ve analiz araçlarına bağlı bir şekilde yapılırken temel analizlerde Bitcoin’in o günkü konumu, cüzdan sayıları, gerçekleşen işlemler gibi daha nicel veriler kullanılır. Dolayısıyla iki analiz türünün birbirini desteklediği ve yatırımcıların iki analizi de takip ettiklerini belirtmek gerekiyor.

Bununla birlikte Bitcoin ile ilgili yapılan yorumlar da fiyat üzerinde zaman zaman etkili olabiliyor. Özellikle önemli ekonomistlerin fiyat beklentileri ya da popüler analistlerin yaptığı yorumlar Bitcoin fiyat tahminlerini sekillendirdigi için yatırımcıların bu şekilde hamle yapmasına ve dolayısıyla Bitcoin fiyatını etkilenmesine sebep oluyor. 

 

"Bitcoin Nedir? Bitcoin Fiyatı Neye Göre Belirlenir?" haberi, 20 Şubat 2021 tarihinde yazılmıştır. 20 Şubat 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Bitcoin Nedir? Bitcoin Fiyatı Neye Göre Belirlenir? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bitcoin Nedir? Bitcoin Fiyatı Neye Göre Belirlenir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  2. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  3. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  4. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  5. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  6. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  7. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  8. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  9. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  10. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  11. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  12. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  13. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  14. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  15. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  16. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  17. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  18. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  19. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  20. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
Ekonomi Haberleri