Burçlara bile fitne soktular: Sabah "Artık 13 burç var!" dedi, Teyid.org yalanladı

Burçlara bile fitne soktular: Sabah

Burçlara bile fitne soktular: Sabah "Artık 1... NASA, eksenel devinim olgusundan dolayı burçları oluşturan takımyıldızlarının 3 bin yıl öncesine göre farklı konumda olduğunu belirterek burç sayısının 12 değil de 13 olduğunu açıkladı. Ortaya çıkan yeni burç ise "yılan" olarak kayıtlara geçti.

NASA, eksenel devinim olgusundan dolayı burçları oluşturan takımyıldızlarının 3 bin yıl öncesine göre farklı konumda olduğunu belirterek burç sayısının 12 değil de 13 olduğunu açıkladı. Ortaya çıkan yeni burç ise "yılan" olarak kayıtlara geçti.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre;  NASA, astrolojide tartışılan "burçlar değişti" iddiasını doğruladı. Eksenel devinim olgusundan dolayı burçları oluşturan takımyıldızlarının 3 bin yıl öncesine göre farklı konumda olduğunu belirten NASA, 12 değil, 13 adet burç olması gerektiğini açıkladı. Buna göre 13 burç olması gerektiği, burçlardan birinin 'yılan' olduğu belirtildi.

NASA'nın iddiasına göre burçların tarihleri şu şekilde oluştu:

KOÇ: 18 Nisan - 13 Mayıs

BOĞA: 13 Mayıs - 21 Haziran

İKİZLER: 21 Haziran - 20 Temmuz

YENGEÇ: 20 Temmuz - 10 Ağustos

ASLAN: 10 Ağustos - 16 Eylül

BAŞAK: 16 Eylül - 30 Ekim

TERAZİ: 30 Ekim - 23 Kasım

AKREP: 23 Kasım - 29 Kasım

YILAN: 29 Kasım - 17 Aralık

YAY: 17 Aralık - 20 Ocak

OĞLAK: 20 Ocak - 16 Şubat

KOVA: 16 Şubat - 11 Mart

BALIK: 11 Mart - 18 Nisan 

 

Teyit.org ise ilgili haberin doğruyu yansıtmadığını öne sürdü. Site, "NASA’nın açıklamaları arasında ‘burç değişikliği’ yer almıyor" açıklamasında bulundu. 
 

İDDİA: NASA, Dünya’nın yörüngesel salınımı değiştiği için burçların tarihlerinin değiştiğini açıkladı.  

YANLIŞ!: Sabah, Yeni Alanya, Süper Haber, İnternet Haber ve Karar Gazetesi‘nde 4 Ağustos 2019’da yer alan bir habere göre NASA burçların tarihlerinin değiştiğini açıkladı.

Ancak Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dünya’nın yörüngesel salınımının değiştiğini açıklasa da burçlara yönelik herhangi bir açıklama yapmadı. Burçların değişip değişmediğine ilişkin ise astroloji dünyasında bir görüş birliği yok. 

sabah-gazetesi-burc-iddialari.png

NASA’nın burçların değiştiğine dair açıklama yapmasına ilişkin iddia, hem ulusal hem de uluslararası basında geniş yankı buldu. Sabah Gazetesi’nin internet sitesinde “Burçlar değişti” bağlığıyla yer alan haberde “NASA, Dünya’nın yörüngesel salınımı değiştiği için burçların tarihlerinin de değiştiğini açıkladı. Örnek vermek gerekirse; 23 Temmuz-22 Ağustos arası doğanlar artık Aslan değil Yengeç Burcu!” ifadeleri kullanıldı.

İddia, NASA’nın çocuklara yönelik blogu “SpacePlace”te yayınlanan yazıya dayanıyordu. İddialara konu olan yazı, aslında uzun zamandır yayında. Ancak yazının 13 Ocak 2016’da güncellenmesiyle burçların değiştiği tartışması alevlendi.

NASA’nın tartışmalara konu olan yazısında, Dünya’nın yörüngesel salınımının değişmesinin astroloji ile ilişkisi adım adım anlatılıyor. ‘Astroloji Bilim Değildir’ başlığıyla başlayan yazı, NASA’nın astronomi bilimi üzerine çalıştığını, astrolojinin ise bir bilim olmadığını ve bilim insanlarının pek çok ışık yılı uzaklıktaki yıldızların, insanların günlük hayatları üzerinde bir etkisi olmadığını ifade ettiklerini anlatıyor.

Yazının devamında takımyıldızları ve burçların ilişkisi aşağıdaki gibi ifade ediliyor:

“Takımyıldızlarını, bir grup yıldız oluşturuyor. Bu yıldızlar, noktaların birleştirildiği yapbozlardaki gibi birleştirildiğinde ise, biraz hayal gücünün de yardımıyla hayvan ya da insanlara benzetilebilir. Ancak bu yıldızların gökyüzünde oluşturduğu desenler, onların birbirine bağlı olduğu anlamına gelmez. Çünkü birbirine yakın görünen yıldızların arasındaki mesafe, aslında hayal edilemeyecek kadar fazla. Takım yıldızlarının gökyüzüne yansıyan biçim ve pozisyonları ise çok yavaş değişir. Bir insanın ömründe böylesi bir değişikliğe rastlaması epey zordur.”

Zodyak ve Babil takvimi 


Yıldızları gözetlemenin tarihi epey uzun, 3000 yıl önce yaşayan Babillilere kadar dayanıyor. Babilliler, 12 eşit parçaya böldükleri Zodyak’ın her bir parçası için bir yıldız takımı belirledi. Dünya Güneş’in etrafında döndüğü sürece 12 parçadan birini aydınlattığı ve zaten 12 aya dayanan bir takvimleri olduğundan, Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketinin her bir parçası, Babil takviminde bir aya denk geliyor.

Babillerin burçları icat ettiği günden bu yana 3000 yıl geçti. Bu süre içinde takım yıldızlarının konumları değişti, çünkü Kuzey Kutbu, yani Dünya’nın ekseni aynı yöne bakmıyor. Yani evet, muhtemelen şimdiye dek bilinen burçlar Babillilerden bu yana değişti. Çünkü takım yıldızlarının Dünya’ya olan konumu değişti.

Ancak NASA, burçları kendilerinin değiştirdiği yönündeki iddialara, yazının sonunda şöyle yanıt veriyor: “Burçları biz değiştirmedik, sadece hesaplama yaptık.”

Pek çok haber sitesi burçların yeni tarihlerini yayınlasa da, NASA’nın hesaplamasının astroloji dünyasına etkisine, yeni burçların geçerliliğine ilişkin bir görüş birliği yok.

Öte yandan Benzer bir tartışma, 2011’de de gündeme gelmişti.  

"Burçlara bile fitne soktular: Sabah "Artık 13 burç var!" dedi, Teyid.org yalanladı" haberi, 16 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 16 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Astroloji kategorisi altında bulunan Burçlara bile fitne soktular: Sabah "Artık 13 burç var!" dedi, Teyid.org yalanladı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Burçlara bile fitne soktular: Sabah "Artık 13 burç var!" dedi, Teyid.org yalanladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Astroloji konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Astroloji Haberleri