Caretta carettalar denizle buluştu. Antalya'da tedavileri tamamlandı ve çip takıldı.

Caretta carettalar denizle buluştu. Antalya'da tedavileri tamamlandı ve çip takıldı.

Caretta carettalar denizle buluştu. Antalya'... Serik'e bağlı Belek turizm merkezinde bulunan, "Belek" ve "Kadriye" isimli caretta carettaların tedavileri tamamlandı. Tedavileri sonrası çip takılan caretta carettalar denizle buluştu.

 

Serik'e bağlı Belek turizm merkezinde bulunan Kadriye Beachpark tesislerinde Antalya Valisi Ersin Yazıcı'nın da katılımıyla tedavileri tamamlanan "Belek" ve "Kadriye" isimli caretta carettalar çip takılarak denize salındı. Plajda bulunan yerli ve yabancı turistler de caretta carettaların denizle buluşmasını yakından izledi.

Vali Ersin Yazıcı, "Kadriye ve Belek'in yolu açık olsun. İnşallah birkaç yıl sonra burada karşılama töreni yaparız. Buradan dua edelim 2- 3 yıl sonra tekrar geri gelsinler. Karşılayalım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başka bir organizasyon yapsın. Gelirlerse karşılarız. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. "Belek" ve "Kadriye" ismini verdiğimiz bu carettalara güzel bir uğurlama yaptık. Yolları ve bahtları açık olsun. Biz de yenilerini tekrar buradan uğurlarız" dedi.

'TURİZM CENNETİ ANTALYA'DA REHABİLİTASYON MERKEZİ YOK'

Deniz kaplumbağalarının Akdeniz sahillerindeki en büyük ve en önemli yuvalama alanı olan Belek sahillerinde 21 yıldır çalışma yürüteln Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, "Bu caretta carettaların 1 yıl sonra gelme şansı yok çünkü 2- 3 yılda bir yuva yapıyorlar. Bu yılki yuva sayımız 3 bin 200. Rekor sayımız ise 2016 yılında 2bin 600 civarındaydı. 1999 yılında bu bölgede başladığımızda 400 yuva vardı. Tabiat ve Koruma Genel Müdürlüğünün desteğiyle DEKAMER ile birlikte yaptığımız izleme çalışmasında bugün 2 bireyi denize bıraktık. Bunlardan bir tanesi 2019 yılında Boğazkent'te başıboş vahşi köpeklerin saldırısına uğramış ve yaralanmıştı. Bu bölge rehabilitasyon merkezi olmadığı için Muğla'ya gönderdik. 1 yıl sonra tedavisi tamamlandı. Diğer birey ise Temmuz 2013'te muhtemelen buradan beslenmek için Dalyan'a gitmişti. Her ikisi de Belek'in carettaları. 650 kilometrelik kıyı şeridimiz var. 30 tane deniz kaplumbağası yuvalama kumsalımız var. Carettaların rahatsızlığında 4 saatlik mesafe Dalyan, Mersin, Hatay'da rehabilitasyon merkezi var. Turizm cenneti Antalya'da yok. Bu bölgeye de bir tane rehabilitasyon merkezi açılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, şöyle dedi:

"Tedavilerini yaptıktan sonra kendilerine çip bağladık. Bunlar 100- 150 yıl yaşıyor. Bu cihazların büyük bölümü pilden oluşuyor. Hayvan nefes almak için su yüzüne çıktığında sinyal gönderiyor. Biz de bu sinyalleri takip ederek bu hayvanın nerelere göç ettiğini takip ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü bu yıl bize 8 cihaz aldı. Bunlarda farklı ÖÇK bölgelerinde nereye gideceklerinin takibini yapıyoruz. Bu sadece Türkiye için değil Akdeniz'de olmayan bir çalışma. Bir hafta içinde her bölgeden caretta saldık. Nerelere göç ettiğini nerelerde beslendiğini takip edeceğiz. 1 yıl boyunca nokta nokta takip edeceğiz."

'İLK DEFA BU SENE 8 CARETTAYI UYDUDAN TAKİP EDECEĞİZ'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Kahraman da, "Patara sahilinden uydu cihazlarıyla birlikte 2, bugün de Belek'ten 2, isimleri "Belek" ve "Kadriye" olan carettaları denize saldık. Önümüzdeki 2 gün sonra İztuzu Plajı, 1 hafta sonra da Silifke koruma bölgemizden salmaları yapacağız. İlk defa bu sene 8 carettayı uydudan takip edeceğiz. Türkiye olarak Akdeniz'de deniz kaplumbağalarını korumada söz sahibi olacağız ve çok iyi durumdayız" dedi.

 

"Caretta carettalar denizle buluştu. Antalya'da tedavileri tamamlandı ve çip takıldı." haberi, 21 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 21 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Yerel Gündem kategorisi altında bulunan Caretta carettalar denizle buluştu. Antalya'da tedavileri tamamlandı ve çip takıldı. haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Caretta carettalar denizle buluştu. Antalya'da tedavileri tamamlandı ve çip takıldı. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yerel Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  2. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  3. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  4. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  5. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  6. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  7. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  8. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  9. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  10. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  11. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  12. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  13. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  14. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  15. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  16. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  17. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  18. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  19. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  20. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
Yerel Gündem Haberleri