Cemevlerine saldıran sanık için adli tıptan rapor talebi

Cemevlerine saldıran sanık için adli tıptan rapor talebi

Cemevlerine saldıran sanık için adli tıptan ... Ankara'da 4 cemevine saldırıp 2 kişiyi yaralayan tutuklu sanık Ahmet Ozan Karaca ile onunla bağlantılı olduğu belirlenen 2 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı.

Mahkeme, Ankara Şehir Hastanesi'nin 'akli dengesinin yerinde olmadığı' yönünde rapor verdiği Karaca için adli tıp kurumundan rapor istedi.

Mamak'ta bulunan Şah-ı Merdan Kültür Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Sivas Divriği Gökçebel Derneği ile Ana Fatma Cemevi ve Çankaya ilçesinde bulunan Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Genel Merkezi'ne 30 Temmuz 2022'de saldırı düzenlendi. Ahmet Ozan Karaca, girdiği cemevlerinde içeride oturanların üzerine sandalye fırlatıp, biri kesici aletle 2 kişiyi yaralayarak kaçtı. Polis, saldırgan Ahmet Ozan Karaca ile onunla bağlantılı olduğunu tespit edilen Baver G. ve Çağdaş Can B.'yi Eskişehir'de gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden Karaca tutuklanırken, diğer 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

"Akli dengesi yerinde değil" raporu

Savcılık olayla ilgili soruşturmasını tamamlayarak, iddianame düzenledi. İddianamede, şüpheli Karaca'nın akli dengesinin yerinde olup olmadığı yönünde rapor alınması için sevk edildiği Ankara Şehir Hastanesi'nde 3 hafta gözlem altına alındığı ifade edildi. Yapılan gözlemin ardından hastane tarafından düzenlenen raporda, şüphelinin, 'işlediği fiillerin hukuki anlam ve sonuçlarını algılamasında, bu fiillerle ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneğinde azalma olduğu ve cezai ehliyetinin bulunmadığı' yönünde görüş bildirildiği belirtildi.

Soruşturma tamamlandıktan sonra 1'i tutuklu 3 sanığın yargılanmasına başlandı. 63'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya taraf avukatları ve HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen ile Türkiye Barolar Birliği, Ankara Barosu ve saldırıya uğrayan cemevlerinin temsilcileri katıldı. Sanık Ahmet Ozan Karaca, duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, tutuksuz sanıklar Baver G. ve Çağdaş Can B. ise katılmadı. Katılan avukatları, duruşma salonunun küçük olduğunu, daha büyük bir salonda yargılanmanın yapılmasını ve tutuksuz sanıkların da huzurda dinlenmesi için bu celse savunma alınmamasını talep etti. Mahkeme başkanı da bu talebi gelecek celse değerlendireceğini belirterek, tutuklu sanık Karaca'ya söz verdi. Karaca, tutuksuz yargılanmayı talep ederek, "Mahkeme istediği zaman savunma yapmaya hazırım" dedi.

Adli tıptan rapor alınacak

Sanık Karaca'nın avukatı, müvekkilinin akli dengesinin yerinde olmadığını, tutuklanma gerekçesinin bu nedenle ortadan kalktığını savunarak tahliye talebinde bulundu. Beyanların ardından ara kararı açıklayan mahkeme, sanık Karaca'nın akıl sağlığının yerinde olup olmadığına ilişkin adli tıp kurumundan rapor alınmasına kararlaştırarak, duruşmayı 27 Şubat'a erteledi. Tutuksuz sanıkların da mahkeme huzurunda savunma yapmalarına hükmetti.

"Davanın peşinde olacağız"

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, göstermelik yargılanmalar nedeniyle gerçeğin ortaya çıkarılamadığını öne sürerek, "Hakikat ortaya çıkarılmadığı için bu meczuplar da bundan cesaret alıyor. Şimdiye kadar 40'ın üzerinde Alevi evi işaretlenmesi ve Alevi iş yerlerine saldırı oldu. Yetkililer hep; 'bu kendini bilmez, akli dengesi yerinde olmayan, sarhoş veya bir çocuktur' dediler. Bugün buna da, 'akıl sağlığı yerinde değil' diye rapor aldılar. Bu bir utançtır. Bu bir adli dava değil; bu toplumsal, siyasi yönü olan bir davadır. Tüm Alevileri ilgilendirir. Bu davanın peşinde olacağız. Bu raporu da yok hükmünde sayıyoruz" dedi. (DHA)

"Cemevlerine saldıran sanık için adli tıptan rapor talebi" haberi, 30 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 30 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Cemevlerine saldıran sanık için adli tıptan rapor talebi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cemevlerine saldıran sanık için adli tıptan rapor talebi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  2. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  3. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  4. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  5. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  6. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  7. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  8. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  9. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  10. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  11. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  12. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  13. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  14. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  15. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  16. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  17. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  18. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  19. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  20. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
Gündem Haberleri