CHP'li Aydoğan'dan kanun teklifi: Ev işçileri sömürünün göbeğinde, köleliğe benzer bir durumla karşı karşıya

CHP'li Aydoğan'dan kanun teklifi: Ev işçileri sömürünün göbeğinde, köleliğe benzer bir durumla karşı karşıya

CHP'li Aydoğan'dan kanun teklifi: Ev işçiler... ''Birçok raporda ortaya koyulduğu üzere ev işçileri ve ev eksenli çalışanlar çoğu zaman yok sayılıyor ve bu nedenle bu insanlar ekonomik sömürüye maruz kalıyorlar''

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, ev işçilerinin hak kayıplarının önlenmesi için kanun teklifi verdi. Ev işçilerinin İş Kanunu kapsamına alınmasını öneren Aydoğan, “Ev işçileri sömürünün göbeğinde. Köleliğe benzer bir durumla karşı karşıya bu insanlar” dedi.

CHP'li Aydoğan, na sunduğu kanun teklifinde ev hizmetlerinde çalışan işçilerin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamına alınmasTBMM Başkanlığı’ını önerdi. Teklifin gerekçesinde ev işçilerinin kayıtsız işgücünün önemli bir payını oluşturduğuna dikkat çeken Aydoğan, şunları kaydetti:

“Birçok raporda ortaya koyulduğu üzere ev işçileri ve ev eksenli çalışanlar emeği çoğu zaman yok sayılıyor ve bu nedenle bu insanlar ekonomik sömürüye maruz kalıyorlar. Ev işlerine yönelik somut bir iş tanımının bulunmaması, ev işçilerinin çalışma koşullarının ağırlaşmasına ve bu alandaki güvencesizliğin artmasına neden oluyor. Ülkemizde ev işçiliği yapanların neredeyse tamamının kadın olduğu da yine raporlarla kanıtlanmış durumda.

ILO’nun TÜİK verilerinden derlediği ve Haziran 2021’de yayınladığı araştırmaya göre Türkiye’de yaklaşık 250 bin ev işçisi mevcut. Yüzde 90’ınını kadınların oluşturduğu gündelikçi işçiler, güvencesiz şartlarda, sigortasız ve düşük ücretlerle çalışıyor. Kadınların karşı karşıya kaldığı bu yok sayılma ve sömürü hali onların birçok yasal haktan mahrum kalmalarına da neden oluyor. Başta yasal düzenlemelerdeki eksiklikler bu sömürünün önünü açıyor.”

"Köleliğe benzer bir sömürü"

4857 sayılı İş Kanunu’nun 4. maddesinin e bendinin ev işçilerini kanun kapsamı dışında  tuttuğuna dikkat çeken Aydoğan, şöyle devam etti:

“Bu tasarruf sonucu ev hizmetlerinde çalışan ev işçileri kayıt dışına itilmiş halde. Bu maddenin yasadan çıkarılması ev hizmetlerinde çalışan ev işçilerinin iş yasası kapsamına alınması ve özgün koşullarda çalışan ev işçileri için yasada haklarını koruyacak detaylı bir çalışma yapmak gerek. Ayrıca 6552 sayılı torba yasada yer alan 01.04.2015 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemelerle 10 günden az çalışan ev işçisi 10 günden fazla çalışan ev işçisi ayrımı getirilmişti.

Oysa 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu sayesinde 1 gün dahi çalışan bir işçinin bu yasa kapsamında sigortalı olduğu kabul ediliyordu. Burada oluşan hak kaybına yönelik çalışmaların da yapılması gerekli. Ev işçileri sömürünün göbeğinde. Köleliğe benzer bir durumla karşı karşıya bu insanlar. Bu sömürünün ve hak kayıplarının önüne geçilmesi için konunun uzmanları ile istişare içinde bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ettik. Ayrıca yasal değişiklikler için de bir kanun teklifi sunduk. Bu sorunun çözülmesi için elimizden geleni yapacağız.”

"CHP'li Aydoğan'dan kanun teklifi: Ev işçileri sömürünün göbeğinde, köleliğe benzer bir durumla kar." haberi, 24 Mayıs 2022 tarihinde yazılmıştır. 24 Mayıs 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Emek kategorisi altında bulunan CHP'li Aydoğan'dan kanun teklifi: Ev işçileri sömürünün göbeğinde, köleliğe benzer bir durumla kar.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Aydoğan'dan kanun teklifi: Ev işçileri sömürünün göbeğinde, köleliğe benzer bir durumla kar.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Emek konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:24 Nuri Alço'nun Sağlık Durumu: Kalp Pili Takılacak
  2. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  3. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  4. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  5. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  6. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  7. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  8. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  9. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  10. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  11. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  12. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  13. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  14. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  15. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  16. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  17. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  18. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  19. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  20. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
Emek Haberleri