CHP'li Bulut'tan RTÜK Başkanına 'sansür' tepkisi!

CHP'li Bulut'tan RTÜK Başkanına 'sansür' tepkisi!

CHP'li Bulut'tan RTÜK Başkanına 'sansür' tep... CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, "kişilik hakları" bahanesiyle mahkemeler tarafından engellenen ve silinen haberleri Meclis gündemine taşıyarak, ifade özgürlüğüne darbe vurulduğunu savundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, mahkemeler tarafından "kişilik hakları" gerekçesiyle engellenen ve silinen haberleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı. Bulut, kişilik haklarının arkasına sığınılarak ifade özgürlüğünün kısıtlandığını savunarak, binlerce bilgi ve belgeye dayanan haberlerin bu bahane ile sansürlendiğini ifade etti. Bulut, "Kişilik hakları sansüre bahane oldu, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen, mahkemeler çok sayıda haberi engellemeye devam ediyor" dedi.

HABERLERİN MAHKEMELER TARAFINDAN ENGELLENMESİ GÜNDEMDE

CHP Halkla İlişkiler ve Medyayla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, mahkemeler tarafından "kişilik hakları" gerekçesiyle engellenen ve silinen haberleri eleştirdi. TBMM Başkanlığı'na bu konuda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yanıtlanması talebiyle iki ayrı soru önergesi veren Bulut, kişilik hakları gerekçesiyle yapılan bu uygulamaların basın özgürlüğünü baltaladığını belirtti. Bulut, birçok haberin doğruluğu kanıtlanmış olmasına rağmen, "kişilik hakları" bahanesiyle erişime engellendiğini ve bu durumun toplumun bilgi edinme hakkını zedelediğini vurguladı.

MAHKEMELER "KİŞİLİK HAKLARI" GEREKÇESİYLE HABERLERİ ENGELLİYOR

Burhanettin Bulut, özellikle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile ilgili yapılan haberlerin kişilik hakları gerekçesiyle engellendiğine dikkat çekerek, "RTÜK’teki bazı atamalara dair yapılan haberler kişilik haklarının ihlali bahanesiyle sansürleniyor. Örneğin, 'Becerikli başkan Ebubekir Şahin: Bacanağını ve kayınbiraderini RTÜK’e aldı' başlıklı haber, Şahin’in kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle mahkeme kararıyla erişime engellendi ve silindi. Aynı zamanda, bu haberi yorumlayan kişilerin Youtube videoları da aynı gerekçeyle kaldırıldı" diye konuştu.

BELGELERE DAYANAN HABERLER DE ENGELLENİYOR

Bulut, kişilik haklarının bir sansür aracı haline geldiğini ifade ederek, birçok haberin doğru olmasına rağmen silindiğini belirtti. "Sansürün adı kişilik hakları oldu," diyen Bulut, Anayasa Mahkemesi'nin, internette yapılan yayın içeriklerinin çıkarılması veya erişimin engellenmesiyle ilgili 5651 sayılı Kanun’un 9. maddesini iptal etmesine rağmen, bu kararın dikkate alınmadığını savundu. İfade Özgürlüğü Derneği’nin verilerine göre, 2014 yılından bu yana kişilik hakları gerekçesiyle 43 bin 769 haberin erişime engellendiğini ve bu haberlerden 38 bin 145'inin yayından kaldırıldığını hatırlattı.

BULUT’UN SORU ÖNERGELERİ

CHP’li Burhanettin Bulut, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergelerinde şu soruları yöneltti:

1. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in kayınbiraderi Bülent Şenkardeşler ve bacanağı Hasan Taşkın’ın RTÜK’te çalıştığı doğru mudur? Doğruysa, bu atamaların neden habere konu edilmesi erişime engellenmiş ve haber silinmiştir?

2. Anayasa Mahkemesi'nin aksi yöndeki kararına rağmen "kişilik hakları" gerekçesiyle haberlere erişim engeli getirilmesinin sebebi nedir?

3. Son üç yıl içinde, kişilik hakları gerekçesiyle kaç habere engelleme kararı verilmiştir?

4. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in başkanlığı döneminde, kurumlar arası nakil, açıktan atama ve ilk atama yoluyla RTÜK’e kaç kişi alınmıştır?

5. Ebubekir Şahin'in göreve geldiği dönemde RTÜK personel sayısı ne kadar artmıştır? Şahin'in döneminde personel sayısının yüzde 50’den fazla arttığı iddiaları doğru mudur?

KİŞİLİK HAKLARI VE SANSÜR TARTIŞMALARI

Burhanettin Bulut, son dönemde kişilik hakları bahanesiyle birçok haberin erişime engellendiğine vurgu yaparak, bu durumun özellikle kamu görevlileri ve hükümete yakın iş insanları tarafından sıkça başvurulan bir yöntem haline geldiğini belirtti. Basın özgürlüğü ve kamuoyunun bilgiye ulaşma hakkı açısından tehlikeli bir gelişme olarak değerlendirilen bu durum, Türkiye’de sansür tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

"CHP'li Bulut'tan RTÜK Başkanına 'sansür' tepkisi!" haberi, 30 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li Bulut'tan RTÜK Başkanına 'sansür' tepkisi! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Bulut'tan RTÜK Başkanına 'sansür' tepkisi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 30 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Lübnan hakkında açıklama!: 'En büyük tepkiyi İslam ülkeleri vermeli'
  2. 20:13 Acun Ilıcalı yarın hakem kararları hakkında konuşma yapacak!
  3. 20:11 Volkswagen’in Tarihi Kar Düşüşü! Borsada Hisseler Çakıldı!
  4. 20:03 CHP'li Başarır: Millete 1 kuruş faydası olmayan DMM, 1 yılda 32 bin emekli maaşı harcıyor
  5. 19:57 Sinan Ateş Cinayeti Davasında Kılıçdaroğlu'ndan Sert Açıklamalar: 'Gerçek Failler Gizleniyor'
  6. 19:54 Fatih Altaylı: "Özgür Özel'in damadı o işbirliğini yapsa yine gurur duyar mıydınız?"
  7. 18:31 CHP'li Ulaş Karasu, DHMİ’de "eş dost akraba" atamalarını meclis gündemine taşıdı!
  8. 18:26 FM 25'in çıkış tarihi duyuruldu: FM 25 ne zaman çıkacak?
  9. 18:25 CHP ile Almanya SDP partisi arasında iş birliği protokolü imzalandı
  10. 18:22 CHP'li Bulut'tan RTÜK Başkanına 'sansür' tepkisi!
  11. 18:16 Akbank'ta veri sızıntısına dair iddialar resmi olarak yalanlandı
  12. 18:13 Depremde 69 kişinin yaşamını yitirdiği Hacı Ömer Apartmanı'nın davası 2 Ekim'de görülecek!
  13. 18:05 İyi Parti lideri Dervişoğlu'ndan "merkez siyaset" çağrısı
  14. 17:34 AKP’li Galip Ensarioğlu’nun damadı dolandırıcılıktan tutuklandı, aynı gün serbest kaldı
  15. 17:30 Bülent Ersoy: "Hiç umursamıyorum, cenazeme kimsenin de gelmesini istemiyorum, kendi başıma giderim"
  16. 17:26 Pezeşkiyan: Haniye suikastına yanıt vermememiz halinde Gazze'de ateşkes sözü verilmişti
  17. 17:17 Burak Yılmaz: "Çok kırgınım, çok üzüntülüyüm"
  18. 17:13 Beyin göçü açıklanandan çok daha fazla!
  19. 17:09 İşçiye ek zam yerine pamuk şeker ve Osmanlı macunu indirimi
  20. 17:04 Emeklilik oranı tarihi zirvede
Politika Haberleri