Cihatçıların komutanı eski kaçakçı çıktı

Cihatçıların komutanı eski kaçakçı çıktı

Cihatçıların komutanı eski kaçakçı çıktı ÖSO komutanlarının, Devlet Bahçeli ve Çakıcı’yı ziyaret etmesinin yankıları sürüyor.

İktidarın Suriye ile normalleşme tartışmaları sürerken geçen günlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarıyla ardı ardına paylaştıkları fotoğraflar gündeme düştü.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a görüşme çağrılarının ardından ÖSO komutanlarının Ankara’da yaptığı ziyaret birçok soru işareti yaratmış durumda.

Basına da bilinçli bir şekilde servis edilen görüşmelerde ÖSO’ya bağlı Hamza Tugayları komutanları Bolat ve Cesim, Bahçeli’ye plaket verdi. MHP Genel Merkezinde, Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Genel Başkan Başdanışmanı Eyyup Yıldız ve MHP 21. ve 28. Dönem Çorum Milletvekili Vahit Kayrıcı ile de görüşme gerçekleştirmişti. Alaattin Çakıcı ise söz konusu görüşmeyi, "ÖSO Hamza Özel Kuvvetleri Komutanı Seyf Bolat ve Süleyman Şah Genel Komutanı Muhammet Cesim ziyaretime geldiler. Tüm dünyadaki Türkmenlerin haklı davalarında yanında durmak Türkiye ve Dünya Türklerinin asli görevidir" notuyla paylaşmıştı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ‘muhaliflere desteğimiz sürecek’ açıklamasının ardından yapılan bu görüşme trafiği ÖSO’nun ilişki ağına dair de soruları artırdı.

Bölgeden edinilen bilgilere göre Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kontrolünde olan ÖSO 12 farklı gruba ayrıldı. Bu gruplardan 8’i ise doğrudan ABD bağlantılarıyla hareket ediyor. ÖSO, bölgede en çok güç kaybeden unsurlar arasında gösteriliyor.

TİCARETİN PARÇASI OLABİLİR

Suriye’ye karşı savaşın ‘meşrulaştırıcı’ gücü olarak kullanılan ÖSO’nun son süreçte ise belirli bölgelere sıkıştığı belirtiliyor. Yine de bu dağınık yapılar arasında en etkili grup Bahçeli ve Çakıcı ile görüşen Hamza Tugayları. Elbab, Afrin ve Cerablus bölgelerinde etkinliğini sürdüren grup, savaş koşulları içerisinde güç kaybetse bile kaçakçılık gibi ticari faaliyetlerini de sürdürüyor.

Bölgedeki gazetecilerin aktardığına göre büyük bir ticari ağın hala içerisinde olduğu gruplar, Türkiye’nin de ‘terör örgütü’ listesinde yer verdiği Heyetü Tahrir’i Şam’la (htş) da Kürt hareketi ile de ticari faaliyetler sürdürülüyor.

Bu ticaret ağının Türkiye ağına dair ise net bir bilgi yok. İddialara göre ÖSO komutanlarının Bahçeli ve Çakıcı görüşmeleri bu ticari ağın bir parçası olabilir.

ABD ETKİSİ ALTINDALAR

Görüşmeleri değerlendiren Gazeteci Sarkis Kassargian, Türkiye’nin kurduğu Milli Suriye Ordusu’nun (MSO) yapısına dikkat çekti. Normalleşme görüşmeleri başarılı olursa grupta farklı seslerin çıkabileceğini söyleyen Kassargian, MSO planlananın aksine ne askeri bir grup olabildi ne de birlik fotoğrafı verebildi. Yapı, milisler grubundan ibaret" dedi. Komutanların Türkiye ziyaretinin normalleşme tartışmaları ile alakalı olabileceğini söyleyen Kassargian "Bence komutanlar Bahçeli’ye ‘bizi yalnız bırakmayın’ demek için gitti. Bahçeli de bu fotoğrafla Erdoğan’a bu mesajı verebildi" ifadelerine yer verdi. Çakıcı ile görüşmesinde de ticari ve siyasi bir pozisyon olduğunu düşünüyorum" diyen Kassargian, "Sedat Peker zamanından bildiğimiz ticari ilişkiler Türkiye’deki ‘milli mafya’ ile devam ediyor" diye konuştu.

Çakıcı ve Bahçeli’yi ziyaret eden Seyf Bolat ve Muhammet Cesim’in ABD’nin etkisinde olduklarını da belirten Kassargian, şöyle konuştu: "Cesim Sultan Süleyman Tugay Başı’nın komutanı. Abu Amshe kod adı ile bölgedeki eski kaçakçılardan birisi. Orduya katılmasıyla beraber komutanlığa kadar yükseldi."

SİZİ KORUYACAĞIZ SÖZÜ

ÖSO komutanlarının Bahçeli ve Çakıcı ziyaretini değerlendiren Gazeteci Ömer Ödemiş ise şöyle konuştu: "Erdoğan’ın Suriye ile normalleşme sürecinin hemen ardından servis edilen fotoğraflar süreç için oldukça anlamlı. Fidan her ne kadar ‘muhalifleri desteği kesmeyeceğiz’ dese bile ÖSO komutanları doğrudan sürecin karşısında yer alıyor. İdlib’deki gösterilerle de bunu beyan ettiler esasen. Bunun yanında ÖSO’nun bu gösterilere devam etmemesi için belli taahhütler verildiği, ‘normalleşme süreci başlarsa sizi yine koruyacağız’ denildiği haberleri bölgede dolanmaya başladı."

MHP SÜRECE KARŞI OLABİLİR

MHP’nin sürece karşı olabileceğinin altını çizen Ödemiş, şunları söyledi: "Erdoğan ÖSO’yu bu süreçte arka kapıdan verilen sözlerle tutmaya çalışabilir. Ancak yine de ÖSO komutanlarının sürece karşı tavır aldığı gerçek. MHP bu konuya dair sessizliğini korusa da fotoğrafların servis edilmesi sürece şimdilik karşı oldukları şeklinde yorumlanabilir."

ÖSO ile kurulan ilişki ağının önemli olduğunu belirten Ödemiş, kontrol edilemeyen grupların varlığına da dikkat çekti. Ödemiş, "Erdoğan için ÖSO yine de kontrol edilebilir bir etken. Sonuç olarak MİT’in gayretleriyle, AKP iktidarının maaşlı bir yapılanması olarak varlığını sürdüren bir grup. Ancak HTŞ içerisinde yer alan radikal gruplar AKP’nin inisiyatifinde değil" diye konuştu.

"Cihatçıların komutanı eski kaçakçı çıktı" haberi, 20 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 20 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Cihatçıların komutanı eski kaçakçı çıktı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cihatçıların komutanı eski kaçakçı çıktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 08 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:BirGün Gazetesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(2) Yorum
SON HABERLER
  1. 00:48 100 Bin Lira, 500 Bin Lira ve 1 Milyon Liranın Aylık Faiz Getirisi Rekora Koşuyor!
  2. 00:21 Gecenin Tweeti: "O Halde Soralım, Sen Bu Kılıcı Kime Çekiyorsun Erbaş!"
  3. 00:20 Milyonlara emeklilik müjdesi: Prim ödeme süresi 5 yıl kısaltılacak!
  4. 00:18 Selçuk Geçer'den korkutan dolar tahmini: Artış kaçınılmaz!
  5. 00:17 180 Milyon Euroluk Teklifi Reddetti, Fenerbahçe ile 3 Yıllık Sözleşme İmzaladı!
  6. 00:13 Dzeko'nun attığı gol Bosna Hersek için yeterli olmadı; Hollanda farklı kazandı
  7. 00:10 Hayranlarını Mutlu Edecek Haber! İnci Taneleri'nin Yeni Sezon Tarihi Belli Oldu!
  8. 00:09 Türkiye'ye milyonlarca dolarlık döviz getiren şirket iflas etti: Onlarca çalışan işsiz!
  9. 00:05 O tarih sonrası bu ibare bulunmayan emlak ilanları yayınlanmayacak! Artık mecburi olacak!
  10. 00:03 Aldığınız ev bundan ibaretse 400 bin TL tazminat alabilirsiniz! Mahkemeden örnek karar
  11. 00:03 Uzmanlardan önemli açıklama: Faiz indirimi ev ve otomobil fiyatlarını nasıl etkiler?
  12. 00:03 Konut sahibi olacaklara kara haber: Kredi ile ev alma devri bitti!'
  13. 00:02 Milyonları Sinir Edecek Açıklama! Uzmandan Asgari Ücretle İlgili Bomba Tahmin!
  14. 00:00 Cübbeli Ahmet Hoca'ya Şok Saldırı!
  15. 23:53 Elazığ-Diyarbakır Karayolunda Feci Kaza! Yolun Karşısına Geçmeye Çalışan Kadına Otomobil Çarptı
  16. 23:49 Emirhan İlkhan’ın Konyaspor’a Transferi İptal Edildi: 6 Ay Sahalardan Uzak Kalacak!
  17. 23:42 Tayfun Yagi Vietnam’ı Yıktı: 4 Kişi Hayatını Kaybetti, Şehirler Felç Oldu!
  18. 23:40 Fatih Erbakan erken seçim için tarih verdi!
  19. 23:37 Özgür Özel, CHP Programındaki Değişiklikler İçin Masa Toplantısında!
  20. 23:36 Almanya'ya Kaçak Göç Akını: Türk Vatandaşları Öne Çıkıyor
Gündem Haberleri