Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kez Genel Başkanı olduğu AK Parti'nin milletvekilerine karşı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kez Genel Başkanı olduğu AK Parti'nin milletvekilerine karşı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kez G... Dün reddedilen güvenlik ve arşıv kanun teklifi sonrası Cumhur İttifakının hezimeti başlıkları atıldı. TBMM tarihinde ilk kez muhalefet ikitidarın geterdiği kanun teklifinin rededilmesini sağladı.

ANALİZ / Serkut Bozkurt

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Başkanı olduğu AK Parti'nin milletvekilerine karşı.
Çünkü, Erdoğan dün reddedilen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasına ilişkin kanun teklifini mutlaka kabul edilmesini istiyor.

Miuhalefet ve AK Partili milletvekillerinin ortak karşı oldukları kanun teklifi

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasına ilişkin kanun teklifi daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iki kere reddedildi.
Çünkü kanun teklifinde hukuka aykırı bulunan durumlar var. 

 

  • Kan bağı olan bir yakınınız, ökrneğin, babanız bir suç işlemişse, güvenlik soruşturmasına takılıyor ve işe giremiyorsunuz. Hukukun temel ilkelerinden biri, suçun ve cezanın kişiselliğidir. Ancak .AYM'de iki kere, TBMM'de bir kere rededilen bu kanun hukukun temel ilkesini çigniyor.
  • - Ayrıca Anayasa Mahkemesi (AYM)’nin kişisel verilerin kullanılması ve korunması ile ilgili bir endişesi var.. Bu kişisel verilerin kullanımıyla ilgili yetki tanımlaması, bu kullanımın denetimiyle ilgili düzenleme yapılmaması durumu yüksek. Kullanım yetkisini kurulacak bir komisyona veriliyor. Ancak buradaki kullanım ve denetim ile ilgili bir düzenleme ve komisyonun denetimi yok.

İşte bu iki gerekçe yüzünden, AK Parti ve MHP Milletvekilleri dün kanun teklifi oylaması yapılırken, ya oylamaya katılmadılar, ya da ret ettiler.
Erdoğan "inat siyasetiini" hepimiz biliyor ve üstüne yaşıyoruz.
Ancak bu kez Erdoğan, Genel Başkanı olduğu AK Parti'nin milletvekillerine karşı inatlaşıyor
CHP, İYİ Parti ve HDP'li Grup Başkanvekillerinin seslerini yükselterek söyledikleri TBMM İRADESİ HİÇE SAYILIYOR derken, AK Partili milletvekillerinin de sesi oluyorlar.

Muhalefet tek ses: Parlamento iradesi yok sayılıyorMuhalefet tek ses: Parlamento iradesi yok sayılıyor

Rededilen kanunun bir yıl önce gündeme gelmesi iç tüzüğü aykırı

  • 1. İçtüzüğün 81. Maddesine göre maddelerinin görüşülmesi reddedilen kanun gündemden düşer ve  reddedilmiş sayılır
  • 2. İçtüzük 76. Maddeye göre de reddedilen kanun teklifi bir yıl genel kurul gündemine getirilemez.

 

Kanun teklifinin içeriği ne?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, daha önce Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasına ilişkin kanun teklifini yeniden gündemine aldı. Hukukçular, kanun teklifinin halen Anayasa’ya aykırı uygulamalar içerdiğini öne sürüyor.

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi ile ilk kez veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar hakkında yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hükümleri yeniden düzenleniyor.

Düzenlemeye göre, güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması sonucunda elde edilen kişisel verilerin göreve atanma yönünden değerlendirildiği Değerlendirme Komisyonu oluşturulacak.

‘AYM’nin şerh düştüğü konuların dikkate alınmadığı görülüyor’

Eski Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Seçkin Arıkan, kanun teklifindeki Anayasa’ya aykırı durumları Sputnik’e anlatmıştı. “Bu düzenlenmenin Anayasa’ya uygun olmadığı daha önce AYM’nin kararı doğrultusunda ortaya konulmuştu” diyen Arıkan, şunları söyledi:

“AYM, torba yasa içinde gelen benzer düzenlemeleri daha önce iki kez iptal etti. Bu şimdi, bağımsız kanun olarak yeniden düzenlendi ve Genel Kurul’a getirildi. Ama burada daha önce AYM’nin şerh düştüğü konuların dikkate alınmadığını görüyorum. Bu kanunla getirilen birçok düzenleme Anayasa’ya uygun değil.”

‘Hangi açıdan ‘sakıncalı’ bulunduğunuzu dahi bilmiyorsunuz’

Avukat Arıkan, yeni düzenlemede yer alan ve daha önce AYM’nin de şerh düştüğü konuları şöyle sıraladı:

“AYM’nin kişisel verilerin kullanılması ve korunması ile ilgili bir endişesi vardı. Bu kişisel verilerin kullanımıyla ilgili yetki tanımlaması, bu kullanımın denetimiyle ilgili düzenleme yapılmaması durumu var. Kullanım yetkisini kurulacak bir komisyona vereceksiniz ama buradaki kullanım ve denetim ile ilgili bir düzenleme yok. Yani bu komisyon, bu verileri nasıl kullanıyor? Kötüye kullanım varsa bu nasıl denetlenecek? Bunlar yok. AYM’nin daha önceki kararına göre kamuya girmeye aday olan kişinin, verilerinin kullanılması ile ilgili bilgi sahibi olması ve gerekirse bununla ilgili kendisine açıklama yapmak için söz hakkı tanınması gerekiyor. Bu noktada da bir düzenleme yapılmamış. Hangi açıdan ‘sakıncalı’ bulunduğunuzu dahi bilmiyorsunuz.”

‘Hiç tanımadığınız biri yüzünden kamuya giremiyorsunuz’

Güvenlik soruşturmasına, görevin gerektirdiği niteliklere etkisi yönüyle kişinin eşi ile birinci derece kan ve sıhri hısımları da dahil edilecek. Arıkan’a göre bu durum, evrensel hukuk ilkelerinden biri olan suçun ve cezanın kişiselliği ilkesine aykırı:

“Hukukun temel ilkelerinden biri, suçun ve cezanın kişiselliğidir. Yeni düzenlemede kişinin kan hısımları dediğimiz kan bağıyla bağlı olduğu akrabalarının dışında bir de eşi tarafından evlilik bağı nedeniyle akraba olduğu kayınbiraderi, eşinin anne-babası gibi yakınlarının denetimi söz konusu. Yani siz belki de siz hiç tanımadığınız, tanışmadığınız biri yüzünden -günümüzde bu durumlara sık rastlanıyor- kamuya giremiyorsunuz. O kadar uzağa gitmeye gerek yok, babanızın işlediği bir suç nedeniyle sizi memuriyete uygun bulmayabilecekler. Dolayısıyla bu da evrensel hukuk ilkesine aykırı bir düzenleme.”

 

 

  • TBMM'de son durum, milletvekili sayısı

  • Peki Cumhur İttifakı TBMM'de yeterli milletvekili sayısına sahip değil mi? AK Parti ve MHP'nin toplam milletvekili sayısı 337.

  • Parti Adı

  • Üye Sayısı

  • Toplam

  • 584

 

 

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kez Genel Başkanı olduğu AK Parti'nin milletvekilerine karşı" haberi, 01 Nisan 2021 tarihinde yazılmıştır. 02 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kez Genel Başkanı olduğu AK Parti'nin milletvekilerine karşı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kez Genel Başkanı olduğu AK Parti'nin milletvekilerine karşı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:24 Savcılar: Trump-Stormy Daniels Davası, Sus Payı, Saf ve Basit Bir Seçim Sahtekârlığı
  2. 11:19 Mehmet Şimşek'te "locals" açıklaması: Kullandığım kelime istismar edildi
  3. 11:14 Altın Sahiplerinin Dikkatine! Ekonomistten Şok Tahmin: Herkes Döviz Bürosuna Koşacak
  4. 11:10 23 Nisan tarihindeki AFAD son depremler
  5. 11:09 IBAN Denetimi Korkusu Maliye'yi Kilitledi: Vatandaşlar Birbirini İhbar Ediyor!
  6. 11:06 Eğlenceli Öğrenme: TÜİK ve UNICEF İşbirliğiyle Yeni Çocuk Portalı!
  7. 11:02 Gazze'de İsrail Saldırıları: Son 24 Saatte 32 Ölü, 59 Yaralı
  8. 10:56 Çin Güney Kesiminde Şiddetli Yağışlar Felakete Yol Açtı: En Az 4 Ölü, 10 Kayıp
  9. 10:55 Ağıt yakarken kullandığı ifadeler gerekçe gösterildi: Emine Şenyaşar’a Erdoğan’a hakaretten dava
  10. 10:49 Akit yazarları Sabri Şahsuvar: AK Parti kendisini ulusal Kemalist alanın göbeğine teslim etti
  11. 10:48 Yaşlılar ve Çocuklara Dikkat! Meteorolojiden Uyarı Geldi
  12. 10:48 Son dakika: Fenomen yönetmen hayatını kaybetti!
  13. 10:47 Epic Games'te Zam Alarmı: Oyun Fiyatları Artıyor!
  14. 10:44 Tarih verildi: Motorine indirim geliyor
  15. 10:36 Cem Yılmaz 51’inci yaşını dikkat çeken bir paylaşımla kutladı
  16. 10:32 Karar yazarı Akif Beki: Bahçeli iktidara ne demeye çalışıyor
  17. 10:25 İYİ Parti Genel Başkan adayı Tolga Akalın: Kurultayda sahte kimlikle oy kullanılabilir
  18. 10:18 Kayyumlar ‘gezi teknesi’ de almış: Van'da kayyumların geçmiş harcamaları ortaya çıktı
  19. 10:16 Bugün Ankara'da bazı yollar trafiğe kapalı olacak
  20. 09:51 Belediye başkanları Özgür Özel'den Erdoğan’ı ikna etmesini istedi
ABC Kritik Haberleri