Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü ile New York'ta bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü ile New York'ta bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişler... Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun New York'taki 78'inci oturumu için dünya liderleri ve devlet temsilcileri New York'ta bulunuyor.

BM'nin Genel Kurul'a özel toplantılarının yanı sıra liderler ve temsilciler, mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştiriyor. Genel Kurul'a damgasını vuran görüşmelerden biri de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü ile bir araya gelmesi oldu. 

2013 yılından bu yana ilk üst düzey ziyaretler geçen yıl gerçekleşmişti

Mısır Dışişleri Bakanı Şükrü, geçen Şubat ayında Türkiye-Mısır normalleşme adımları kapsamında Türkiye'yi ziyaret etmiş ve dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmüştü. Şükrü'nün Şubat ziyareti, 2013 yazından o tarihe kadar Mısır'dan Türkiye'ye yapılan ilk üst düzey ziyaret olmuştu. 

Şükrü'nün Şubat 2023'teki ziyaretinin peşinden dönemin Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Mart 2023'te Mısır'ı ziyaret etmişti. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Çavuşoğlu'nun Mısır ziyaretiyle ilgili yazılı bir açıklama yaparak iki ülke arasında normalleşmenin altını çizmiş ve "Türk Dışişleri Bakanı'nın Mısır'a yapacağı ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkileri normale döndürme, ikili ilişkilerin çeşitli yönlerinin yanı sıra ortak öneme sahip bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında kurulacak derin diyalogun başlangıcı (ilk adımı) hükmündedir" demişti. 

Türkiye-Mısır ilişkileri nasıl bozuldu; 2013 yazında ne oldu?

2010 yılının son aylarında Tunus’ta başlayıp çeşitli Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerine yayılan ve Arap Baharı olarak adlandırılan eylemler dalgası Mısır’ı da etkiledi. Şubat 2011’de günler süren sokak eylemlerinin peşinden dönemin Mısır lideri Hüsnü Mübarek’in 29 senelik iktidarı sona erdi. Haziran 2012’de düzenlenen seçimleri, Müslüman Kardeşler çizgisindeki Özgürlük ve Adalet Partisi kazandı. Yeni Cumhurbaşkanı, Muhammed Mursi oldu. 

AKP, Mısır’la halihazırda geliştirdiği ilişkilerinde bu iktidar değişikliği ile yeni bir ivme yakaladı. 2013 senesinde Mısır’da, Temerrüd (İsyan) adı altında örgütlenen gruplar, Mursi karşıtı kitlesel protestolar düzenledi. 3 Temmuz 2013'te dönemin Genelkurmay Başkanı Sisi liderliğindeki Mısır ordusu, yönetime el koydu.

Mısır yönetimi bunun karşısında Türkiye Büyükelçisi’ni “istenmeyen kişi” ilan etti. Türkiye de mütekabiliyet ilkesi gereğince Mısır Büyükelçisi’nden ülkeyi terk etmesini istedi. Böylece Ankara ve Kahire arasındaki ilişkiler maslahatgüzar seviyesine indi.

2013 yazından normalleşme adımlarının atılmaya başlandığı tarihe kadar Türkiye’de hükümet hem Mısır’daki yönetimi hem süreci “darbe” olarak tarif etmeyen Batı ülkelerini kıyasıya eleştirdi.

Recep Tayyip Erdoğan seneler içinde Sisi için “Katil”, “Darbeci”, “Zalim” gibi ifadeler kullandı. Erdoğan, askeri müdahaleyi protesto edenlerin simgesi olan Rabia el işaretini de sahiplendi ve 2013 yazından itibaren dört parmağını kullanarak bu işareti sıklıkla kullandı.

Her ne kadar 2013 yılıyla birlikte iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler bozulmuş olsa da bu durum, aradaki ekonomik ilişkilere aynı yoğunlukta yansımadı.

İki ülke arasında 2005’te imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile önemli bir sıçrama yapan, Mursi iktidarı döneminde ise daha da gelişen ekonomik ilişkiler, diplomatik krizden belli bir seviyede etkilense de durmadı.

Hatta ikili tecim hacmi 2018'de 5 milyar dolar barajını aşarak tarihi bir rekor kırdı.

Erdoğan-Sisi tokalaşması

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kasım 2022'de daha önce "katil", "darbeci" ve "zalim" dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi ile Katar’ın başkenti Doha’da, Dünya Kupası’nın açılışında selamlaşıp tokalaşmıştı. 

Tokalaşma fotoğrafı, iki ülke arasında devam eden normalleşme sürecinde önemli bir adım olarak değerlendirilmişti.

Katar dönüşünde uçakta gazetecilere konuşan Erdoğan görüşmeyi, “Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir. Yeniden niye başlamasın? Bunların sinyalini verdik” diye yorumlamıştı. 

Sisi'nin Ankara ziyareti ertelendi

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin 27 Temmuz'da Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştireceği duyurulmuştu. Ancak Sisi'nin Rusya-Afrika zirvesi sebebiyle Türkiye ziyaretinin ertelendiği kaydedilmişti. Şu anda Sisi'nin ertelenen Türkiye ziyaretini hangi tarihte yapacağı netleşmiş değil. 

Temmuz ayında büyükelçi atama süreci tamamlandı

2023 Temmuz ayında ise iki ülke dışişleri bakanlıkları ortak bir açıklama yaparak, diplomatik ilişkilerin yeniden büyükelçi düzeyine çıkarıldığını duyurmuştu. 2021'de ağır adımlarla başlayan normalleşme süreci, geçen Temmuz ayında karşılıklı büyükelçi atamalarıyla birlikte önemli bir virajı da dönmüş oldu. 

"Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü ile New York'ta bir araya geldi" haberi, 20 Eylül 2023 tarihinde yazılmıştır. 20 Eylül 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü ile New York'ta bir araya geldi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü ile New York'ta bir araya geldi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 16:46 Kazakistan, Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması müzakerelerine ev sahipliği yapacak
  2. 16:42 Hakan Fidan: "İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahil olmaya karar verdik"
  3. 16:34 İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu Anıtkabir’i ziyaret etti
  4. 16:32 KPSS şartsız, mülakatsız alımlar! Kızılay yüksek maaşla 7 farklı kadroda alım yapacak
  5. 16:13 Ünlü otomotiv devi iflas bayrağını çekti! Dev şirket kelepir fiyatına satılıyor
  6. 16:11 CHP'li Gürsel Erol açıkladı: Elazığ ikinci bir İliç faciası ile karşı karşıya
  7. 16:09 Fidan açıkladı: Güney Afrika'nın soykırım davasına müdahil olacağız
  8. 16:04 Bursaspor’da ilk isim Levent Dönertaş!
  9. 15:55 Ünlü Oyuncu Giray Altınok'tan Bir Haluk Bilginer Detayı!
  10. 15:09 Mercedes-Benz: Apple CarPlay'i Sonlandırarak Yeni MBOS İşletim Sistemine Geçiyor
  11. 15:05 İYİ Parti Trabzon yönetimi istifa etti
  12. 15:04 Trump'a "Sessizlik Anlaşması" Davasında Para Cezası: Yasağı İhlal Etmesi Durumunda Hapis Tehdidi
  13. 15:02 Altın fiyatları düşüşte mi? Gram altın kaç TL?
  14. 15:02 1 Mayıs 2024 altın fiyatları: Gram altın ve çeyrek altın ne durumda?
  15. 15:01 Beşiktaş, Altay Bayındır Transferi İçin Manchester United'la Masaya Oturuyor!
  16. 14:55 Dries Mertens, Galatasaray'da Bir Sezon Daha!
  17. 14:51 İliç Maden Kazası: Komisyon Detayları Araştırıyor
  18. 14:42 Sergen Yalçın, Beşiktaş İddialarına Cevap Verdi
  19. 14:37 1 Mayıs Yasaklarına Karşı Taksim'de Protesto yapan 18 Genç Gözaltına alındı
  20. 14:31 Beşiktaş'ın Genç Yıldızı Semih Kılıçsoy için Fulham'dan 15 Milyon Euroluk Teklif!
Dünya Haberleri