Guterres nüfuzlu ülkelere çağrıda bulundu: "İsrail'in Refah'a saldırısını engelleyin"

Guterres nüfuzlu ülkelere çağrıda bulundu:

Guterres nüfuzlu ülkelere çağrıda bulundu: "... Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Refah'a askeri saldırıya karşı uyararak, "İsrail üzerinde nüfuzu olan ülkelerin var güçleriyle Refah'a operasyonu engellemeleri için çağrıda bulunuyorum," ifadelerini kullandı.

Guterres, BM binasında Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili yaptığı basın açıklamasında, Gazze'deki durumun her geçen gün kötüleştiğini vurguladı. 7 Ekim'den bu yana insani ateşkes, esirlerin acil ve koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardımların artırılması için defalarca çağrıda bulunduğunu belirtti. Ancak, bu çağrıların henüz gerçekleşmediğini ifade etti ve müzakerelerin yeniden başladığını söyledi.

Guterres, "Gazze'deki halk, esirler ve İsrail'deki aileleri, bölge ve dünya için İsrail ve Hamas liderlerini anlaşma sağlamaları için kuvvetli bir şekilde teşvik ediyorum. Eğer anlaşma sağlanmazsa, Gazze ve bölgedeki durum çok daha hızlı bir şekilde kötüleşir," şeklinde bir uyarıda bulundu.

REFAH'A SALDIRIYA KARŞI GÜÇLÜ İKAZ

Refah'a yönelik hava saldırılarının arttığına işaret eden Guterres, "Refah'a yönelik bir askeri saldırı dayanılmaz bir şekilde gerginliği arttırır, binlerce sivilin ölümüne yol açar ve yüz binlerce kişiyi yerinden eder. Bunun, Gazze'deki Filistinliler, işgal altındaki Batı Şeria ve bölge için korkunç sonuçları olur," ifadelerini kullanmış bulundu.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin ve diğer ülkelerin Refah operasyonuna net bir şekilde karşı çıktığını vurgulayarak, "İsrail üzerinde nüfuzu olan ülkelerin var gücüyle Refah'a operasyonu engellemeleri için çağrıda bulunuyorum," dedi.

Guterres, Gazze'nin kuzeyinde çocuklar ve engelli kişilerin açlık ve hastalıktan ölmesine dikkat çekerek, "Önlenebilir olan ve insan eliyle meydana gelen kıtlığın önlenmesi için elimizden geleni yapmalıyız." dedi.

Önlenmesi gereken korkunç bir trajedi olduğunu belirten Guterres, Gazze'ye yardım göndermenin en büyük engelinin insani yardım çalışanlarının güvende olmaması olduğunu ve insani yardım konvoylarının, tesislerinin, personelinin ve ihtiyaç sahiplerinin hedef alınmaması gerektiğini ifade etti.

Hava ve deniz yoluyla yapılan yardımları olumlu karşıladıklarını ancak bunların kara yoluyla yapılan yardımların alternatifi olmadığını belirten Guterres, İsrailli yetkililerin güvenli, hızlı ve engelsiz yardıma izin vermesi çağrısını yineledi.

TOPLU MEZARLARA ULUSLARARASI SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Guterres, Gazze'deki sağlık sisteminin tamamen yok edildiğini ve "bazı hastanelerin mezarlıklara dönüştüğünü" belirterek, Gazze'nin çeşitli bölgelerinde bulunan toplu mezarlara ilişkin haberleri derin endişeyle takip ettiğini ifade etti. Sadece Nasir Hastanesi'nde 390 cesedin çıkarıldığına dikkat çeken Guterres, toplu mezarlara ilişkin farklı iddialar olduğunu, bazı kişilerin yasa dışı yollarla öldürülerek gömüldüklerinin iddia edildiğini söyledi.

"Adli tıp uzmanlığı bulunan, bağımsız, uluslararası soruşturmacılara bu alanlara acilen giriş izni verilmesi şart. Yüzlerce Filistinlinin hangi koşullar altında hayatlarını kaybettikleri ve gömüldüklerinin bilinmesi gerekiyor. Yakınlarını kaybeden ailelerin buna hakkı var. Dünyanın uluslararası hukuk ihlallerinin cezalandırıldığını görmeye hakkı var."

UNRWA'YA DESTEK ÇAĞRISI

Guterres, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) tarafsızlığına ilişkin Bağımsız İnceleme Grubu'nun raporunun ardından tavsiyeleri uygulamak için eylem planı oluşturulduğunu ifade etti. UNRWA'ya fonlarını askıya alan birçok ülkenin tekrar fon sağlamaya başladığını ve bazı üye ülkelerin ise ilk kez UNRWA'ya destek olmaya başladığını belirten Guterres, özel donörlerin cömertliğine rağmen hala fon açığı olduğunu aktardı. UNRWA'nın operasyonlarını sürdürebilmesi için tüm üye ülkelere, geleneksel ve yeni donörlere cömertçe katkı sağlama çağrısında bulunan Guterres, UNRWA'nın varlığının bölge için umut ve istikrar kaynağı olduğunu vurguladı.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME VURGU

Antonio Guterres, "Şimdi iki devletli çözüm için umut ve katkılarımızı sunma zamanı." diyerek, bu yaklaşımın sürdürülebilir barış ve güvenlik için tek yol olduğunu belirtti. BM Genel Sekreteri, BM'nin işgalin sonlandığı ve Gazze'nin de içinde yer aldığı tamamen bağımsız, demokratik ve egemen Filistin devletinin kurulduğu barış sürecini desteklediğini ifade etti.

"Guterres nüfuzlu ülkelere çağrıda bulundu: "İsrail'in Refah'a saldırısını engelleyin"" haberi, 30 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Guterres nüfuzlu ülkelere çağrıda bulundu: "İsrail'in Refah'a saldırısını engelleyin" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Guterres nüfuzlu ülkelere çağrıda bulundu: "İsrail'in Refah'a saldırısını engelleyin" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 22 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Dismorfofobi nedir ve belirtileri nelerdir?
  2. 01:15 Türklerin dış yatırımı 5.7 milyar doları buldu
  3. 01:14 Ons altın 3 bin dolar oluyor!
  4. 01:12 HSK atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı
  5. 01:11 Bir şişesi servet değerinde satıyor!
  6. 01:09 Karar çıktı: Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezaları için artış var!
  7. 00:41 MİT 5 Soruluk Kriptoloji Testi Yayınladı: Atatürk'ün Şifrelenmiş Sözü De Bulunuyor!
  8. 00:40 Hakimler ve Savcılar Kurulu’na yeni atamalar yapıldı
  9. 00:35 Pentagon: Gazze'ye yardım için alternatif rotalar belirleniyor
  10. 00:32 Kıbrıs'ta asgari ücret 29.640 TL oldu!
  11. 00:25 Arda Güler'in Vedası!
  12. 00:05 Antalya'da Dev Bir Holding İflas Etti!
  13. 00:04 "Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmaması, yasal düzenlemenin ruhuna ve özüne aykırıdır!"
  14. 00:01 Bitcoin'de dikkate değer bir yükseliş görüldü
  15. 00:00 Kriz Derinleşiyor: 30 Yıllık Firma Konkordato İlan Etti! İflaslar Artıyor!
  16. 23:59 Kiracıların yüzde 86'sı resmi zam oranının üzerinde ödeme yapıyor
  17. 23:56 Yüzde 25 kira artışı sınırı ne zaman bitiyor?
  18. 23:54 Patates salatasının yavan olmasını önleyen yöntem!
  19. 23:53 Poğaçaya lezzet katan taktik!
  20. 23:51 Araç alacaklar dikkat: Dolandırıcıların yeni yöntemi bu!
Dünya Haberleri