Diyanet’ten 'Sosyal Medya Ahlakı' kitabı: Fıkıh ile düzenlensin
Diyanet’ten 'Sosyal Medya Ahlakı' kitabı: Fı... Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘Sosyal Medya Ahlakı’ adlı kitabında; sosyal medyada hukuki düzenlemelerin yetersiz kaldığı alanlarda ‘fıkıh’ın devreye girebileceği önerisini düşüncesine yer verdi.
Sosyal medya için yeni bir kurum hazırlığın olan AK Parti'nin bu girişimi tartışılırken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yılın başında yayımladığı “Sosyal Medya Ahlakı” adlı kitapta, “sosyal medyada hukuki düzenlemelerin yetersiz kaldığı alanlarda ‘fıkıh’ın devreye girebileceği önerisinin” yer alması dikkat çekti.
Diyanet İşleri Başkanlığı, sosyal medyada hukuki düzenlemelerin yetersiz kaldığı alanlarda ‘fıkıh’ın devreye girebileceği önerisini, ‘Sosyal Medya Ahlakı’ adlı kitabında yer verdi.
Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre; Kitabın önsözünü yazan Başkan Ali Erbaş, sosyal medya için düzenleme çağrısı yaparak şunları söyledi:
“Sosyal medyanın kullanımıyla alakalı hukuki çerçeveyi belirleyen yasal mekanizmanın yanı sıra güçlü bir bilincin inşası elzemdir. Bilhassa, Yüce Allah’ın tüm zaman ve zeminlerde murakaba ettiğinin bilinciyle şekillenen bir otokontrol sistemi geliştirmek; hakikat dünyasından kopmadan, sanal ortamlara mahkûm olmadan asil bir yaklaşımı kuşanmak gerekir”
Kitapta ayrıca “sosyal medyaya hukuki düzenleme getirmek” ve “sosyal medyada ahlak” gibi konular da tartışıldı.
Yasal düzenlemelerin sosyal medyada yetersiz kalabileceği belirtilen kitapta, “Bu noktada bireylere, sergilediği davranışlar karşılığında hem dünyevi hem de uhrevi sorumluluk yükleyen, onların vicdanına hitap etme yönü de bulunan fıkıh etkili olmaktadır” denildi.
“Fıkıh ile insanların öteki dünyada hesap vereceği bilincinde olacağı” kaydedilen kitapta, şu ifadelere yer verildi:
“Sosyal medyayı kullanan mükellefin ürettiği sahte deliller ya da kimliğini ele vermeyecek şekilde kullandığı sahte hesaplar, bu dünyada kendisini cezadan kurtarsa bile uhrevi sorumluluğu ortadan kaldırmayacaktır. İnsanın her daim yaratıcısı tarafından izlendiğini ve hiçbir amelinin karşılıksız bırakılmayacağını hatırlatan naslar (hadisler), kanunların çaresiz kaldığı durumlarda adeta bir otokontrol işlevi görmektedir.”
ÖRF VE ADET ÖNERİSİ
Öte yandan kitapta, hukukun “itibar suikastı” gibi olayları engellemede “yavaş ve yetersiz” kalabileceği de belirtildi. Bu noktada “örf ve adetin” girebileceği önerilen kitapta, şunlar kaydedildi:
“Esasen hukukun konusunu teşkil etmeyen alanlarda, toplumsal yaşamı düzenleme hususunda hukukla ortak işlevsellik taşıyan örf ve adet kurallarından ya da ahlaki normlardan belli ölçüde istifade edilebilir.”
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ‘cübbeli-dualı’ adli yıl açılışı eleştirilerine için “Önderler olarak boş alan bırakmamamız lazım. Adaletsiz İslam olur mu?” ifadesini kullanmıştı.
AK Parti'den sosyal medyaya yeni ayarAli Erbaş, ‘cübbeli-dualı’ adli yıl açılışı eleştirilerine cevap verdi: Boş alan bırakmamamız lazımDiyanet, 6 ayda 6,2 milyon TL kira ödedi. İsmi açıklanmayan derneklere 2 milyon yardım ettiFahrettin Altun aynı anda iki skandal paylaşım: Hem Atatürk ile Erdoğan'ı kıyasladı, hem de Meclis açılışıyla Adalet Sarayı açılışını bir tuttuDiyanet İşleri Başkanı, protokolde Genelkurmay Başkanı'nın önüne geçti
"Diyanet’ten 'Sosyal Medya Ahlakı' kitabı: Fıkıh ile düzenlensin" haberi, 07 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 07 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Diyanet’ten 'Sosyal Medya Ahlakı' kitabı: Fıkıh ile düzenlensin haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Diyanet’ten 'Sosyal Medya Ahlakı' kitabı: Fıkıh ile düzenlensin 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.